Det har varit en sommar med otroligt många rykten. Med spelare som blev klara tidigt och spelare som velat lämna men tvingats kvar. Mycket har hänt i Premier League och fotbollsportalen tittar närmare på hur det hela slutade för topplagen.

Arsenal
Allting började ganska bra med Kolasinac och Lacazette. Två spelare som blev klara tidigt och som hade kvalitén att gå rakt in och göra startelvan bättre. Men sen började problemen. Det handlade mycket om att resultatet gick emot på planen med förluster mot Stoke och Liverpool men också att känslan var att Arsenal var nöjda. Oxlade-Chamberlain såldes till Liverpool, Gibbs till W.B.A och Lucas Perez lånades ut till Deportivo. En sur Alexis Sanchez fick stanna med ett år kvar på kontraktet och ingen ny spelare kom in i truppen. Det hela slutade med att lite av bredden försvann, en spelare gick till en konkurrent och statusen på deras stjärnspelare fortfarande blev oklar. Den stora frågan kommer bli ifall Arsenal och Wenger kan få Alexis att ge allt för klubben en säsong till. Om han kommer i form så ser truppen starkare ut än förra året men om Alexis skulle tappa humöret och inte vilja spela så ser man svagare ut. Det handlar om att överleva den här säsongen för att sedan kunna bygga om. Sälja de högavlönade spelarna som inte presterar på den nivån dom borde och få in hungriga spelare som är redo att ta nya kliv i sin utveckling.

Det känns som att tiden stått still i Arsenal. Som att spelarna inte har utvecklats utan snarare blivit sämre. Ramsey, Chamberlain, Walcott, Bellerin, Chambers var alla spelare med hög potential som på senare år har stannat upp. Vad beror det på? Tråkigt nog blir det samma analys som många andra redan har gjort. En ny tränare behövs för att antingen ge ny energi till truppen som redan finns eller sätta en ny prägel på Arsenal med nytt blod. Utan det så kommer Arsenal fortsätta stå och stampa på samma ställe.

Chelsea
Morata, Rüdiger och Bakayoko är alla nyförvärv som kommit in i truppen, men Rüdiger är den enda som faktiskt förstärker. Morata ska ersätta Diego Costa och Bakayoko ska ersätta Matic. Två spelare som gjort det väldigt bra i Chelsea och var nyckelspelare i Contes titellag förra säsongen. Annars handlade det mycket på sista tiden om spelare som inte vill gå till Chelsea. Det handlade om en Oxlade-Chamberlain som tackade nej till mer pengar hos Arsenal och Chelsea för att skriva på för Liverpool och Klopp. Det handlade om en Ross Barkley som (enligt rykten) ångrade sig mitt under en läkarundersökning. Det är ovanligt att se spelare öppet tacka nej till klubben som precis vunnit ligan och när det som i det här fallet handlar om inhemska spelare så blir man extra nyfiken på orsaken. Känslan är att allt inte riktigt står rätt till hos Chelsea utan att klubben och Conte kommer behöva bra resultat under hösten och undgå skador för att det ska lugna ner sig igen. Startelvan är otroligt stark men bredden är ett frågetecken.

Manchester City
Det finns egentligen inte så mycket att analysera kring Manchester City. Pep Guardiola har verkligen öppnat den stora plånboken för att bygga ett lag som ska ta över världen. Här har vi en tränare som får det han pekar på (förutom Alexis Sanchez) och vill återigen stå på toppen. Det har kommit in en mängd duktiga spelare och både Citys startelva och bredd ser på pappret riktigt stark ut. Om Premier League bara hade handlat om vem som spenderar mest pengar så hade City redan vunnit, men nu måste Guardiola få det att fungera ute på planen också. Kan han hålla alla spelare nöjda och prestera på en jämnare nivå än förra året? När stjärnspelare inte får spela och resultaten börjar gå emot så är det lätt att tappa omklädningsrummet och där står den spanska tränaren inför en stor utmaning. Hur håller han ihop gruppen? Manchester City har ett tillräckligt bra lag för att vinna serien, men frågan är om det räcker?

Manchester United
Det blev en ganska lugn avslutning på fönstret. Manchester United gjorde klart med sina spelare tidigt och kunde sedan luta sig tillbaka och titta på cirkusen med ett leende på läpparna. Spelare som Matic och Lukaku har varit en injection i truppen och det har sett väldigt bra ut i början av säsongen. Det är nu Mourinho ska vara som bäst. Det är nu som han ska visa vilken stor tränare han är och vinna de stora pokalerna. Säsong två brukar vara hans specialitet. Men frågan är vilka krav som ställs på Mourinho och Manchester United. Vad borde man vara okej med när säsongen summeras i maj? Om United slutar utanför topp 4 igen så är det såklart ett misslyckande men om man slutar 3-4 utan att vara med i titelstriden så är det fortfarande ett lyft framåt gentemot förra säsongen men är det tillräckligt? Det var många år sedan Alex Ferguson lämnade och många miljarder har investerats för att bygga en stark trupp som återigen ska erövra England. När är det dags att ställa kravet på klubben och tränaren att man ska utmana om titeln hela vägen? Är det i år? Truppen känns tillräckligt stark, startelvan känns bra och bredden är det inget fel på. Jag sätter det stora frågetecknet på Mourinho. Har han psyket att klara detta?

