Premier League-säsongen är summerad och inom några månader väntar en ny då säsongen 2017-2018 slår upp portarna i augusti. Fram tills dess har vi många dagar av rykten och övergångar att vänta oss under Silly Season för de engelska klubbarna, och inte minst för ett Tottenham som efter den här säsongens misslyckande i Champions League måste rusta upp – och skaffa sig lite bättre bredd. 

Det slutade till sist med sju poängs marginal men Tottenham var länge Chelseas främsta utmanare om ligatiteln och såg länge till att hålla liv i titelracet, precis som i fjol då Spurs precis som säsongen 2016-2017 slutade på en topp-3 placering. För deras del, förutom att det återigen gav en direktplats till Champions League och allt vad det innebär ekonomiskt och rent attraktionsmässigt, innebar årets 2:a plats också att de slutade före rivalen Arsenal – och sett över de två senaste säsongerna spelat allra bäst fotboll oftast av lagen i toppen av Premier League. Det kan således tänkas att detta ungdomliga Spurs som håller sån hög kvalitet både offensivt och defensivt inte behöver förstärka nämnvärt, men förra sommarens misslyckade transfers i form av Moussa Sissoko, George N’Koudou och Vincent Janssen ger en annan bild. Unge N’Koudou har inte fått särskilt mycket speltid och skulle må bra av en utlåning för att få speltid och erfarenhet av Premier League (kanske Bournemouth vore ett bra steg?) medan både Sissoko och Janssen trots viss speltid gång på gång underpresterat. Manager Mauricio Pochettino lär inte vara särskild nöjd med tanke på att de tillsammans kostade över 50 miljoner pund och jag vore inte särskilt chockad om bägge lämnar i sommar – vilket såklart öppnar för bättre förstärkningar för att bredda truppen inför ytterligare en lång men förhoppningsvis längre säsong för Tottenhams del.

Två säsonger utan titlar med det material och trots den fotboll de presterat gör att det är dags för Spurs att tänka stort och satsa högt inför kommande säsong då man dessutom väntar på att nya White Hart Lane ska färdigställas. Om Kyle Walker är på väg bort åt Man Citys håll behöver såklart en ny högerback också köpas in, men tills det är 100% klart räknar jag med att Walker blir kvar. Att döma av de positioner där truppen skulle må bra av lite större konkurrens och bredd för att möjliggöra rotation både i ligan och cuper under säsongen bör nedanstående spelare vara prioriterade på transfermarknaden för ordföranden Daniel Levy och manager Pochettino i Spurs.

Javier Chicharito Hernandez, anfallare

Att mexikanen med smeknamnet Chicharito blev en succé i Tyskland var kanske ingen större överraskning, och den f.d Manchester United- anfallaren med det grymma målsnittet vore en drömvärvning för många klubbar på jakt efter anfallare i sommar. Leverkusens position i Tyskland är relativt stark varpå det kom som en rejäl överraskning när klubben gick ut med informationen att klubbens stjärnor, däribland Javier Hernandez, var till salu. Med ett sådant rykte som Chicharito har vore det korkat att inte försöka locka till sig honom från Spurs sida då han kan erbjuda långt mycket mer än nuvarande Harry Kane-backupen Vincent Janssen som köptes in för dyra pengar förra sommaren. Hernndez är snabbare, har redan erfarenhet av Premier League och skulle passa bättre in i Spurs flytande och flexibla offensiv än vad statiskt tunge holländaren Janssen gör. Jag tror även att Hernandez skulle kunna passa bra i en mer rak 4-4-2 tillsammans med Harry Kane och håller såklart honom som en långt bättre avslutare än Janssen, och således en bättre backup till Kane om Spurs fortsätter med sitt 4-2-3-1. Efter Kanes bägge skadeuppehåll under säsongen var det dock tydligt att ingen fanns där att fylla hans skor ordentligt. Sydkoreanen Son gjorde det bra men inte tillräckligt och är mer en offensiv mittfältare och inhoppare än något annat, en värdefull lagspelare att ha tillgång till men ingen som kan ersätta en målskytt av Harry Kanes kaliber. Chicharito vore däremot ett perfekt tillskott till truppen och verkar onekligen inte vara svår att köpa loss. Ett av sommarens smartaste drag från Tottenhams sida, inte minst om de kan skeppa iväg Janssen åt motsatt håll (eller någon annanstans)?

