Europamästerskapen i fotboll har fått nya datum. Herrarna kommer att spela sitt mästerskap sommaren 2021 medan damerna spelar sitt mästerskap året därpå, 2022. De bekräftade datumen har gett respektive landslag möjligheten att lägga om sin planering och satsa på nytt. För det engelska herrlandslaget är framflyttningen nästan enbart positiv, medan det för damerna har uppstått flera frågetecken.

Mot EM 2021

De nya datumen för herrarnas mästerskap är från och med 11 juni till den 11 juli. Mästerskapet kommer att följa samma upplägg, vilket innebär att det kommer att fördelas mellan tolv nationer. Finalen och semifinalerna kommer att spelas på Wembley, i London. UEFA har tagit beslutet att fortfarande kalla mästerskapet för EM 2020, eftersom det markerar 60-årsjubileet sedan mästerskapet spelades första gången.


För det engelska landslaget, som även kallas för Three Lions, kan det framskjutna mästerskapet vara en fördel. Efter sin fjärdeplats i VM 2018 höjdes förhoppningarna om att fotbollens hemland snart kanske skulle komma att vinna ett mästerskap. Under VM i Ryssland ställde England upp med sitt nästa yngsta landslag någonsin, lett av kaptenen Harry Kane. Med ytterligare ett år till europamästerskapet hinner de samla på sig mer erfarenhet och bli mer samspelta. Enligt William Hill odds och betting är England förhandsfavoriter att vinna hela EM. Oddset för att Three Lions vinner är 6.00. Deras närmaste utmanare är Belgien med oddset 6.50. England har aldrig tidigare vunnit ett EM. Deras största framgång är ett brons från 1968.

The Lionesses söker tränare

Framflyttningen av herrarnas EM innebar att även damernas EM fick flyttas fram. Det är nu bekräftat att dam-EM, som skulle ha arrangerats i England sommaren 2021, ska spelas mellan den 6-31 juli 2022. Kritiker ifrågasatte först varför damernas EM var tvungna att skjutas fram. UEFA backade upp sitt beslut genom att säga att de ville att damernas EM skulle vara sommarens enda stora mästerskap.

Framflyttningen av dam-EM innebär att det engelska damlandslaget, som i sin tur kallas för The Lionesses, kommer att få en ny tränare. Phil Nevilles tränarkontrakt skulle ha gått ut efter dam-EM 2021, men i och med framflyttningen kommer han att missa både OS och EM. Damlandslaget hade stora framgångar när Neville tog över tränarjobbet. De kom på en andraplats i SheBelieve Cup 2018 och vann 2019. De kom också på en fjärdeplats i VM 2019. Därefter har det bara gått utför för The Lionesses och de förlorade sju av sina nästkommande elva matcher.

Neville har själv sagt att hans tränarposition är värd att ifrågasätta, och det finns inga tecken på att han ska få, eller be om, ett förlängt förtroende. Ingen ny tränare är ännu utsedd men potentiella kandidater är Jill Ellis och Casey Stoney, som tidigare var landslagskapten. Även Emma Hayes och Nick Cushing är heta kandidater.

Båda landslagen har gott om tid att förbereda sig inför sina respektive kommande mästerskap. Då England är arrangörsnation för EM 2022 behöver damlandslaget inte kvala. De kan istället lägga sitt fokus på hur de ska lyckas vända sitt förluststråk till vinst, oavsett vilken tränare som kommer att leda dem.

Dela