Efter en stadig nedåtgående spiral för Arsenal de senaste åren var 8:e platsen från fjolårssäsongen och missat Europa-spel på många sätt en ny bottennotering. Såväl managers och transfers har kommit och gått medan Arsenal glidit allt längre bort från sina glansdagar. Med Mikel Arteta vid rodret och en ny, för Arsenals del annorlunda, väg framåt går det möjligen att skönja ljuset i tunneln. Vem som leder dem? En 20-åring med 10:an på ryggen han själv bett om.

Trust in youth

Manchester United gjorde det i begynnelsen av Premier League-eran. Barcelonas dynasti av La Masia-talanger med Leo Messi fortsatt i spetsen levererar än och Chelsea började sin väg mot framgång tack vare ett dubbelt transferembargo som tvingade dåvarande managern Frank Lampard att luta sig mot klubbens ungdomar. Arsenal är nu senast i raden att byta riktning och se mot de egna leden och lita på den kvalitet som finns där. Pendeln började svinga redan när Fredrik Ljungberg klev in som tillfällig lösning där bl a Bukayo Saka klev fram, samme Saka som spelade flera av Englands matcher i sommarens EM-slutspel. Saka var också en av de tongivande spelarna i Arsenal under säsongen 2020-2021 men det var kanske främst unge Emile Smith-Rowe som stal rubrikerna under säsongens andra halva. 20-åringen visade fin bollkänsla, bra positionsspel och en villighet att både ha boll men också att ta sig in i straffområdet på klassiskt Arsenal-manéer. Inte konstigt att Aston Villa försökte plocka honom under sommaren men fick bägge buden förkastade. Istället belönade Arsenal Smith Rowe med ett nytt femårskontrakt och tröja nummer 10 vilket understryker klubbens förtroende för honom och riktningen som man väljer framåt. I Eddie Nketiah, Ainsley Maitland-Niles, Reiss Nelson, Gabriel Martinelli och Joe Willock finns det gott om potential där framförallt de två sistnämnda redan visat att de har vad som krävs för att spela i Premier League kontinuerligt. Martinellis skadebekymmer är förhoppningsvis bakom honom medan Willock var en enorm succé i Newcastle under våren och ska kunna utmana om en plats.

Långsiktigheten är ett ledord

Under hela Wenger-eran var sportsliga framgångar såklart i fokus men ändå inte överträffat klubbens långsiktiga överlevnad. Bygget av Emirates fick till en början stora ekonomiska konsekvenser på transfermarknaden medan Arsenal snart kan börja skörda frukterna av den investeringen på riktigt. Klubben har en stark ekonomisk ställning och med bättre beslut på transfermarknaden bl a och en större tilltro till det som kommer underifrån är receptet för fortsatta framgångar och konkurrenskraft. Att säkra Smith Rowe är en del i den planen och är förhoppningsvis, för Arsenal-fansens skull, slutet på värvningar av alldeles för dyra ’namn’ som passerat sin peak som exempelvis Willian och David Luiz. Med Corona-pandemin kan de också hoppas på att klubben inte betalar överpris för spelare som på många sätt blir en chansning sett till det långsiktiga perspektivet. För nog gick det att hitta samma spelartyp som Nicolas Pépé för en bråkdel av den övergångssumman, alternativt en ”bättre” profilvärvning för en liknande summa? Tittar man på laget som helhet nu är det en bra blandning av åldrar där de som fyller på underifrån, 25 år och yngre, bra mycket mer exalterande än de som passerat 30. Utan spel i Europa är det inte otänkbart att exempelvis Alexandre Lacazette lämnar klubben medan det återstår att se om lagkaptenen Pierre-Emerick Aubameyang kan hitta tillbaka till sin högstanivå efter en sval fjolårssäsong. Klart är i alla fall att ingen går säker om man inte presterar i detta Arsenal då kravbilden sakta men säkert höjs, och flera av de yngre vill ta sig in i startelvan – med prestationer och kvalitet att backa upp det med.

På botten finns bara en väg

Tiden när man som spelare i Arsenal då och då kunde försvinna ur matcher och ändå komma undan med det, eftersom laget ändå alltid tog sig samman i långa loppet och löste säsongsmålet, är numera förbi. Utan spel i Europa kommande säsong finns inga ursäkter för att Arsenal ska inleda säsongen så pass svagt som ifjol, och med nuvarande utgångsläge finns heller inget utrymme för spelare att inte leva upp till förväntningarna. Så pass bred är truppen och så pass flexibla är många av spelarna som manager Mikel Arteta har tillgodo. Vågar han dessutom fortsätta lita på Bukayo Saka och Emile Smith Rowe framförallt att leda laget precis som under vårsäsongen kommer det till slut också ge återbäring – om inte denna säsong så nästa. Arsenal är i en slags övergångsfas där den nya vägen ska markeras in och påbörjas samtidigt som det gamla som inte längre fungerar ska skalas av. Med ett par veckor kvar av transferfönstret ska det också bli intressant att se hur Arsenal agerar och kanske främst vilken typ av spelare de mäktar med att locka till sig. The Gunners har inte den dragningskraft de en gång hade men precis som Leicester bevisat går det att hitta smarta värvningar som passar filosofin och spelsätt utan att betala multum – så länge de tror på projektet som presenteras. Smith Rowe gör det uppenbarligen och kan han fortsätta vara den ledstjärna som han visat hittills ser framtiden ändå rätt ljus ut, i alla fall har auran runt klubben svängt uppåt. Arsenal-bossen Mikel Arteta säger såhär om Emile Smith Rowe som du kan se längre ner i ett klipp från Arsenals officiella Youtube-konto:

”As we all saw last season, Emile is an intelligent player with excellent ability. His sharpness on the turn and exceptional vision have already made him a key player for us. His attitude and willingness to learn have also been very impressive. Huge credit to our team in our academy who have given Emile a great education and have worked superbly to help with his development through the age groups.

I know the fans will join us in being delighted that Emile has committed his future to the club. We’re now looking forward to helping him develop further and seeing him become even more important to the strong young team we’re building.

Vad tror du om Arsenals chanser den kommande säsongen? Tar de sig tillbaka till topp-6 och på vems bekostnad i så fall? Lyckas de med någon profilvärvning innan transferfönstret stänger och kommer detta bli säsongen då Emile Smith Rowe verkligen visar att Dennis Bergkamp nu fått sin rättmätige arvinge?

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!