Spelarfacket, EFL och Premier League har haft krismöte kring de ekonomiska konsekvenserna som Coronaviruset medför, framförallt för de lite mindre klubbarna i det engelska ligasystemet, och kommer diskutera frågan vidare i veckan som kommer för att undvika en fullständig kollaps.

Ju längre krisen pågår i vårt samhälle desto större blir konsekvenserna, och så även för sporten på de brittiska öarna. Fakturor, löner med mera ska betalas som vanligt men utan publikintäkter och fansens engagemang, under denna rådande kompletta paus från alla sportevenemang, är det svårt att få in tillräckligt med pengar jämfört med vad som ska ut. Utan ekonomiska muskler eller en kraftig reserv att ta av är det således naturligt att många klubbar har eller kommer få det tufft den närmaste tiden vilket kan komma att få förödande konsekvenser.

Bundesligas största klubbar har redan startat en hjälpfond för att hålla mindre klubbar över vatten i Tyskland medan många andra klubbar i hela Europa medlat med sina bättre betalda spelare om tillfälliga lönesänkningar eller andra ekonomiska åtgärder för att rida ut stormen – precis som alla småföretagare i samhället i övrigt. Att konsekvenserna av denna mer eller mindre,systemkollaps ännu inte nått sin kulmen är såklart oroväckande för alla inblandade samtidigt som det sätter vikten och samhällsnyttan av vad sport och fotboll betyder på sin spets. Vad som kommer hända framöver om ligor ska spelas klart och i så fall hur är också oklart men att det kommer bli tufft råder det ingen tvekan om, såväl ekonomiskt men också sportsligt i förlängningen. Spelarfacket tillsammans med beslutade organ för ligorna i England har därför satt ihop en grupp för att se över vad som kan och måste göras för att ta sig igenom krisen så oskadda som möjligt sett från alla parters perspektiv; fansen, klubbarna, spelarna, ledarna och övrig personal. I ett gemensamt uttalande säger man såhär:

“The Premier League, EFL and PFA met and discussed the growing seriousness of the Covid-19 pandemic. It was stressed that the thoughts of all three organisations continue to be with everyone affected by the virus.

The Premier League, EFL and PFA agreed that difficult decisions will have to be taken in order to mitigate the economic impact of the current suspension of professional football in England and agreed to work together to arrive at shared solutions.

The leagues will not recommence until 30th April at the earliest. They will only do so when it is safe and conditions allow. Further meetings will take place next week with a view to formulating a joint plan to deal with the difficult circumstances facing the leagues, their clubs, players, staff and fans.”

Vad man definitivt vill undvika är att alltför många klubbar inte kommer klara ett längre uppehåll eller att säsongen ställs in, och i så fall tvingar klubbar att betala tillbaka tv-intäkter och dylikt som redan betalats ut, och således sätts i konkurs. Föreställningen om att uppskattningsvis hälften av klubbarna i League One och League Two, en tredjedel i The Championship och ett par i Premier League ligger i riskzonen för att gå i konkurs är skrämmande.

Tittar man till ett större perspektiv så är det många klubbar ute i Europa som förvisso uppfyller regelkraven för Financial Fair Play och är ekonomiskt välskötta – men som inte klarar en sån här pandemi om den fortsätter med samma kraft och utbredning som i nuläget. Hur den sportsliga kartan i så fall ritas om är en fråga som förhoppningsvis aldrig når längre än ’tänk om’-stadiet. Så, låt oss hoppas att allt så snart som möjligt är tillbaka till det normala. Att Allsvenskan snart drar igång. Att Liverpool får fira sin första titel i modern tid och att Sheffield United tar sig till Europa. Men mest av allt, att den solidaritet som finns i världen fortsätter växa och bli den ledande kraften att ta oss alla framåt – och återspeglas i allt vi håller kärt; familj, sport, livet.

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!