Ross Barkley, mittfältare

Det skulle ha kommit ett uttalande av Everton rörande Ross Barkleys framtid i klubben men klubben fick flytta fram det på obestämd tid. Den unge engelsmannens vara eller icke-vara har varit en het fråga i Everton under säsongen och det är ännu oklart om han kommer skriv på ett nytt kontrakt eller inte. Gör han det inte lär han lämna i sommar och det lär inte saknas intressenter, men trots att han har haft ganska svaga men hajpade säsonger bakom sig de senaste åren tycker jag att Tottenham ska ta den här chansen. Råmaterialet i Ross Barkley är enormt och talangen finns onekligen där, något som Pochettino kan förfina och utveckla till det stora som Barkley setts som under många år. I Tottenham skulle han också slippa vara den stora stjärnan och istället fokusera på att utvecklas på rätt sätt i rätt miljö, samtidigt som han också räknas som ”homegrown” med framtiden för sig. Trots sin ringa ålder har Barkley ändå hunnit med en hel del Premier League-framträdanden och gjort en del vackra mål och assist, vilket är precis den typ av mittfältare som Spurs behöver bredda truppen med. Att Barkley skulle kunna lära sig mycket av Mousa Dembele och Victor Wanyama råder det inga tvivel om och mittfältaren skulle vara en nyttig förstärkning för klubben då Dembele har en viss skadehistorik och Eric Dier ibland behöver ta klivet ner i backlinjen. Unge Harry Winks är en intressant spelare som fått en del speltid den här säsongen men i Barkley skulle Pochettino få en mer färdig spelare som behöver komma bort från rampljuset och stjärnglansen. Nog kan Spurs vara rätt steg för honom?

Juan Mata, mittfältare

Det finns mycket som talar emot den här värvningen men Juan Mata är ändå en spelare vars kvalitéer Tottenham behöver, och bör förhöra sig om. Spanjoren har alltid varit en rotationsspelare under José Mourinho och så även denna säsong i ett storsatsande Manchester United. Att han skulle tillåtas gå till en rival när han fortfarande spelar så pass mycket som han gör är inte särskilt troligt men kanske kan Spurs komma med ett bud som United och främst Mourinho har svårt att tacka nej till. Ytterligare en offensiv spelare, om Spurs lyckas få in både Hernandez och Barkley ovan, är kanske inte heller prio ett för Pochettino men då både Dele Alli och Christian Eriksen spelat väldigt många minuter de två senaste säsongerna vore det inte dumt men en spelare som är en slags blandning mellan dem två – och som samtidigt är en lagspelare alla managers vill ha i sitt lag. Matas vänsterfot både i passningsspelet och på fasta situationer vore en självklar förstärkning men även hans fria rörelsemönster och förmåga att hitta ytor i trånga utrymmen vore ovärderligt för Tottenhams offensiva speluppbyggnad. Att han även utvecklat sitt spel och tar sig in i straffområdet för avslut, med en hel del mål att visa för det under säsongen, är också något som skulle passa väldigt bra in i truppen och ge den kvalitativa bredd som Moussa Sissoko misslyckats med. Något som talar för den här värvningen är såklart att han inte anses ordinarie i United och att Mourinho har sålt honom till en direktrival förr (Chelsea till United) samt att Kyle Walker ryktas vara på väg till någon av Manchester-klubbarna (vilket kan väga in i en affär med Mata). Kom ihåg var ni hörde det först!

//Olle @Fotbollsportalen

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!