Trots en 8:e plats i ligan, spel i Europa League och en finalplats på Wembley i Ligacupen fick Claude Puel under onsdagen sparken av Southampton. Relationen till både styrelsen och vissa spelare ansågs i slutändan ohållbar varpå den meriterade fransmannen fick lämna efter blott en säsong. 

I sociala medier går åsikterna isär om det var rätt eller fel att ge Claude Puel sparken med tanke på vilka förutsättningar både inför och under säsongen han hade att jobba med. Tunga försäljningar av bl a Victor Wanyama (se bara på hans säsong i Tottenham), Sadio Mané (hans höst i Liverpool) och Graziano Pellé (bäste målskytten två säsonger i rad) tillsammans med kombinationen av skadan på Virgil Van Dijk i januari och försäljningen av José Fonte till West Ham samma månad är knappast idealt sett ur trupp-perspektiv.  Southamptons ledning uttalar sig såhär:

The search for a new management team is under way. We are confident that we will find the right fit in line with the long-term vision of the club.

Ett ojämnt presterande Southampton har under säsongen också varit ett tydligt tecken på hur svårt det till slut blir när man säsong efter säsong blir av med sina bästa spelare liksom måste anpassa sig till en ny managerstil, som på kort tid måste nå resultat. Puel ersatte Ronald Koeman som i sin tur ersatte Mauricio Pochettino, två managers som jobbat upp sig i näringskedjan, och hade som uppgift att fortsätta hålla Southampton på en hög konkurrenskraftig nivå – och utmana topp-6 i Premier League. Att det skulle bli svårt stod klart tidigt och 8:e platsen ansågs i slutändan inte räcka även om resultaten på slutet av säsongen, med blott en seger på de åtta senaste matcherna, och det spelmässiga knappast hjälpte till för att övertyga styrelsen om att Puel var rätt man att fortsätta leda The Saints. Den franske managern som har meriter både från Monaco, Lille, Lyon och senast Nice säger såhär om sin exit från den sydengelska klubben:

I came here for a project, to continue this work to improve all these young players. Many players have become starting players this year, like Maya Yoshida, Oriol Romeu, Jack Stephens so it’s important to continue this role and keep building the future of Southampton.

There were European games, cup games, with quality. We reached the final at Wembley against Manchester United and we’ve also improved many players. So it has surprised me to see and read all this speculation in particular.

Inte en särskilt lätt uppgift med tanke på förutsättningarna där många reserver från ifjol ”tvingades” bli startspelare denna säsong, men ändå en som Puel omfamnade och ändå känner sig nöjd med överlag. Så vem tar över ansvaret nu? Vem är bäst lämpad men även tillgänglig? Och vem vill åta sig utmaningen? Vi har hittat tre lämpliga och högst troliga kandidater till jobbet.

Frank de Boer

Fick aldrig riktigt chansen när han handplockades till Inter från Ajax där han var en förgrundsfigur för den klassiska klubbens fortsatta dominans i Eredivisie. Holländaren, som bara fick 85 dagar i Inter, har fina meriter från sin spelarkarriär och är en ledare i grund och botten, men har kanske något för lite erfarenhet för att ta sig an en klubb som Southampton. Han själv skulle antagligen ta sig an utmaningen om han fick chansen och jag tror att han också har som mål att komma till Premier League. Ett lag som bygger på egna produkter, som är i en förnyelsefas och som behöver en långsiktig plan är kanske helt rätt för de Boer? Jag tvivlar på att han är klubbens förstaval men beroende på vad som finns tillgängligt kan det också samtidigt vara det bästa de kan få tag på, och de skulle helt klart kunna få en sämre manager än honom.

Thomas Tuchel

Fick överraskande gå från Dortmund tidigare under försommaren och har bl a ryktats flitigt till betydligt större klubbar än Southampton. Anledningen till att han fick lämna den tyska klubben ansågs vara hans allt sämre relation till spelartruppen, men utan samma grupp av storstjärnor på den engelska sydkusten kan nog The Saints räkna med en resultatinriktad och offensiv managerstil från Tuchels sida. Att knyta till sig honom vore ett kap och även någon som klubben kan bygga långsiktighet under. Tyskens facit med Mainz som han tog till Europa och senare med Dortmund sedan han efterträdde Jürgen Klopp är beundransvärd och kanske är hans taktiska kunskaper precis vad Southampton behöver för att bli den underdog som utmanar om topp-6? Att Tuchel har erfarenhet av att göra mycket av väldigt lite, i första hand Mainz, är säkerligen den största meriten Southampton tittar på när de överväger tysken.

Mauricio Pellegrino

Argentinaren lämnade La Liga-nykomlingen Alavés, som slutade på en hedersam 9:e plats föregående säsong och tog sig till final i Copa del Rey, och har sedan dess ryktats till en hel drös klubbar både i Spanien men även i England. Crystal Palace är kanske det som varit det hetaste ryktet men när nu även Southampton finns som en möjlig framtida arbetsplats kan jag tänka mig att Pellegrino hellre skulle ta sig an dem, som fokuserar på att utveckla egna produkter men även är och har varit duktiga i sin scouting efter nyförvärv. Klubben är inte främmande för att plocka in kompetens utanför England och det skulle således inte vara någon chock om de hellre tittade efter en manager som Pellegrino än exempelvis Jaap Stam som ledde Reading till Championships playoff-final (som även han ryktas vara en kandidat). Pellegrino, som var en duktig försvarare både i Vélez ’Golden Generation’ och senare också Valencia under sin aktiva karriär, lär själv också kunna se på Pochettinos utveckling både i Southampton och nu i Tottenham för att eventuellt slå sig in på en liknande rutt som sin landsman, något som säkerligen också Southampton skulle kunna se framför sig. Hans defensiva kunskaper och erfarenheter är ytterligare något som troligen gör honom till en bättre kandidat än exempelvis Stam vars manager-erfarenhet är betydligt kortare.

Vem det än blir så gäller det för den managern att snabbt skapa en relation till spelartruppen och veta hur han ska få ut det mesta och det bästa av den trupp som finns till förfogande. Att hitta rätt värvningar som verkligen förstärker blir såklart också viktigt eftersom nuvarande trupp återigen kommer få svårt att utmana om topp-6 som det ser ut nu, inte minst om de även blir av med Van Dijk (som ryktas till en drös klubbar) och Ryan Bertrand. Då det ännu är långt kvar innan säsongen drar igång och det är viktigare att hitta rätt manager än att det måste gå snabbt kan den här processen dröja innan vi får ett slutgiltigt besked om det blir någon av dessa tre eller någon helt annan som tar över rodret i Southampton på deras resa tillbaka mot spel i Europa.

/Olle @ Fotbollsportalen

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!