Atletico Madrid vill att Antoine Griezmanns transfer till Barcelona blockas

0
236

Det fortsätter osa kring affären som tog Atletico Madrids franske VM-vinnare Antoine Griezmann till Barcelona tidigare under sommaren. Atletico har stämt Barca och vill att ligan blockerar transfern tills dess att Barca betalt det fulla beloppet Atletico anser att de har rätt till.

Det hela handlar om Griezmanns utköpsklausul som den 1 juli i år gick ner från 200 miljoner euro till ”bara” 120 miljoner. Atletico hävdar att Barcelona gjorde klart med fransmannen redan i mars efter att ha försökt värva anfallaren redan sommaren 2018 och även under vintern 2019 men fått nej, och anklagar den katalanska klubben för att ha värvat spelaren med löfte om att affären skulle gå i lås så fort klausulen gått ner.

Den 12 juli stod det klart att Barcelona aktiverat utköpsklausulen och en av de senaste 18 månadernas mest ihärdiga transfersagor fick ett slut. Eller i alla fall ett tillfälligt sådant. Atletico Madrid uppmanar nu alltså ligans beslutsorgan att blocka transfern tills dess att rätt blivit rätt vad gäller ersättning då de hävdar att Griezmanns uttalande att han lämnar klubben som gjordes redan den 14 maj är bevis på att ett avtal redan fanns på plats. La Liga-presidenten Javier Tebas uttalar sig såhär:

”It is possible to block a player’s transfer. La Liga will have to decide what course of action to take. [Atletico] submitted a complaint and put in doubt whether we should pass Griezmann’s licence to Barcelona. There’s a process that has been put in motion and those overseeing it will have to come to resolve the case.”

Att det är en viktig punkt för Atletico, som inte på något sätt är i samma ekonomiska position på fotbollsvärldskartan som Barcelona (5:a på Forbes lista över världens mest värdefulla sportlag 2019), står klart då det rör sig om 800 miljoner kronor i missad ersättning för en av deras mest värdefulla tillgångar – och även en av sina absolut bästa spelare. Det sista ordet i den här historien är med andra ord inte sagt, och det kan dra ut på tiden även om ett beslut kommer så småningom, ett beslut som kan/lär överklagas då klubbarna har en viss historia sinsemellan angående just Griezmann. I december 2017 anmäldes Barcelona till FIFA av Atletico för att ha gjort olovliga närmanden med spelare som då stod under kontrakt med Madrid-klubben, precis som var fallet i våras då Barca ska ha gjort klart med fransmannen vilket bäddade för uttalandet den 14 maj liksom affären den 12 juli. Atleticos ordförande Gil Marin sa såhär i juni tidigare i somras:

”I’ve known where he is going to play since March. It’s Barcelona.”

Klubbpresidenten Enrique Cerezo visade också han att klubben inte kommer ta lätt på detta redan i ett tidigt skede:

”If he signed it back then, it will have its consequences. The truth is that I do not know, but if you say it, and he did sign it [in March], it will have its consequences.”

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!