I helgen fick vi se en galen match mellan Bournemouth och Liverpool. Bortalaget Liverpool lyckades tappa både en 2-0 och en 3-1 ledning. Matchen slutade sedan med en 4-3 seger för Bournemouth. En galen match helt klart, one of a kind tänkte många. Men faktum är att det inte är första gången Liverpools manager Jürgen Klopp är med om den typen av matcher. Frågan är bara, vad beror det på?

Säsong 11/12 hade Dortmund gått som tåget i Bundesliga. Året innan hade klubben överraskande vunnit ligan och det här året tydde allt på att man skulle upprepa den bedriften. Den 30:e mars skulle Dortmund ta emot Stuttgart på hemmaplan. Dortmund tog snabbt kommande i matchen och efter 49 minuter kunde en belåten Klopp se polacken Kuba göra 2-0 för hemmalaget. Sedan vände det. Mellan minut 71-79 lyckades Stuttgart få in tre mål och plötsligt ledde bortalaget med 3-2. Dortmund gav sig inte och i den 83:e minuten kvitterade Hummels medan kroaten Perisic bara fyra minuter senare återigen skulle ge Dortmund ledningen. På stopptid lyckas dock Stuttgart återigen komma tillbaka och Gentner sätter dit kvitteringen. Trots detta skulle Dortmund studsa tillbaka och till slut vinna Bundesliga för andra året i rad.

Året därpå var Dortmund inblandad i ytterligare en kollaps. Man skulle möta Hamburg på hemmaplan. Jürgen Klopps Dortmund hade vunnit fyra raka innan detta och hade en väldigt bra form. Robert Lewandowski skulle göra 1-0 redan efter en kvart och allt tydde på att Dortmund skulle marschera mot sin femte raka seger i Bundesliga. Istället hittar Rudnevs in kvitteringen minuten efter och när domaren blåste av matchen stod Hamburg som vinnare med klara 4-1.

Vi spolar fram några säsonger. Jürgen Klopp har lämnat Dortmund för England och Liverpool och den 20e mars 2015 så skulle hans nya lag möta Southampton på bortaplan. Återigen börjar det väldigt bra. Efter 22 minuter leder Liverpool med 2-0 efter mål från Coutinho och Sturridge. Låter det bekant? Låter det som en match ni såg ganska nyligen? I andra halvlek ska en inhoppare (Sadio Mané) i Southampton vända matchen på egen hand, precis som Ryan Fraser gjorde för Bournemouth i söndags, och hemmalaget vinner med 3-2.

Så vad beror detta på? Klopp förespråkar en fartfylld fotboll. Han förespråkar en rörlighet och press som oftast ställer till det för motståndarna. En typ av fotboll som är oerhört svårt att försvara sig mot. Kan det vara så att det fartfyllda spelet gör att man ibland går på minor, att det ibland slår helt fel ut? När ett sådant fartfyllt lag tappar tempo så faller presspelet och därmed bjuder man in motståndarna i matchen. För Klopps lag gäller det att fortsätta behålla fokus och tempo i matcherna, oavsett ledning eller ej så fortsätter man sätta press på sina motståndare. Det är därför Klopp ofta vinner med stora siffror. Så fort man blir lite bekväma och inte tar dom extra meterna, då faller presspelet och risken finns att tappa matcher. Det var just det som hände mot Bournemouth. Viljan, löpstyrkan och rörligheten försvann samtidigt som ett kämpastarkt Bournemouth drog nytta av det.

Det ska tilläggas att under alla år som Klopp har varit manager så talar vi om en handfull svängiga matcher. Det behöver inte betyda mer än att ibland är fotboll väldigt förutsägbart. Ibland händer saker som ingen innan kunde tänka sig, ibland slår motivation klass helt enkelt. Men det är troligen något som supportrar och kanske till och med Klopp funderar på. Kan Liverpool ”bromsa” upp och försöka stänga matcher eller går Klopps filosofi helt enkelt ut på att köra på oavsett resultat med högt tempo och fylla på med mycket folk?

Den som lever får se. På söndag ställs Liverpool mot West Ham och då det åter igen upp till bevis. West Ham 2016 ska man köra över alla dagar i veckan!

//Fredrik (från Liverpoolstories) för Fotbollsportalen.com

Publicerat av Sebastian Lilja.

Dela
Passionerad sportälskare som ser sport som en källa till hopp och underhållning. Tippar fotboll regelbundet och arbetar med sportanalys.