Liverpool
Det blev ingen Van Dijk och det blev ingen Lemar. Det blev heller ingen Coutinho till Barcelona. Jag tror att Klopp är ganska nöjd efter att fönstret stängde. Visst kommer det vara en utmaning att ställa om Coutinhos humör och få honom att prestera för Liverpool igen men där har Klopp ett kommande VM till hjälp. Vad har då hänt med truppen? Salah gav spets, Robertson gav alternativ på vänsterbacken, Solanke gav talang och Oxlade-Chamberlain gav bredd. Liverpool har checkat av många av dom punkterna som behövde förstärkas. Bredden ser starkare ut än förra året och offensiven kan bli ligans bästa om Coutinho kommer tillbaka och hittar formen. Som alltid är frågetecknet kring backlinjen. Van Dijk kom inte in och inget annat alternativ heller vilket gör att mittlåset ser ut som förra säsongen. Kommer Klopp klara av att få en spelare som Lovren att höja sig? För det är egentligen bara mittlåset som ser svagt ut. Ytterbackarna har förstärkts av en ung Robertson och att Alexander-Arnold verkar ha tagit stora kliv under sommaren. Överlag ser det spännande ut i Liverpools trupp men det är just mittlåset som kommer vara den stora utmaningen för Klopp. Kommer man kunna bli stabila bakåt den här säsongen och om inte, hur långt kommer en stark offensiv att räcka?

Tottenham
Tottenham var sena med att agera på marknaden och länge såg det ut som att det inte skulle bli några nya spelare. Sen plötsligt rasslade det till. Mittbacken Sanchez kom från Ajax, högerbacken Aurier kom för att ersätta Walker och anfallaren Llorente kom för att ge extra bredd till offensiven. Egentligen känns det bara som det är Aurier som kan göra impact i år men bredden förstärks. Annars fortsätter Pochettino att bygga ett lag och även om Walker såldes och Rose har muttrat lite så är truppen intakt. Kan han få spelare som Kane, Alli och Eriksen att ta ytterligare ett kliv? Kan Tottenham för tredje året i rad vara med och slåss i toppen? Det kommer vara en utmaning med att spela på Wembley och det kommer återigen vara en utmaning att kunna slåss på flera fronter. Men Tottenham visar upp en unik satsning bland övriga topplag i Premier League och bara det gör klubben intressant att följa. Kanske att andra klubbar börjar ta efter om det går bra, och det skulle nog inte skada ligan direkt.

Ett speciellt fall
Jag vill avsluta med att skriva några rader om Oxlade-Chamberlain. Enligt uppgifter så ska han ha tackat nej till kontrakt från Arsenal och Chelsea för att gå till Liverpool och få betydligt sämre betalt. Detta för att han själv tror att det är rätt plats för honom att utvecklas på. Det är något med det som känns helt rätt. Hur många gånger har man inte suttit och blivit förbannad på spelare som väljer en klubb där det är ganska uppenbart att det inte kommer gå vägen. Hur många gånger har man inte sett engelska spelare som Scott Sinclair och Fabien Delph gå till Manchester City för att fylla deras kvot på engelska spelare. När en spelare som Oxlade-Chamberlain själv känner att han inte har utvecklats på det sättet som han hoppats, väljer att göra sitt klubbval utifrån utveckling snarare än pengar så tycker jag att det måste uppmärksammas. Om Klopp kan få Oxlade-Chamberlains karriär att ta fart igen låter jag vara osagt, men oavsett så har engelsmannen verkligen funderat kring sin situation och tagit sitt val utifrån fotbollsmässiga anledningar, ej ekonomiska.

Fotbollsportalen rankar bästa fönstret
1. Manchester United
”Förstärkt både spets och bredd. Fått in Matic som kommer göra stor skillnad. Det ser väldigt bra ut. Blev klara tidigt och för en gång skull luktade det inte desperation kring Uniteds transferfönster”
2. Liverpool
”Bockat av många punkter på sin checklista. Bredd, vänsterback, offensiv spets och att Coutinho stannade. Skulle man fått in en stark mittback så hade man kunnat utmana United om fösta platsen på listan.”
3. Manchester City
”Mycket pengar har spenderats men ibland handlar inte allt om den totala summan på nyförvärv. Visst är det bra spelare som kom in men Guardiola måste få ihop det också. Tycker det är något som fortfarande saknas. Mittbackarna och det centrala mittfältet känns fortfarande sårbart.”
4. Tottenham
”Förstärkte inte laget avsevärt men jobbar på med den filosofi man har tagit. Behållt viktiga spelare och behållt gruppen. Ibland kan bara det vara ett starkt fönster.”
5. Chelsea
”Rüdiger förstärker samtidigt som Bakayoko och Morata måste visa att dom är lika bra eller bättre än Matic och Costa. Tappet av Matic kan bli tungt och några skador kan bli jobbigt. Man hade behövt fått in mer bredd.”
6. Arsenal
”Kolasinac och Lacazette kommer göra skillnad, men totalt sett ser det inte särskilt bra ut. Om Alexis Sanchez biter ihop och kör så skulle Arsenal klättra på den här listan men mot Liverpool såg han både ur form och irriterad ut. Hur lång tid tar det innan det vänder?”

Dela
Passionerad sportälskare som ser sport som en källa till hopp och underhållning. Tippar fotboll regelbundet och arbetar med sportanalys.