Igår slog Southampton ut Norwich i FA cupen genom ett sent mål av anfallaren Shane Long. Men det som var mest intressant var att man gjorde det med hela sex spelare i startelvan som har gått genom deras egna akademi.

Första mötet slutade 0-0 och tvingade fram ett omspel på St Mary’s och länge såg även den här matchen ut att sluta mållöst innan Shane Long kunde avgöra. Southampton hade ett gäng bra spelare med, men också ett gäng spelare som kommer från den egna akademin. En blandning som i dagens fotboll var ovanlig att se.

I mål fick 19-årige Harry Lewis chansen. En målvakt som tog klivet från Shrewsburys ungdomsakademi till Southamptons U18 lag förra säsongen. I backlinjen spelade Jack Stephens, 22, som kom från Plymouth när han var 17 år. Där kunde vi även hitta den egna produkten Sam McQuenn, 21,  som vänsterback. Tillsammans utgjorde dom en stark defensiv som höll nollan mot Norwich.

På ett centralt mittfält fanns James Ward-Prowse, 22, och Harrison Reed, 21. Båda är egna produkter och båda ses som två av Englands mest lovande innermittfältare. Framåt hade man Josh Sims, 19, som har fått lite av ett genombrott i år. En spelare som klubben tror mycket på.

På annat håll krånglade sig Liverpool vidare efter en 1-0 seger borta mot Plymouth. Där startade tre akademispelare för Liverpool samtidigt som ytterligare fem stycken satt på bänken.

Dela
Passionerad sportälskare som ser sport som en källa till hopp och underhållning. Tippar fotboll regelbundet och arbetar med sportanalys.