Säsongen 2016-2017 är över och i och med att sommarsemestern snart börjar betyder det samtidigt att transferfönstret öppnar. För ligafyran Liverpools del betyder höstens Champions League-plats både större intäkter och ökad attraktionskraft på transfermarknaden. Men vad och vem behöver man och kanske än viktigare, vem kan man få?

Ser man till Liverpools säsong är det ganska lätt att med en snabb blick på Premier League-tabellen se i vilken lagdel förstärkningarna är som allra mest behövda. En förändring i mentalitet mot ligans sämre lag och färre skador nästa säsong kommer också göra under för den långa säsong som väntar The Reds om de tar sig vidare på fler fronter än ligan, gruppspelet i Champions League och de inhemska cuperna. Fler matcher innebär också att det behövs en klart bredare trupp än vad man har till förfogande i nuläget och den här sommaren kan således se flera nya, vissa tyngre än andra såklart, namn skriva på för Liverpool. Här listas de tre spelare och positioner som Liverpool behöver förstärka först och främst, men beroende på vem som är tillgänglig och för vilket pris kan det såklart hända en hel del intressant denna transfersommar under Silly Season– och inte bara för Liverpool!

Ryan Bertrand, vänsterback

James Milner har gjort det beundransvärt under säsongens om vänsterback och även om den mångsidige mittfältaren såklart är pålitlig är en mer naturlig vänsterback såklart att föredra, vilket även skulle göra skillnad för Liverpools defensiv. Det Jürgen Klopp får ut av Milner offensivt tappar han en aning i defensiven och med Alberto Moreno långt ifrån tillräckligt bra för Liverpool behöver Klopp i första hand ett förstaval till vänster i backlinjen. Detta skulle frigöra Milner som backup på mittfältet som redan håller hög klass men behöver bredd, och inte sätta för stora krav på unge Joe Gomez som kan spela till vänster men behöver tid att mogna och hellre spelar centralt. Liverpools tidigare affärer med Southampton tyder på en god relation klubbarna emellan och då Southampton tagit ett litet kliv tillbaka den här säsongen lär Ryan Bertrand, landslagsspelare för England och även räknad som ”homegrown”, vara sugen på en flytt om rätt bud och klubb dyker upp. Jag tycker att Liverpool ska göra allt man kan för att säkra Bertrands underskrift då han tillhör ligans bästa ytterbackar, är en färdig toppspelare och duktig i båda riktningar liksom bör vara intresserad av en övergång.

Chris Smalling, mittback

En mittback av hög klass som kan konkurrera, eller spela med, Joel Matip och Dejan Lovren är ytterligare en fråga i fokus för Liverpool i mina ögon. Ragnar Klavan är en bra breddspelare och på sina bra dagar är både Matip och Lovren bra försvarsspelare för Liverpool, men känslan är ändå att det behövs en ledargestalt och en vinnare i backlinjen för att Liverpool ska ta det där sista klivet och befästa sin topp-4 position. Precis som Bertrand ovan är Chris Smalling landslagsmeriterad och egenfostrad i landet och det kanske viktigaste av allt; han är tillänglig. José Mourinho gick nyligen ut med att han är öppen för bud på Smalling som haft en medioker säsong, dock fylld av skador, bakom sig i Manchester United och för rätt summa pengar lär Mourinho lyssna även på en rival som Liverpool. Med Smalling i laget skulle Klopp ha fyra mittbackar plus unge Joe Gomez att tillgå under en tuff säsong som väntar, vilket öppnar för både en fyrbackslinje som en trebackslinje – något Smalling skulle klara av att bemästra. Den fostran han har i Uniteds vinnarkultur vore också guld värd att få in och jag kan inte tänka mig annat än att spelare som Jordan Henderson, James Milner och Daniel Sturridge liksom legendarer som Steven Gerrard och Jamie Carragher skulle ha något emot att få in en spelare av Smallings kaliber.

Joe Hart, målvakt

Det blev visserligen inte mer än 42 insläppta på 38 omgångar den här säsongen för Liverpool, och Simon Mignolet har förvisso spelat upp sig de senaste månaderna och befäst sin position som nuvarande nummer 1 framför unge Loris Karius som värvades förra sommaren. Ska Liverpool vara med och slåss om titlar krävs det dock en uppgradering även på målvaktsfronten och med tanke på Karius ålder och att han värvades så sent om i fjol tycker jag att Klopp borde satsa på Joe Hart. Den engelske landslagsmålvakten är precis som ovanstående två spelare lämplig ur flera aspekter utöver de spelmässiga och det är fortsatt oklart hur Pep Guardiola anser att han passar in i Manchester City. Harts säsong på lån i Torino har varit av blandad kompott men för Liverpool vore hans pondus, reflexer och erfarenhet värt mycket. Han borde vara tillgänglig men frågan är hur sugna City är på att sälja till en toppkonkurrent oavsett pris, men Liverpool skulle kunna nå oerhört långt med Hart mellan stolparna snarare än Mignolet.

Kévin Gameiro, anfallare

Med Atletico Madrids transferembargo är det inte troligt att de vill eller kommer sälja några av sina spelare, men om den hävs (vilket den kan göra) öppnar det för att en spelare som Kévin Gameiro rör på sig. Han har inte varit ordinarie den här säsongen och då det ser ut som att Atleti lockat till sig Alexandre Lacazette från Lyon och unge anfallslöftet Sandro Ramirez från Málaga är det troligt att antingen Antoine Griezmann (för en rekordsumma antagligen) flyttar eller det billigare alternativet Kévin Gameiro. Fransmannen är flitigt med i Frankrikes landslagstrupp och fick speltid i EM 2016, och en spelare av hans målkapacitet och tidigare CV för Sevilla vore det en riktigt vass värvning av Liverpool. Just anfallsspelet är visserligen inte det som behöver förstärkas först och främst men då Roberto Firmino inte är en anfallare god för 20+ ligamål, Divock Origi fortfarande är ung och behöver speltid för att utvecklas i Premier League samtidigt som Daniel Sturridge knappast verkar vara Klopps förstaval eller favorit verkar det finnas en plats över i anfallsbesättningen. Liverpool skulle behöva en pålitlig målskytt med bra avslutsförmåga som inte behöver 4-5 klara målchanser per mål, som samtidigt har snabbheten och uthålligheten att hålla i lagets press-spel liksom vara påpasslig på omställningar och djupledslöpningar. Gameiro vore en perfekt fit och ett köp skulle kunna finansieras av en försäljning av Daniel Sturridge, eller varför inte en bytesaffär klubbarna emellan? Vi låter framtiden avgöra!

//Olle @Fotbollsportalen

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!