Manchester Uniteds framgångar i Europa League ifjol innebär att det bara finns två engelska lag med i gruppspelet säsongen 2017-2018. Arsenal står inför en tuff utmaning direkt i premiären mot tyska Köln medan Everton gästar italienska Atalanta i Bergamo. Vi tittar närmare på dessa två matcher och båda grupperna inför Arsenals och Evertons chanser att ta sig vidare.

Arsenal – Grupp H

Vitryska BATE Borisov, Köln och serbiska Röda Stjärnan (FK Crvena Zvezda) är Arsenals motståndare i en grupp som The Gunners bör kunna vinna tämligen bekvämt. De är förvisso vana att spela mot större lag i Champions League och i alla fall så länge det är gruppspel kunna ’göra jobbet’ – vilket jag inte betvivlar att man lyckas med även den här säsongen. Att vinna turneringen och på det sättet ta sig till Champions League likt United är inte heller någon dum idé för Arsenal som inte kommer ha något att göra med titelstriden att göra i Premier League och allra troligast också kommer få svårt att återigen ta sig in i topp-4. Det här kan således vara deras bästa chans att nå både Champions League men också en titel i vad som ser ut att bli Alexis Sanchez sista säsong för klubben. Att spela i Europa erbjuder Arsenal lite välbehövd distraktion från ligaspelet där det inledningsvis varit problematiskt. Två segrar hemma på Emirates är fullt godkänt vilket också talar för att man kommer vinna den här matchen till slut, trots att det lär ske viss rotation i startelvan, men sättet de förlorade mot både Liverpool (0-4) och Stoke (0-1) borta liksom försvarsspelet i öppningsmatchen mot Leicester (4-3) lämnar en hel del att önska. Köln lär även dem se spel i Europa här som en välbehövlig paus från sin katastrofala säsongsinledning. Tre raka förluster med 1-7 i målskillnad är långt ifrån fjolårets succé och en av anledningarna kanske kan vara tappet av bäste målskytten Anthony Modeste. Chanser har skapats men det finns än så länge inte samma effektivitet, samtidigt som försvarsspelet precis som Arsenal stundtals är alltför tafatt. Så med det i åtanke lär vi få se en rätt öppen match men med Arsenal som det spelförande laget med en rätt stor portion bollinnehav som bör leda till tre poäng.

SPELA ARSENAL ATT GÖRA MÅL I BÅDA HALVLEKARNA TILL 2.00 (hos bet365.com)

Everton – Grupp E

Det var inte helt obehindrat som Everton kvalade sig vidare till gruppspelet i Europa League efter sammanlagt 2-0 mot först Ruzomborek och sedan 3-1 mot Hajduk Split. Höjdpunkten hittills är såklart 1-1 resultatet borta mot Man City som Ronald Koeman och Everton dock inte kan leva på särskilt länge till, inte sett till deras två senaste matcher mot Chelsea (0-2) och Tottenham (0-3). Visst, de såg rätt bra ut fram till Spurs ledningsmål men överlag i de två matcherna såg vi samma mönster som inledningsvis för Everton. De har problem att skapa chanser och ta tag i matcher och även övertyga i matcher de är favoriter i. Nu väntar en för dem minst lika svår drabbning i Italien där fjolårsfyran i Serie A Atalanta välkomnar dem. Hemmalaget är favoriter och det blir nog en hel del försvarsspel i fokus för gästerna, ett spel de dock har fått ”öva” på rätt mycket på sistone och på så vis kan passa dem. Mot Spurs såg vi också vilket skillnad det gör att ha Gylfi Sigurdssons högerfot vid fasta situationer som nu är en aspekt att ta hänsyn till, och möjligen också Evertons bästa anfallsvapen här. Och det kommer nog behövas mot ett Atalanta som är starka hemma på Stadio Atleti Azzurri d’Italia och som kommer med starkast möjliga lag, eller jag så starkt de kan få till det efter att vissa nyckelspelare lämnat under sommaren. Hemmalaget har precis som Everton fått en tuff lottning i ligaspelet inledningsvis och dubbla förluster mot Roma (0-1) och Napoli (1-3) var väntade. Nyttigt för deras del och inför den här matchen att de knep första segern för säsongen senast mot Sassuolo (2-1) på hemmaplan där Papu Gomez assisterade Andrea Petagna till segermålet. Det kommer såklart att sporra dem mot tre poäng här och med tanke på att Everton har Manchester United borta på söndag redan i ligan har jag svårt att se dem gå för fullt offensivt här.

SPELA ATALANTA VINNER OCH BÅDA LAGEN GÖR MÅL – NEJ TILL 3.75 (hos bet365.com)

/Olle @ Fotbollsportalen

Dela