Under fotbollsåret 2018 så var en av dom största snackisarna Video assistant referee (var). Detta har delat upp fotbollsvärlden i två olika kategorier dom som röstar för var och dom som röstar emot var.

Var är en domare som kollar om olika situationer som kan vara felaktiga och det är följande situationer han kollar ytligare en gång. * Vid mål kollar domaren efter offside hands eller något regelbrott för att göra det ogiltigt. * Om en eventuellt utvisning var giltig eller ifall domaren har missat en potentiell utvisning. * ifall en straff har dömts rätt eller ifall domaren har missat en straff. * samt var domaren ser till att rätt spelare får gult eller rött kort.

Domaren har tre alternativ efter att video domaren meddelar att domaren kan ha gjort ett misstag. * Han kan välja att lyssna på han helt och ändra sitt domslut * Han kan även välja att inte lyssna på det och spela vidare * Han kan välja att kolla på situationen igen för att få en klarare bild och sedan ta ett beslut.

Varför finns var? Var har tagits fram av Uefa för att de ska kunna höja rätten bland domslut. Tanken är att man ska bli av med stora missar bland domarna så att en match inte avgörs tack vare domarens misstag. Dessutom vill de få bort fusk från fotbollen så att man inte kan vinna på att filma.

I nuläget har 4 av 5 topp ligor i Europa röstat för var till denna säsong. Den ända ligan som rösta emot Video domarsysyemet var Premier League. Dom engelska lagen skulle dock inte komma undan var då det används i Ligacupen och FA-cupen.

Den 15 November gjordes ytligare en omröstning i England ifall man skulle använda Video domarsystemet till nästa säsong. sky sports kunde då bekräfta att de hade röstat för Var. Det gör att de 5 största ligorna i Europa har Var till nästa säsong.

Det blir inget Var i Champions League i år men kommer att införas till nästa säsong menar Uefa och mycket är tack vare deras succé i sommarens VM säger Uefa-ordföranden Aleksander Ceferin.

Var verkar ha landat bra hos de olika stor Ligorna i Europa och frågan är ifall var snart kommer att användas runt om i hela världen eller ifall det bra är en fluga.

Dela
Passionerad sportälskare som ser sport som en källa till hopp och underhållning. Tippar fotboll regelbundet och arbetar med sportanalys.