För tredje gången på fem år har Fulham tagit klivet från The Championship upp till Premier League. Efter två tämligen misslyckade sejourer siktar klubben, som flugit igenom säsongen mot direktuppflyttningen med Marco Silva vid rodret, på att göra saker annorlunda den här gången. Blir det tredje gången gillt som dem kan lyckas hänga kvar?

Flertalet förebilder att blicka mot

Med Watford och Norwich i princip degraderade är det bara Brentford som lyckats hänga kvar av nykomlingarna säsongen 2021-2022 i Premier League. Det kommer kanske inte heller som någon chock att det också är Brentford av trion som stått fast vid sin tränare och sin filosofi som såg till att dem tog sig upp i första läget. Sett till att Fulham agerat och sett ut ungefär som både Norwich och Watford sina två senaste försök i högstaligan är det mer åt Brentford som The Cottagers behöver sikta mot för att lyckas den här gången.

På sikt såklart också blicka än högre mot Wolvers, Brighton och Aston Villa som genom smarta beslut, långsiktighet och en tydlig vision etablerat sig som mittenlag med bud på mer när allt väl stämmer. Även Leeds debutsäsong ska väl nämnas i sammanhanget där dem precis som Wolves och Brentford i sina respektive debutsäsongen stod fast vid sina principer, något som även Fulham behöver göra för att lyckas – men också såklart kombinerat med betydligt bättre beslut både på och utanför planen för att nå rätt genomslagskraft.

Tredje gången gillt?

Inför säsongsstarten 2018 spenderades en hel hög med pengar på 12 nya spelare som långt ifrån fick önskad effekt, där det återigen blev smärtsamt tydligt att det inte går att bara köpa ihop ett gäng fotbollsspelare (vilket Manchester United är väl medvetna om exempelvis) och tro att saker och ting ska lösas av sig självt. Inte heller hjälper det (oerhört sällan i alla fall och inte i det långa loppet) att panikvärva under säsongens gång antingen sent under sommarens transferfönster eller i januari – som fallet var 2020.

Med den erfarenheten i bagaget är det svårt att se Fulham göra samma misstag igen även om rätt beslut och förstärkningar fortfarande måste genomföras, där ett par väl scoutade erfarna spelare behöver adderas till truppen och exempelvis Fabio Carvalho som handplockats av Liverpool ersättas. Till deras fördel den här uppflyttningen jämfört med de två föregående är ändå att dem är en bra mycket bättre upplaga såväl offensiv som defensivt denna gång. Ligasegern säkrades tidigare, med större marginal och betydligt bättre målskillnad än tidigare vilket föranletts av ett stabilt och vägvinnande spel säsongen igenom. Det ska dock sägas att Fulham var den stora favoriten att vinna The Championship och återigen ta klivet upp, dels eftersom dem gjort det två gånger i rad för deras del men också har ett helt annat ekonomiskt utgångsläge än i princip alla övriga. Manager Marco Silva var inte desto mindre nöjd efter matchen mot Preston som även i praktiken innebar att uppflyttningen var klar:

“We got it tonight. A lot of energy from the first minute. We knew we wanted to get it done tonight. We were clinical. All of us have to be proud about what we have achieved. It was the reason we were invited here (to Fulham). I’m really proud of my players. It’s important for all of us. I know why I joined Fulham and this is just the beginning of a long journey, I hope.” 

Vad tror du, är Fulham tillbaka i Premier League för att stanna i alla fall i en säsong? Kommer skyttekungen Alexandar Mitrovic få förtroendet att leda anfallet på riktigt den här gången och klarar han av att hålla uppe poängproduktionen? Vad är rimligt att förvänta sig, men också att realistiskt drömma om, vad gäller förstärkningar?

Dela