Vad vad det egentligen som hände under lördagen? Nykomlingen Brighton stod upp bra mot Man City och premiärspelande Huddersfield krossade Crystal Palace på bortaplan. Till allt detta kom en bortaseger för desarmerade Burnley mot fjolårsmästarna Chelsea!

Ja, nog var det flera som satte lördagskaffet i halsen när PL-lördagen inleddes med Watford – Liverpool och den målfest som följde. Slutsiffrorna skrevs sedan 3-3 efter att Liverpool (i vanlig ordning) uppvisat defensiva brister som nästan får den gemene division fyra tränaren att le lite i mjugg. Det är trots allt väldigt välbetalda spelare som åter igen misslyckas med att försvara på fasta situationer. Till råga på allt släpper man till två mål på hörna vilket statistiskt är en fast situation som numera sällan leder till offensiv produktion (enligt någon underlig faktasammanställning jag snubblat över). Liverpool klarade dock sig ur den snudd på hemska tillställningen med en poäng och det var åtminstone inte en förlust.

Nu skulle dock detta inlägg handla om total avsaknad av premiärnerv och inte Liverpools försvarsbrister….

Det går inte att komma ifrån att nykomlingarna gjorde allt i sin makt för att ta plats direkt i fotbollens finrum. Bäst av alla – hittills, var Huddersfield som lyckades chocka Palace med 3-0 på bortaplan. Hade Pardew forfarande varit tränare  där hade han garanterat fått sparken efter det! Insatsen från gästerna på Selhurst Park ska dock inte förminskas utan de var värdiga vinnare. Återstår att se om det var klass eller en släng av premiärtur?

För Brighton gick allt som planerat. Man slet som djur defensivt men man räckte inte hela vägen mot ett spelsuget Man City. Slutresultatet 0-2 var väntat. Den lilla nerv som fanns i hemmalaget försvann efter 15 minuter i första halvlek. Då hade pulsen uppenbart gått ner från 400 till lagom nivå hos flera av spelarna och allt fotbollskunskapen kom tillbaka.

Gårdagens stora skräll var såklart Burnley som lyckades vinna på Stamford Bridge. Man gjorde det med siffrorna 3-2 och även om man spelade stora delar av matchen med en man mer (och sedan två man mer) så visade man på något slags kollektiv styrka. Lilla desarmerade Burnley mot stora starka Chelsea – titelförsvararna och de tillika ryska oljepengarnas guldgossar. Nog har Conte en rejäl hangover att ta hand om idag och säkerligen ett och annat telefonsamtal att ringa. Nya spelare måste in och förstärka och kanske kan man kalla hem någon av sina 40 utlånade spelare? Till nästa match får man tillbaka Pedro men man saknar Hazard, Fabregas och Cahill. Lägg därtill att mittbacksstackaren Rudiger ser ut att behöva två år i engelsk fotbollsskola för att hinna med i PL-tempot och det luktar katastrof utan att överdriva. Kanske ska Conte även skicka Rudiger på språkkurs och teckentolkning då det var uppenbart att kollegan Luiz och han inte pratade samma språk över huvud taget?

Sällan har jag varit med om en så fartfylld premiärlördag som den igår. Frågan är om inte jag själv också lider lite spår av en ”hangover”  – men då från överdriven fotbollskonsumsion med mål i överflöd?

//Anton @Fotbollsportalen

Dela