Premier League går in i den beryktade julperioden. Det betyder ett tätt spelschema och svåra bortamatcher som spelas i det härliga brittiska vintervädret. Bitter kyla, piskande regn och hårda vindar väntar lagen och deras supportar. Det har sin charm men är inte en dans på rosor vill jag lova, särskilt inte i Stoke-on-Trent.

Stoke-on-Trent i West Midlands är staden där jag bodde under mina fyra år i England. ”The Potteries” – som förutom sitt fotbollslag Stoke City FC är mest känd för Robbie Williams och Phil ”The Power” Taylor – är garanterat inte den stad som skrivs ned högst upp på listan över tänkbara vistelseorter när man funderar över ett besök eller en flytt till de brittiska öarna. För mig föll det sig dock naturligt eftersom det var där jag fick jobb i november 2009, närmare bestämt på spelföretaget bet365. Det viktiga var att Stoke inte ligger långt från Liverpool med tåg, så jag var nöjd med vart jag hamnade. Men nog om den biten. Den här krönikan handlar om att inga Premier League-lag och deras supportrar heller är direkt sugna på att besöka Stoke-on-Trent. Så var det då, så är det nu (med viss skillnad).Frågan som alla ställer sig är; ”Can they do it on a cold rainy night in Stoke?”.

Inte ens Messi

Frasen har sitt ursprung från en engelsk fotbollstudio innan avspark mellan Manchester City och Everton ett antal år tillbaka. Diskussionen som uppstår involverar Richard Keys och Andy Gray. Richard frågar Andy angående de två spelare som nominerats till 2010 års Ballon d’Or, nämligen Cristiano Ronaldo och Lionel Messi. Andy Gray lovordar den argentinska superstjärnan men tillägger att även om Messi gör mål på löpande band i La Liga, så skulle han få kämpa för att göra likadant i engelska Premier League. Han påpekar att även lag som ligger längre ner i Premier League-tabellen är tuffa motståndare för topplagen, särskilt Stoke på Britannia Stadium (idag bet365 Stadium). Andy säger att Stoke är kända för att spela fysiskt och vara försvarsinriktade. Därför är de också svåra att göra mål på. Andy Gray menar att även Lionel Messi skulle få besvär med att göra mål mot dem, särskilt ”on a cold rainy night”, som är en vanlig metafor för att beskriva tuffa väderförhållanden. Sedan dess har frasen används flitigt för att representera svårighetsgraden i Premier League, men även för att betona de svåra förhållanden som ofta uppstår för ett bortalag. Idag används också frasen ironiskt, inte bara inom fotboll.

Jag besökte dåvarande Britannia Stadium ett antal gånger under min tid i Stoke. Majoriteten av gångerna var jag där med Traveling Kop när Stoke tog emot Liverpool. För det första, Stoke-supportrarna ”know how to sing” och bjuder enligt mig på en av de bättre arenaupplevelserna i Premier League. För det andra, varje gång jag var där för att se LFC var det även fruktansvärt regnigt, blåsigt och kallt. Dessa olika faktorer bidrog till horribla väderförhållanden som inte är optimala när ens lag spelar borta mot Stoke. Spelarna verkar stela och frusna, fansen likaså, trotts att det hoppas och sjungs för att behålla värmen.

Tack, Jay Spearing

Liverpool har ofta haft svårt för Stoke på bortaplan de senaste säsongerna och jag minns att det var en av de matcher som jag fruktade mest. Både på grund av den fysiska fotboll som de spelade, men även på grund av vädret. Helt ärligt fasade jag smått för att stå i bortasektionen under +90 minuter och frysa som en tok. Britannia Stadium har dessutom öppna hörn, så vinden blåser rakt igenom arenan och rakt igenom alla lager med kläder du kan tänkas ha på dig. Ett av mina starkaste minnen är när Jay Spearing, då på Liverpools mittfält, får till ett kanonskott – vilket är stenhårt men går över mål – och som kommer rakt emot mig. Jag hinner precis får upp mina stelfrusna händer framför ansiktet innan bollen träffar. En våg av smärta sköljer genom mina fingrar och ett skur av vatten och gräs piskar mig i ansiktet. Den händelsen definierar ”Stoke away” för mig. Kallt, blåsigt, regnigt och så smärta på det. Matchen slutade säkert oavgjort, eller med förlust, jag minns faktiskt inte. Det är inte ofta man lämnat nuvarande bet365 Stadium glad över en vinst och tre poäng. Oftast har man besviken gått i piskande regn och förgäves försökt få tag i en taxi.

Idag är Stoke ett lag med flera profilstarka spelare och laget spelar en mer publikvänlig fotboll. De har varje säsong tagit positiva steg framåt spelmässigt, även om de fortsatt huserar längre ner i tabellen. Nästa steg för ”The Potteries”, som för övrigt är världens näst äldsta professionella fotbollsklubb efter Notts County, är att klättra uppåt och etablera sig på den övre halvan och på så sätt kvalificera sig för Europa. Enligt mig har de truppen att lyckas, men kanske måste de ibland gräva fram den gamla fysiska aspekten av deras spel, som för några år sedan under Tony Pulis var deras signum, och blanda in den för att verkligen nå hela vägen fram? Vad vet jag. Det enda jag med säkerhet vet är att alla lag, oavsett klubbemblem och stjärnspelare, inte får kalla sig för ”ett av världens bästa lag” innan de besvarat frågan; ”Can they do it on a cold rainy night in Stoke?”.

//Kristian Andersson för Fotbollsportalen.com

Publicerat av Sebastian Lilja.

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!