77 dagar som ansvarig och utöver träningsmatcher endast fem i tävlingssammanhang. En seger i Ligacupen mot lägre rankat motstånd och fyra raka mållösa förluster i Premier League blev uppenbarligen droppen för Crystal Palace som genom att ge Frank de Boer sparken slagit nytt rekord för ligan vad gäller manager-förtroende. Hur ser den långsiktiga planen egentligen ut och vad väntar härnäst för Crystal Palace?

Svaret på den första frågan är väl inte svårare än: det finns ingen. Genom att göra sig av med en ung, visserligen oprövad på engelsk mark, manager efter bara fyra ligamatcher bara för att resultaten uteblivit är huvudlöst och inte logiskt någonstans. Klubbens ordförande Steve Parish sa bl a såhär när holländaren skrev på för klubben:

“All everyone wants is for Frank to succeed, so our interests will be completely aligned. If in three years’ time he manages Real Madrid, it means he will be a success at this club. You don’t drive along thinking, ‘Oh I know, I can sack a manager today, great I can’t wait’. I had a fantastic relationship with Sam [Allardyce], with Alan [Pardew] and every time a manager fails at this club I fail. If Frank fails it is my failure too.”

Den elva som föll mot Burnley nu senast var i princip identisk till den som avslutade våren och även den som såg till att även Alan Pardew fick sparken ifjol vilket ställer en ny, ytterligare fråga: hur kan man vänta sig spektakulära och annorlunda resultat så omgående om man fortfarande har samma verktyg att tillgå? Steve Parish igen efter 0-1 mot Burnley:

 ”It’s a terrible start but we have to stick together. People are frustrated, I’m frustrated, so are the management and players. We know we are better than this. I’m defending everyone at the club who is working their backside off to turn this around. Football teams lose games. It happens. Who has the better squad, us or Burnley? We had a much weaker squad when we finished 11th. The buck stops with me; I’ve never run away from that.”

Nu ”försvarar” han ju inte alla i klubben direkt eftersom Frank de Boer får skulden och ”rättfärdigar” det hela med att det är en resultatstyrd business. Som vi skrev tidigare när vi tippade vem som skulle få sparken först i Premier League 2017-2018 var de Boer inte en av dem eftersom han, i vilken annan liga som helst (till och med i Inter fick han fler matcher på sig), borde och skulle fått mer tid på sig att bygga om och bygga upp det här laget. Det ska inte behöva hända såhär tidigt och inte på det här sättet. Resultatmässigt finns det absolut skäl för visst ifrågasättande men rent spelmässigt och framförallt logiskt sett? Nej. Vi har hittills endast kommit fyra ligamatcher av 38 in i en säsong som alltid skulle vara under uppbyggnad och i transition med ett nytt spelsätt inte likt varken Tony Pulis, Pardew eller nu senast Sam Allardyce. Ingen väntade sig att det ska gå över en natt eller ett par omgångar, framförallt inte de Boer som hela tiden varit tydlig med var han vill ta klubben – framåt. Man frågar sig då, var vill Steve Parish ta klubben? Inte helt otroligt vill han, som många andra, att klubben ska stanna kvar i Premier League med tanke på vilken inkomstkälla det är. Inte snyggt, inte så värdigt heller i mina ögon men svårt att helt argumentera bort. Det som är synd här är att de för första gången på många år hade chansen att bygga något bra, över tid, och verkligen ta klubben framåt och uppåt i näringskedjan. Den typen av fotboll The Eagles spelat de senaste säsongerna och den attityd som funnits i klubben kommer man inte ut i Europa med. Det Frank de Boer står för är det där lilla extra dock. Så vad väntar härnäst för Palace som de senaste säsongerna slutat 11:a, 10:a, 15:e och nu i fjol på 14:e plats?

Som det verkar är Roy Hodgson den mest troliga att ta över efter de Boer. Hodgson har sedan han lämnade England efter EM 2016 inte haft någon anställning men det är inte det som oroar mest över Crystal Palace’s val av manager. Engelsmannen, 70 år fyllda, var bedrövlig i sin roll som manager för Liverpool och var inte heller särskilt lyckosam med landslaget som han tog över efter en kort sejour i West Brom när han räddade kvar dem i Premier League. Jag har svårt att se Hodgson förespråka den fotboll som kommer ta Palace framåt eller att han på något sätt skulle anställas med samma premisser som de Boer: att utveckla laget och vinna matcher med bollinnehav och genom spelkombinationer via mittfältet. Men, han kommer göra jobbet. Han kommer hålla dem kvar i Premier League men troligen inte mer eller mindre. Om inte annat så kommer spelarna själva se till att göra det då de i alla fall är så pass bra att de över 38 matcher kommer hålla sig över strecket. Christian Benteke kommer göra sina 10-15 mål, Wilfried Zaha kommer få sina huggvis matcher där han presterar och vinner poäng. De kommer till slut hålla tätt mot lagen från den undre halvan och ta en och annan poäng mot lagen på den övre halvan genom mer defensiv inställning och organisation. Hur länge kommer det vara acceptabelt dock? Och kommer Roy Hogdson vara kvar även nästa säsong om han håller dem kvar och får lite ordning på det här?

Först ut väntar Southampton hemma på Selhurst Park i ligan innan Huddersfield ska tas om hand också det hemma i Ligacupen. Därefter väntar nuvarande topptrion i ligan och jag ställer mig högst undrande om vi efter omgång 8 har några inspelade poäng eller gjorda mål för Crystal Palace. Den kanske största frågan av dem alla är såklart; vem vid sina sinnes fulla bruk tar en ”chansning” på Crystal Palace så som de Boer gjorde med inställningen att det är nästa ”rätta” kliv på managerscenen?

/Olle @ Fotbollsportalen

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!