79 minuter har gått av matchen. Ställningen är 1-1 och Everton har efter en bedrövlig start ätit sig in och tagit över matchbilden och har börjat trycka på för ett avgörande. Koeman förbereder sitt andra byte i matchen. Yttern Enner Valencia ska gå av och in kommer en 19-årig debutant.

Ronald Koeman bytte Southampton mot Everton under sommaren. Många höjde på ögonbrynen men någonstans kunde jag förstå honom. Känslan var att han hade tagit Southampton så långt som det gick. Ständigt blev han av med sina spelare och ständigt lyckades man studsa tillbaka. När Everton knackade på dörren så fick han chansen att ta en klubb som hade andra möjligheter att behålla sina spelare. En klubb som inte riktigt fått ut sin potential den senaste tiden.

Det blev en kanonstart för holländaren i sin nya klubb. Everton gick som tåget. På deras fem inledande matcher i Premier League så hade man vunnit fyra och kryssat en. Lukaku hade hittat målformen med fyra mål, nyförvärvet Idrissa Guye från Aston Villa vann närkamp efter närkamp på mitten och Yannick Bolasie, ny från Crystal Palace, gjorde lite vad han ville på kanten. Effekten av tränarbytet hade varit omedelbart och frågan var bara hur långt det skulle räcka?

Sedan kom formsvackan. En förlust mot Bournemouth ledde till att Everton enbart vann en match på de kommande tio och plötsligt började situationen se allvarlig ut. Smekmånaden var över och nu var Koeman tvungen att visa sina taktiska kunskaper. Hur skulle Everton hitta rätt igen? Lukaku fortsatte göra mål men man spelade inte längre som ett lag utan hade svårt att ta kommando i matcherna.

Då kommer vi fram till hemmamatchen mot Arsenal i tisdags. I helgen hade Everton förlorat mot Watford med 3-2 och man hade inte vunnit på fem matcher. Ett sargat Everton utan självförtroende. Det skulle inte heller bli bättre direkt. Första halvtimmen såg laget trött ut, man hade svårt att bygga ett spel och blev gång på gång nedtryckta av ett passningsskickligt Arsenal. Alexis Sanchez gjorde 1-0 via Ashley Williams fot efter 20 minuter och det här kändes som det skulle kunna bli en rejäl utklassning.

Plötsligt hände något med Everton. Som om Koeman tryckte på en knapp och all oro, ångest och slarv försvann. Plötsligt började spelarna titta fram ur sina skyttegravar, ladda sina vapen och gå på full offensiv mot sina motståndare. Man höjde sina positioner, man löpte mer, man gick in hårdare i närkamperna och strax innan halvtid fick man utdelning genom ett ytterbackssignerat mål där Baines slår ett fint inlägg som Coleman nickar in.

Andra halvlek skulle fortsätta på samma sätt. Everton flög fram och satte stenhård press på ett överraskat Arsenal. Skulle man ha styrkan att få in ett avgörande? Skulle man ha styrkan att sno åt sig tre poäng mot Arsenal? I den 79e minuten, när Everton trycker på ordentligt så byter Koeman in en 19-årig debutant. Dominic Calvert-Lewin som anslöt till klubben sista augusti från Sheffield United har enbart gjort fyra framträdanden i League One, och nu ska han kastas in i ett segerjagande Everton mot ligatvåan Arsenal. I ett läge där klubben är hårt kritiserat, där man bara har vunnit en match på sina 10 senaste ligamatcher, så vågar Koeman ta ett sådant beslut. För mig var det häftigt att se.

Hur gick matchen då? Everton fortsatte trycka på, Ashley Williams fick in ett segermål och man tog tre poäng mot Arsenal. Koemans mannar visade vad man är kapabla till och Arsenal fick åka hem med sin första ligaförlust sen premiären mot Liverpool, sin första förlust i ligan på bortaplan på väldigt länge. Dominic Calvert-Lewin fick ca 11 minuter, han fick vara med om ett segermål och han fick vara med om en match som kan vara ett avstamp mot bättre tider.

//Fredrik Liverpoolstories för Fotbollsportalen.com

Publicerat av Sebastian Lilja.

Dela
Passionerad sportälskare som ser sport som en källa till hopp och underhållning. Tippar fotboll regelbundet och arbetar med sportanalys.