Spotifygrundaren Daniel Ek såg sitt första bud förkastas eftersom familjen Kroenke enligt egen utsago varken har för avsikt att sälja klubben eller är i behov av pengarna av en eventuell försäljning. Entreprenören Ek ger sig dock inte utan förbereder ytterligare bud för att testa tålamodet hos de amerikanska ägarna som den här gången uppges vara värt över 2 miljarder pund.

Budet tyder på seriositet

Att Daniel Ek med sitt kontaktnät och ekonomiska muskler skulle lyckas sätta ihop ett bud i förstaläget borde inte ha kommit som en överraskning men likväl när nyheten slog ner möttes den med viss skepsis. Inte bara från omvärlden utan även från ägarfamiljen Kroenke som haft full kontroll över Arsenal sedan 2018. Budet sågs enbart som en konsekvens av debaclet kring The Super League som, i tidigare artikel om Manchester United, knappast slagit väl ut för de klubbar som var delaktiga i projektet. Arsenal är inget undantag och beslutet som familjen Kroenke tog avseende klubbens medverkan i en stängd superliga har gjort det mer eller mindre omöjligt att bygga några broar emellan klubbens ledning och supportrar. Att Kroenke inte behöver pengarna och inte räds lite tumult och dålig PR är kanske ingen nyhet men frågan är hur stort tålamodet är – och var smärtgränsen går. Spotifygrundarens andra bud visar inte bara på seriositet och en vilja att faktiskt förändra och utveckla klubben han själv supportar, utan ger även Kroenke ett fint förhandlingsläge. En affärsman har alltid ett pris och det senaste budet ger en fingervisning om var historien tar vägen härnäst då samtliga scenarion då Kroenke säljer kommer kunna få en upplösning som gör alla parter nöjda.

Fansen har sin roll att spela

Ek har en vision om att göra fansen en betydande del av Arsenal; dels genom att bli en del av ägarstrukturen men också få plats i styrelserummet för att göra sin röst hörd. Med det nya budet kommer ytterligare förhoppningar om att en förändring är möjlig varpå fansen har sin roll att spela vad gäller att ställa sig bakom budet som utöver Daniel Ek också innefattar klubbikoner som Thierry Henry, Dennis Bergkamp och Patrick Vieira. Med ytterligare press på Kroenke att sälja klubben inleds nu en form av katt-och-råtta-lek där ägarnas tålamod testas liksom deras affärssinne. Fler och framförallt ljudligare protester mot ägarna när fansen är tillbaka på Emirates nästa säsong på liknande sätt som Manchester United fått erfara är inte omöjligt. Det är inte heller omöjligt att fansen bojkottar hemmamatcherna helt som exempelvis Newcastle gjort för att tvinga Mike Ashley att sälja – vilket ändå måste ses som en framgångsrik approach i sammanhanget.

Sista ordet inte sagt

Det finns inga indikationer på att Kroenke kommer acceptera det nya budet eftersom förhandlingsläget fortsatt är till deras fördel. Daniel Ek visar dock inte heller några indikationer på att kasta in handduken varpå sista ordet i den här historien är långt ifrån sagt. Det troligaste scenariot är att Kroenke till slut ändå sätter sig vid förhandlingsbordet om än bakom stängda dörrar eftersom Arsenal rent affärs- och intäktsmässigt är i en nedåtgående spiral som ändå får sägas ha pågått under de senaste 6-7 åren. Ett par säsonger av missat Champions League-spel till exempel och en allt tuffare Premier League-topp riskerar att göra Arsenal till en dålig affär i det långa loppet. En affärsman vet när det är dags att ’cut their losses’ och även om den punkten alltjämt är en bit bort dröjer det möjligen inte särskilt länge innan både Kroenke och Ek med sitt entourage blir varse om var gränsen går. Och Ek har som sagt inga planer på att ge upp, eftersom han enligt Thierry Henry vill återupprätta Arsenals identitet och DNA, vilket även bekräftas av Patrick Vieira:

”He’s definitely going to try again. He is going to be there for quite a long time. He’s a massive Arsenal fan and talking to him a couple of times his desire and his commitment to Arsenal football club will be fantastic. And obviously, if the club is not for sale there is nothing that he can do. But he’s going to be there and he’s going to wait, and he wants to buy the club.”

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!