De 10 nominerade till FIFA Puskas Award 2019

0
272

FIFA Puskas Award utses årligen sedan 2009 till det mål som under förra säsongen var det bästa från hela världen. I dagarna utsågs de 10 nominerade bidragen där bl a Zlatan Ibrahimovic, vinnare 2013, finns med.

Mohammed Salah vann något överraskande priset ifjol för sitt mål mot Everton med 38 procent av rösterna. I år är han dock inte med på listan överhuvudtaget som däremot innehåller tre damspelare och, för sjunde gången på tio år, Lionel Messi. De tio bidragen har utsetts tillsammans av FIFA och en extern expertpanel efter att ha gått igenom samtliga inskickade bidrag från världens alla hörn oavsett division. FIFA lämnar sedan över de tre högst rankade bidragen till en panel bestående av FIFA-legendarer som kommer tillkännage vinnaren på galan den 23:e september där även årets spelare och tränare kommer utses.

Vi har listan över de 10 nominerade Puskas Award-bidragen för säsongen 2018-2019 här nedan som vi rankar i den ordning vi tycker är bäst, men för att gå in och rösta på ditt bidrag och se samtliga mål – klicka här för att komma till FIFA:s officiella hemsida. Kom ihåg, röstningen stänger den 1 september vid midnatt CEST (Central European Standard Time).

 1. Andros Townsend för Crystal Palace mot Manchester City, 22 december
  Kommentar: en sådan träff får man kanske bara en gång i sin karriär. En ren volley med fantastisk balans och teknik som letar sig otagbart högt och stenhårt förbi målvakten.
 2. Daniel Zsori för Debrecen mot Ferencvaros, 16 februari
  Kommentar: alltid svag för en fin cykelspark. Kan i princip bara avsluta på det sättet då bollen spelas bakifrån in i straffområdet, gör han det inte försvinner antagligen målchansen. Finurligt och påpassligt och med en schysst bollträff dessutom!
 3. Lionel Messi för Barcelona mot Betis, 17 mars
  Kommentar: perfekt avvägt avslut som bara de allra smartaste och skickligaste spelarna kan få till i den vinkeln och det läget. Millimeterprecision i lobben som precis letar sig in över målvakten och under ribban, klass rakt igenom.
 4. Matheus Cunha för Leverkusen mot RB Leipzig, 6 april
  Kommentar: vad gör man när man är i tidsnöd? Jo, en snurrfint såklart. Och när man redan har flytet uppe så är det väl bäst att chippa målvakten också? Retfullt, men ändå så väldigt enkelt liksom oväntat – men inte desto mindre vackert för det.
 5. Zlatan Ibrahimovic för LA Galaxy mot Toronto, 15 september
  Kommentar: Zlatan gör ett typiskt Zlatan-mål, mer personifierat än så blir det inte för Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna. Det är knappt en målchans för en vanlig spelare men Zlatans ben, fötter och framförallt fotbollshjärna är något annat. Hade vi inte varit ”vana” med dessa mål från Zlatan hade han nog tagit topp-3.
 6. Ajara Nchout för Kamerun mot Nya Zeeland, 20 juni
  Kommentar: sommarens VM för damer blev ett fint skyltfönster liksom ett lysande kvitto på de enorma steg framåt som damfotbollen tagit de senaste åren. Nchouts prestation är ett bevis på det när hon med fin bollkontroll och bra beslutsfattande lurar sin försvarare två gånger om innan ett perfekt curlat avslut i bortre. Applåder!
 7. Fabio Quaglariella för Sampdoria mot Napoli, 2 september
  Kommentar: precis som andra målmaskiner går det efter en tid inte att bortse från att allt kan bli till en målchans, oavsett vinkel eller position. Så även för trollkarlen Quagliarella som med sina 26 mål utsågs till Capocannoniere, bäste målskytt i Serie A. Detta är enligt honom själv hans bästa i sin karriär, och hur kan man inte annat än uppskatta ett sådant fint klackmål?
 8. Amy Rodriguez för Utah Royals mot Sky Blue, 16 juni
  Kommentar: ytterligare ett exempel på framstegen inom damfotbollen. Titta på dragningen vid mittlinjen, titta på bollträffen efter den långa löpningen och det är lätt att se vad framtiden har att erbjuda om damfotbollen får ändå lite bättre resurser.
 9. Juan Quintero för River Plate mot Racing Club, 10 februari
  Kommentar: en frispark curlad i krysset är fotbollsgodis på den allra högsta nivån. Avståndet här, snett från kanten dessutom, borde fått det här målet högre upp på listan inte minst med den fina bollträffen. Men, en bättre positionerad och reaktiv målvakt borde kunnat nå den bollen. Inget förtar såklart prestationen av Quintero för titta så perfekt bollen seglar in under ribban/bredvid stolpen!
 10. Billie Simpson för Sion Swifts mot Cliftonville, 9 augusti
  Kommentar: vem (förutom Anders Svensson) kan göra om något sådant på, låt oss säga, 1000 försök? Huruvida det var meningen eller inte spelar inte någon roll, häftigt och överraskande är det oavsett. Men, en lyckoträff är ändå en lyckoträff och värderas inte lika högt som de medvetna målen ovan.

Vem tycker du borde vinna? Hur ser din topp-3 ut? Den 1 september stänger röstningen så titta igenom alla bidragen och gör ditt val noga!

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!