Engelsk fotboll

Sverige har under många år haft en speciell relation till engelsk fotboll. Lördagen den 29 november 1969 sändes Tipsextra med fotboll från Storbritannien för första gången i Sveriges Television, en ikon för svensk tipstradition och en grundpelare för det enorma intresset för Premier League som finns idag. 

Nu i modern tid är sändningarna såklart proffsigare, studion mer digital och fotbollen både bättre och ett mer självklart inslag under helgen under hela säsongen för alla fotbollsälskare. SVT har sedan länge lämnat scenen som folkets kanal för engelsk fotboll och de allt dyrare tv-rättigheterna har sedan 2010-2011 ägts av MTG/Viasat som då tog över från TV4-gruppen, som i sin tur passade på att plocka rättigheterna 1995 och döpa om det till Tipslördag då SVT tackat nej. Viasats nuvarande avtal löper ut efter sommaren 2019 och utöver Premier League ingår även Championship i kanalens utbud vad gäller engelsk fotboll.

Det är även från dessa två ligor som matcherna på Stryktipset i regel hämtas och denna tips- och lördagstradition är hjärtat inom den engelska fotbollen för fotbollsintresserade i Sverige. Det är således också Stryktipset, och i viss mån även Europatipset, som är kärnan i Svenska Spel och dess utbud och har så varit sedan Tipstjänst såg dagens ljus 1934.

Lördagstraditionen

13 matcher. Lördag kl 16.00. Text-tv 377. Det är något visst med dessa ord och siffror, något som värmer alla tipsälskares hjärtan och trummar igång fotbollspassionen lite extra. Såklart finns det vissa som föredrar Allsvenskan, La Liga eller Serie A eller har ett eget lokalt lag som i första, och även ibland i andra hand, stöttas och följs men allt som oftast har de flesta också en (ibland hemlig) förkärlek till PL och den engelska fotbollen. Att ha chansen att vinna mycket pengar på lite tur och en stor portion skicklighet, eller ibland tvärtom, kittlar såklart lite extra och har gjort så i än större utsträckning sedan Svenska Spel införde 10-miljonersgarantin om man som spelare är ensam på 13 rätt på Stryktipset. För dem som varit med under en längre tid, framförallt dem som växt upp med Tipslördag eller Tipsextra i tv-rutan, har denna företeelse en speciell plats. Runt millennieskiftet då Canal Plus sände fotboll från Englands bästa liga fick tipsälskarna nöja sig med engelska division ett (nuvarande Championship) och emellanåt skotsk fotboll vilket många gånger betydde Coventry och Magnus Hedman, leriga fotbollsplaner och matcher som Tranmere – Sheffield Wednesday som den enda tv-sända matchen på tipskupongen. Det är dock, och har aldrig varit egentligen, själva matchen i sig som är det viktigaste med den här traditionen. Det är inramningen, snacket och analyserna. Peppe Eng och Peter Antoine, Ola Wenström och Bojan Djordjic. Rit-Ola som blivit prat-Ola. Billy Landsdowne och Stuart Baxter som bisittare. Chansen på 13 rätt med genomgången i halvtid av tipstecknen. 377:s målservice på text-tv.

För vår del började det lika mycket med detta som med Italienska Stryktipset (numera Europatipset) som gav en finfin tipsvinst i alldeles för ung ålder. Möjligheten att med kunskap, känsla och lite tur vinna stora pengar (vilket såklart betyder olika för olika människor) är en stor drivkraft som generar stora intäkter till svenska staten och som även sipprar ner till gräsrötterna och svenskt föreningsliv. Det tycker vi precis som många andra är bra, riktigt bra faktiskt och ytterligare en anledning till att även nästa vecka lämna in sina 64 rader eller vilket system man nu föredrar.

Av de pengar Svenska Spel får in på exempelvis Stryktipset går hela 65% ut som vinster. Det innebär att det under en snittomgång på 20 miljoner kr i omsättning går ut 13 miljoner i vinster och hela sju miljoner till administration, skatter och så vidare samt (inte att förglömma) till svenskt föreningsliv. Vinstfördelningen på Stryktipset ser ut som följer vilket gör att det ofta också finns pengar att hämta på 12 och 11 rätt (eftersom man oftast har flera rader med 11 och 12 rätt). Notera att siffrorna inom parentes är förutsatt att 20 miljoner kr är omsatta den omgången och att de ska delas på antalet system med det antalet rätt. Garantifondens pengar är till för de omgångar då det blir en ensam vinnare på 13 rätt.

13 rätt: 40% (5,2 miljoner kr)
12 rätt: 15% (1,95 miljoner kr)
11 rätt: 12% (1,56 miljoner kr)
10 rätt: 25% (3,25 miljoner kr)
garantifond: 8% (1,04 miljoner kr)

Fotbollsportalen och engelsk fotboll

Vi som driver Fotbollsportalen har bevakat och skrivit om den engelska fotbollen under en lång tid, även om inte just Fotbollsportalen såg dagens ljus förrän hösten 2016. Under flera år har vi skrivit Sveriges bästa och mest informativa tipsförslag till både Stryktipset och Europatipset liksom plockat fram speltips och matchanalyser både före och efter de största matcherna inom engelsk och europeisk fotboll. Under 2017-2018 kommer vi att lägga allt större fokus på att erbjuda speltips till Premier League, Championship och annan engelsk fotboll samt fotboll från europeiska toppligor.

För att inte missa något är det såklart säkrast att följa våra sociala kanaler (där vi även lägger ut annat fotbollsgodis) och såklart att surfa runt här på hemsidans alla flikar och vrår. Vi skriver som de fotbollsälskare vi är med öppna dörrar för alla tips- och fotbollsvänner som gästar oss. Gillar du något som vi har skrivit? Kommentera gärna under artikeln eller på Facebook! Håller du däremot inte med om något vi tycker, tror eller önskar? Droppa en kommentar eller mejl till oss – vi älskar att diskutera och debattera fotboll med alla som vill!