Fenomenet Bosman-värvningar har varit ett välkänt och etablerat begrepp under lång tid och det är även ett eftertraktat sätt att göra klart med spelare utan att spendera några större summor i transferpengar, som t ex i Joel Matips fall, vilket främst de mindre klubbarna gynnas av.

De stora stjärnorna, och dem med smarta (giriga) agenter, drar dock nytta av detta i lönekraven och vad gäller agentavgifter men summa summarum är det allt som oftast en vettig affär att plocka in en spelare när hans kontrakt går ut även om det aldrig är gratis.

Den vanligaste perioden när detta sker är i januari när transferfönstret öppnas eftersom det då oftast är sex månader kvar innan spelarens kontrakt går ut, precis som Jürgen Klopp var medveten om när han i vintras gjorde klart med mittbacken Joel Matip från Schalke 04. Spelaren har då rätt att prata med vilken klubb han vill och klubbar har även rätten att kontakta spelaren i fråga, även om det oftast slutar med att spelaren spelar klart säsongen ut (eller sitter kvar i frysboxen eller avbytarbänken). I vissa fall köper den nya klubben spelaren för en billig slant vilket är en farhåga för de större klubbarna som riskerar att tappa sina bästa spelare för endast en liten del av marknadsvärdet om spelaren inte skriver på något nytt kontrakt med klubben – vilket riskerar att hända i Arsenals och Alexis Sanchez fall.

En spelare kan ge indikationer om detta för att tvinga igenom en försäljning tidigare, kanske redan med 1-2 år kvar på kontraktet, för att klubben ska kunna få tillbaka en del av den investering de lagt ut – och spelaren får chansen att lämna tidigare för den klubb han vill till. Men nog om detta, vilka spelare sitter på utgående kontrakt och kan visa sig vara ett fynd för de engelska klubbarna i Premier League och The Championship? Här nedan listas de 22 bästa spelarna, utan någon särskilt rankad ordning, som kan finnas tillgängliga när transferfönstret öppnar förutsatt att de inte köps rakt av eller skriver på nya avtal med respektive klubb.

 1. George Boyd, Burnley
 2. Ibrahim Affelay, Stoke
 3. Charlie Adam, Stoke
 4. Adrián, West Ham
 5. Saido Berahino, West Bromwich
 6. Gael Clichy, Manchester City
 7. Branislav Ivanovic, Chelsea
 8. Salomon Kalou, Hertha Berlin
 9. Moussa Konate, Sion
 10. Jake Livermore, Hull
 11. Lucas Leiva, Liverpoll
 12. Chris Martin, Derby (utlånad till Fulham)
 13. John-Obi Mikel
 14. Jesus Navas, Manchester City
 15. Paul-Georges Ntep, Rennes
 16. Pepe, Real Madrid
 17. Robert Snodgrass, Hull
 18. Cheick Tioté, Newcastle
 19. Fernando Torres, Atletico Madrid
 20. Yaya Touré, Manchester City
 21. Antonio Valencia, Manchester United
 22. Jethro Willems, PSV

Vem av dessa vill du ha till din klubb? Vem vill du absolut inte ha? Vem är realistisk att ditt lag plockar in och vem lär bara stanna vid en dröm? Kommer dessa 22 att vara tillgänliga? Många frågor och bara dryga sex veckor kvar innan svaren som senast börjar rulla in. Stay tuned!

//Ohlsson @Fotbollsportalen

Dela