En missad straff och en ”local kid” som fick göra mål på frispark. Det var mycket som hände i Tyskland under den första matchen mellan Hoffenheim-Liverpool. 

Det märktes direkt att det här var en match som var viktig för båda lagen. Varken Hoffenheim eller Liverpool var beredda att bjuda varandra på misstag där Liverpool backade hem och Hoffenheim tog tag i taktpinnen med stor koncentration i sitt passningsspel. Den unga tränaren Nagelsmann fortsätter att låta sitt lag spela med självförtroende dock några tunga spelarförluster och Liverpool såg tagna ut av stundens allvar. Med den suveräna mittfältaren Demirbey som spindeln i nätet så hittade Hoffenheim fina ytor bakom Liverpools mittfält och flera gånger om var det nära att Hoffenheim kunde ta sig genom via snabba kombinationsspel. Hoffenheim skulle också få ett gyllene läge till att ta ledningen där Gnabry gick omkull i en närkamp med Lovren och domaren dömde straff. Kroaten Kramaric med ett förlutet i Leicester klev fram och missade. En dålig straff som en lugn Mignolet inte hade några problem att rädda. Istället var det en annan fast situation som skulle ge Liverpool ledningen innan halvtidsvilan. Unge Trent Alexander-Arnold hittade nätet efter en väl placerad frispark.

I andra halvlek svängde det mer. Hoffenheim jagade resultat och Liverpool ville utnyttja detta till att ställa om snabbt. Firmino missade ett gyllene läge framspelad av Mané och sedan kunde inhoppare Milner göra 2-0 via en försvarare. Efter det började en period av snabba omställningar från Liverpool sida som mycket väl kunde leda till 3-0 och en stängd match. Istället ryckte Hoffenheim upp sig och blev mer rakare i sina uppspel. Den store Wagner vann nickduell efter nickduell och skapade oreda på offensiv planhalva. Det var också det raka spelet som gav Hoffenheim en biljett tillbaka in i matchen. Halva Liverpools backlinje skriker på offside och följer inte med i löpningen. Inhoppare Mark Uth tar elegant ner bollen och borrar den otagbart till 1-2 Korrekt friat av linjedomaren och ett stort misstag av Liverpools backlinje som inte jobbar klart situationen.

I Hoffenheim visa Vogt i backlinjen pondus, samtidigt som Demirbey på mitten och den store Wagner på topp hela tiden var delaktiga i spelet. Tyskarna visade prov på tålamod och hög koncentration i uppspelsfasen och långa stunder gjorde dom det jobbigt för Liverpools mittfält som inte riktigt hann med i förflyttningen. Nagelsmann kom till matchen med en tydlig bild av hur han ville forma matchbilden och det lyckades han med. Hade Kramaric satt sin straff så hade matchen kunna utforma sig helt annorlunda. Istället släppte man in ett mål och fick lite mer desperat börja jaga resultat vilket ledde till misstag.

För Liverpools del så gjorde Mignolet några viktiga räddningar som höll klubben kvar i matchen. Belgaren tog inte bara den dåligt slagna straffen av Kramaric utan räddade även ett friläge. I övrigt så var Mané återigen en av Liverpools bästa spelare där han ständigt hotade och utmanade försvaret. Trent Alexander-Arnold gör ett misstag vid baklängesmålet då han skriker på offside istället för att jobba hem men förutom det så gjorde han en väldigt stark insats som han krönte med ett frisparksmål. Annars hade mittfältet en jobbig kväll (framförallt i första halvlek) och backlinjen såg stundtals svajig ut även om det också stundtals såg bra ut. Överlag känns det som att Klopp fick med sig ett resultat som han är nöjd över och Liverpool har ett utmärkt läge inför returen att säkra en plats i höstens Champions League.

Liverpool leder inför returen med 2-1. En viktig ledning och två viktiga bortamål. Detta betyder att Hoffenheim måste till Anfield och jaga resultat samtidigt som Liverpool kan försöka utnyttja detta till snabba omställningar. Det var nog precis det som Nagelsmann och Hoffenheim ville undvika.

Bäst på plan i Hoffenheim: Kerim Demirbey
Bäst på plan i Liverpool: Simon Mignolet

Dela
Passionerad sportälskare som ser sport som en källa till hopp och underhållning. Tippar fotboll regelbundet och arbetar med sportanalys.