Supertalang, en naturbegåvning, född till att spela fotboll. Ja, benämningarna på Bamidele Jermaine ”Dele” Alli var många efter att han som 16-åring slog igenom i Milton Keynes Dons A-lag 2012. Efter två starka säsonger tog det inte lång tid förrän rykten placerade Alli i de flesta storklubbar runt om i England, där Liverpool FC länge var starkast kandidat. Tillslut blev det Tottenham som drog det längsta strået och i Spurs har den begåvade mittfältaren blommat ut till en av Europas hetaste fotbollsspelare. I dagarna har det ryktats om att Real Madrid förbereder ett stort bud på Dele Alli till sommaren.

Dele Alli föddes den 11 april 1996 i Milton Keynes och anslöt till fotbollslaget Milton Keynes Dons ungdomsled vid elva års ålder. Fem säsonger senare, den 2 november 2012, debuterade han alltså i A-laget i en 0-0-match mot Cambridge City i FA-cupens första omgång. Allis första bollkontakt i professionell fotboll var en klackpassning och hans första mål kom i returmötet med Cambridge City elva dagar senare. Sedan dess har Dele Alli aldrig blickat bakåt utan bara gått från klarhet till klarhet – då i MK Dons och nu i Tottenham och det Engelska landslaget. Fortsätter han på den inslagna vägen lär han inom kort tillhöra kategorin ”världens bästa fotbollsspelare” – och jag som LFC-supporter kan bara skaka på huvudet åt att min klubb inte värvade honom när man hade chansen.

Faktum är att Liverpool FC låg i ”pole position” att köpa Dele Alli innan Tottenham snuvade dem på supertalangen. Han hade genomgått förhandlingar med klubben och fört samtal med dåvarande managern Brendan Rodgers, som senare bekräftat att han trodde Alli var ”done deal”, men Liverpools amerikanska ägare sköt sig själva i foten gällande Alli. Enligt brittisk press såg de mittfältaren som U21-material och var inte villiga att betala honom mer än £4,000 per vecka i lön, ett stort misstag skulle det visa sig. Tottenham gav sig snabbt in i leken, hostade upp transfersumman på £5 miljoner, erbjöd en respektabel lön och vips så bar Dele Alli en vit tröja istället för en röd. Det har även diskuterats huruvida LFC försökte sänka övergångssumman efter att klubbarna redan kommit överens om ett pris, vilket i så fall skulle vara respektlöst mot både MK Dons, spelaren och hans representanter, men gällande den delen vet jag inte så mycket.

Utvecklingskurvan går spikrakt uppåt

Hur som helst så har Dele Alli tagit Premier League med storm och var en stor bidragande orsak till att Tottenham slogs om titeln förra säsongen samt är med i toppen just nu. Min personliga åsikt är att han verkar utvecklas match efter match. När man ser honom spela känns det som om han är snäppet bättre än förra gången och jag undrar ibland hur bra killen kommer bli. Glöm inte att han endast är 20 år. Enligt mig har han det mesta som en mittfältare av yppersta världsklass behöver och det lär inte dröja länge innan vi kan placera honom i det facket. Han är en duktig passningsspelare och står för många assist, han gör mål – både spektakulära och simpla – och han har energi, kreativitet och en grymt bra spelförståelse trotts sin unga ålder. Jag har endast sett en spelare tidigare med dessa attribut, nämligen Steven Gerrard, min stora idol. Även om Gerrard enligt mig såg bättre ut defensivt än vad Alli gör just nu, så är jag beredd att påstå att Allis fotbollshjärna har alla möjligheter att bli bättre än LFC-legendarens. Dock vill jag poängtera att det krävs otroligt mycket för att ens jämföras med Steven Gerrard, eftersom han i mångt och mycket bar LFC på sina axlar under flera år och utan tvekan tog klubben till en nivå som säkerligen annars inte vore möjligt. Alli växte upp som LFC-supporter och det är uppenbart vem som inspirerade honom i ung ålder – ja, ni gissade rätt, Steven Gerrard.

Tottenham har något på gång

Det kommer bli oerhört intressant att se vart Dele Alli spelar fotboll nästa säsong, oberoende på hur det går för Tottenham denna säsong. Europeisk press spekulerar kring att Real Madrid förbereder ett högt bud på Alli till sommaren. Sker det så tror jag han får svårt att tacka nej till den möjligheten oavsett den kontraktsförlängning som han nyligen signerade. Det som skulle stoppa en övergång i min bok är att Tottenham helt enkelt tackar nej. För helt ärligt, Spurs har något på gång under Pochettino och ser ut att verkligen etablera sig som en toppklubb i Premier League, men för att bibehålla den positionen krävs det också att man behåller sina nyckelspelare. Dele Alli är en av dem, kanske till och med viktigast av dem alla. Och fortsätter han att vara en av ligans mest lysande stjärnor trotts sin unga ålder så lär fler storklubbar både i England och Europa ställa sig på kö för att buda på en av världens inom kort bästa mittfältare.

//Kristian Andersson för Fotbollsportalen.com

Publicerad av Sebastian Lilja

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!

1 kommentar

Comments are closed.