Många klubbar rustade inför och under säsongen på nyförvärv för att förstärka sin trupp. Oftast så brukar det dyraste nyförvärv vara en spelare som ska förstärka truppen och kanske vara tungan på vågen. Men hur stor impact har klubbarnas dyraste nyförvärv gjort den här säsongen? I del 2 så kommer vi gå igenom plats 10-1.

10. Nacer Chadli – WBA – 13 miljoner pund
I ett lag av många defensiva spelare och med en tillbakadragen taktik så skulle offensiva Nacer Chadli stå för produktionen framåt i Pulis lag. Han började väldigt starkt då han gjort 4+2 på de fem inledande matcherna men sedan dog det av en aning. Dock får man se Chadlis debutsäsong för WBA som fullt godkänd då han erbjuder något annat till laget, något som är väldigt viktigt. Han har fina fötter och fin fysik och kan hålla i boll. 5+5 har det blivit totalt.

9. John Stones – Manchester City – 47 miljoner pund
Stones passar som handen i handsken i Pep Guardiolas spelstil, men debutsäsongen har varit långt ifrån stabil. Dock är Stones ung och med Guardiolas vägledning kan han mycket väl utvecklas till en av världens bästa mittback. Men i år har det slarvats en hel del och Stones behöver bli stabilare för att kunna ta nästa steg i sitt spel.

8. Marten De Roon – Middlesbrough – 12 miljoner pund
Den starke bollvinnaren hade en väldigt bra säsong i Atalanta och han har fortsatt med det i Middlesbrough. Det troligaste är att klubben kommer att åka ut med Marten De Roon har bidragit till ett starkt försvarsspel med mycket bollvinster på det centrala mittfältet. Middlesbroughs problem har snarare varit offensiven och det skulle inte förvåna mig om något annat lag köper up De Roon efter säsongen.

7. Skhrodan Mustafi – Arsenal – 35 miljoner pund
Kanske hamnar han lite för långt ner på listan men Mustafi skulle vara den sista pusselbiten till ett stabilt försvar för Arsenal och det har han inte riktigt lyckats med. Förstå mig rätt, Mustafi är en väldigt bra spelare men han blandar och ger lite väl mycket. Det har blivit extra tydligt när kollegan Koscielny har varit borta då Mustafi har sett väldigt vilsen ut. Kommer han växa till nästa säsong?

6. Christian Benteke – Crystal Palace – 27 miljoner pund
Jag tyckte det här var en perfekt värvning för Crystal Palace. Med speediga yttrar så kändes det som att en duktig huvudspelare i anfallet hade kunnat ta Crystal Palace till nya höjder. Nu har det resultatmässigt gått ganska dåligt men för Benteke har det totalt blivit 16+2 i år vilket är ganska bra. Personligen tror jag Benteke kommer att hamna i Everton i framtiden som en ersättare för Lukaku.

5. Paul Pogba – Manchester United – 86 miljoner pund
Det är otroligt svårt att bedöma Pogbas prestationer den här säsongen. Sett till prisklassen har han inte levt upp till förväntningarna men samtidigt vill jag inte säga att det är Pogbas fel. Istället vill jag kritisera Mourinho som köper världens dyraste spelare och sedan spenderar en hel säsong till att lära sig hur han ska använda honom. I min bok är det långt ifrån godkänt och detta har hämmat Pogbas prestationer. Om detta faller på plats så tror jag Pogba kommer kunna prestera på en helt annan nivå till nästa säsong.

4. Joe Allen – Stoke – 13 miljoner pund
Efter ett stark EM så flyttade Joe Allen till Stoke från Liverpool i somras och där har han presterat bra. Stoke har som klubb inte varit särskilt mycket bättre än tidigare år med för Joe Allen var det en viktigt säsong där han fick växa som fotbollsspelare. 6+4 blev det totalt för Allen och kan han ta ytterligare ett kliv nästa säsong så kommer han bli enormt viktig för Stoke. Enligt mig är han lagets bästa spelare den här säsongen och det är ett bra betyg för att vara dyraste nyförvärvet.

3. Jeff Hendricks – Burnley – 10,5 miljoner pund
Burnley kommer spela PL-fotboll nästa säsong och det är en enorm bedrift. Alla i klubben har självklart en viktig roll i detta men jag skulle vilja påstå att Jeff Hendricks har varit en av de viktigaste nycklarna. Irländaren som kom från Derby har varit stark på mittfältet och både vunnit boll men också drivit upp tempo. Han har förmågan att ensam kunna ta över ett mittfält med hjälp av motivation och vilja.

2. Sadio Mané – Liverpool – 34 miljoner pund
Oj, vad viktig han har varit för Liverpool i år. Sadio Mané har egenskaper som länge har saknats i Liverpool och blivit otroligt viktiga den här säsongen. Totalt har det blivit 13+8 men det är framförallt när han har saknats som man förstår hur viktig han är för laget. Totalt har han missat 11 matcher i ligan den här säsongen och för Liverpool är det viktigt att han kan vara tillgänglig fler matcher nästa säsong. Frågan är bara hur han kommer tillbaka från sin tuffa skada.

1. David Luiz – Chelsea – 34 miljoner pund
Han är hatad och älskad och har nog varit det under hela sin karriär. I år har han dock tagit stora kliv och under Contes ledning har Luiz växt fram som en defensiv härförare som leder Chelsea mot titeln. I en trebackslinje så blir hans spektakulära spelstil fördelaktig och det är en väldigt intressant utvecklingskurva som brassen har fått. Kan han leda laget på samma sätt även nästa säsong när en titel ska försvaras och Champions League ska spelas?

Dela
Passionerad sportälskare som ser sport som en källa till hopp och underhållning. Tippar fotboll regelbundet och arbetar med sportanalys.