Arsenal och Everton plockar in nytt

0
153

Mikel Arteta förväntas presenteras som ny Arsenal-manager på fredag medan Everton å andra sidan förväntas göra detsamma med Carlo Ancelotti efter helgen.

Arsenal har som bekant varit långt ifrån toppen av Premier League under flera säsonger. Arséne Wenger lämnade, Unai Emery tog över och nu står klubben under Fredrik Ljungbergs tillfälliga tillsyn. Detta tills att förre lagkaptenen och numera andreman till Pep Guardiola i Man City, Mikel Arteta, tar på sig sitt första manager-uppdrag. Senaste veckan har varit idel rapporter om långt framskridna samtal mellan Arsenal och Arteta vilket gör det till en fråga om när snarare än om spanjoren kommer ta över klubben. Allt pekar på att det offentliggörs innan helgen där Ljungberg leder laget borta mot Everton på lördag, en match som både kommer se Arteta på läktaren men likväl Evertons förmodade nye manager – Carlo Ancelotti.

Precis som det inte varit någon hemlighet den senaste tiden att Arsenal velat ha Arteta har det heller inte gått många förbi att Everton, om än inte deras förstaval att ersätta Marco Silva, varit ute efter den meriterande italienaren Ancelotti som nyligen lämnade Napoli. Ancelotti kommer dock få ta över ett lag på väg uppåt sett till de senaste matchernas insatser jämfört mer Arteta i Arsenal, där tillfällige Everton-managern tillika klubbikonen Duncan Ferguson svetsat samman Everton-truppen. Med en drygt hälft kvar av säsongen finns det mycket kvar att hämta in för två lag som jagar platser i Europa, men frågan är hur smidigt övergången blir för båda lag liksom båda managers. För inte alls längesen kunde man trott att det borde varit ombytta roller; att Arsenal som är världens 9:e rikaste klubb och långsiktigheten personifierad jagade ett så pass etablerat namn som Ancelotti, medan ett mittenlag med ambitioner om europeiskt cupspel och etablering inom topp-6 som Everton var ute efter en gammal klubbikon och up-and-coming manager utan större erfarenhet som Arteta.

Så, med mycket på spel och mycket att vinna finns det såklart också en hel del att förlora. För lika väl som detta kan slå väl ut, väldigt väl ut, för båda klubbar finns det inga garantier överhuvudtaget att det kommer lyckas varken på kort eller lång sikt. Det finns egentligen inga bevis för att Mikel Arteta, 37, har vad som krävs för att vara manager för en klubb som Arsenal hur gott spelare och Pep i City talar om honom. Att han skulle vara väl insatt i Arsenals DNA är också ett svagt argument då han anslöt tämligen sent och under Wengers sista sluttande år i klubben. För Ancelottis del gäller det att han aldrig haft hand om en klubb under den absoluta toppen liksom att han, sedan han lämnade Milan, inte varit särskilt långvarig i några av hans klubbar det senaste decenniet.

Att båda klubbar gör ett val på tränarposten som egentligen kanske är tvärtom vad de borde eller brukar, kanske visar sig vara ett genidrag och helt rätt i tiden. Lite av en chansning för Arsenals del trots allt, och lite av en ’kupp’ för Evertons del – men som i båda fall definitivt glädjer fansen och skänker hopp såhär i juletider. Pressen kommer såklart vara lägre på Everton och Ancelotti att nå resultat direkt, och det är än så länge bara sju poäng (om än 11 platser) upp till 6:e platsen. Arsenal däremot har sju poäng och sex placeringar upp till den sista Champions League-platsen och lär även den här säsongen få svårt att ta hem titeln i Europa League med tanke på kvarvarande lag och nuvarande status. Så oavsett hur starten för bägge blir är det uppenbart att det kommer krävas tid, tålamod och en stor portion förtroende för bägge managers att ta respektive klubbar framåt på rätt spår.

Frågan är bara, hur kommer det att gå? Kommer de ges den tid och förutsättningar som krävs? Investeringar i januari och till sommaren? Vad tror du?

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!