Förra veckan utkom BBC:s årliga Prize of Football Study som genom analyser av data från 223 klubbar runt om Europa kommit fram till en mängd intressanta fakta, däribland vad det kostar i genomsnitt att gå på fotboll i Englands högsta divisioner. Med tanke på det enorma tv-avtalet Premier League har till skillnad från Championship är det således överraskande att andraligan är dyrare än världens mest exploaterade liga vad gäller priserna för den dyraste bortabiljetten i genomsnitt.

Vad beror då detta på? När det nya tv-avtalet för Premier League trädde i kraft inför säsongen 2016-2017 infördes också ett kostnadstak på £30 för bortasupportrar. I Championship, som höjde sina biljettpriser med 36% jämfört med säsongen före, existerar inget sådant avtal varpå priserna kan komma att stiga även kommande säsonger tills ett avtal upprättas, vilket de flesta tror kommer ske inom ett par år redan. Först då lär tabellen nedan visa ”rätt” samtidigt som skillnaderna mellan League Two och Premier League antagligen är ännu mindre än de i snitt £7 (ca 80kr med nuvarande kurs) som det skiljer i nuläget.

Genomsnittspris för den dyraste bortabiljetten:
Championship – £31.57
Premier League – £29.44
League One – £23.37
League Two – £21.80

Utöver biljettpriserna för bortabiljetter har genomsnittspriset för att gå på fotboll i Championship ökat både vad gäller billigast och dyrast biljetter, till £22.11 respektive £36.13 för nuvarande säsong vilket är intressant eftersom en genomsnittlig säsongsbiljett blivit billigare sedan toppen 2013. £322.83 kostar det billigaste säsongskortet i genomsnitt och det dyraste £568.15 – vilket i svenska kronor är ungefär 3.700kr och 6.550kr respektive. Ipswich har det dyraste säsongskortet i Championship med £842 vilket är dyrare än 12 Premier League-klubbar. Märkligt med tanke på den fotboll deras fans måste utstå på Portman Road?

Tittar man på säsongsbiljetter skiljer det sig också enormt vad gäller engelsk fotboll och från övriga Europa. Nedan kan du jämföra vad det kostar att gå på fotboll i Premier League och de största lagen från bl a Serie A, La Liga, Ligue 1 och Bundesliga. För att förstora, klicka på bilderna eller öppna dem i en ny flik. Intressant att billigaste säsongskortet i Premier League finns hos Hull för £252 och endast ytterligare tre klubbar lagt sitt billigaste säsongskort under £300; Man City, West Ham och Stoke. Det dyraste betalar man på Emirates hos Arsenal och får lägga hela £1014. Barcelona (£113.93), Bayern München (£120.89) och Milan (£177.04) sticker ut bland de billigaste liksom PSG (£388.39) och Juventus (315.17) som är dyrast respektive de två enda över £300. Hela BBC:s lista hittar du här.

priser-premier-leaguebiljetter-europa

//Ohlsson @Fotbollsportalen

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!