FA-cupen och Ligacupen

Utöver ordinarie ligasäsong i England spelas också en av de mest anrika inhemska cuperna i Europa och världen, liksom i det engelska seriesystemet, nämligen FA-cupen. Lag från alla nivåer av engelsk fotboll deltar att jämföra med Ligacupen som bara ser lag från de fyra högsta divisionerna utmana om pokalen. 

Trots den dragningskraft och marknadsföringskraft som Premier League har kan ändå FA-cupen göra sitt för dramatik och stämning men sin status och gamla anor. Ligacupen är annars ansedd som den minst prestigefyllda av tävlingar inom det engelska seriesystemet och engelsk fotboll och är även den cup som avgörs tidigast. I både FA-cupen och Ligacupen lottas omgångarnas matcher och de inleds tidigt på säsongen, redan i augusti då lagen från de lägre serierna spelar om en plats i den första omgången medan lag från exempelvis Premier League oftast går in i turneringen i den tredje omgången.

Världens äldsta fotbollsturnering

Fotbollen härstammar från de brittiska öarna och engelsk seriespel har funnits sedan 1800-talet, (vilket är en bra bit längre än svensk cupfotboll kan stoltsera med). Så även ”The FA Cup” som anordnas av det engelska fotbollsförbundet FA (därav namnet) som för första gången spelades säsongen 1871-1872. Under ett tiotal år deltog endast amatörklubbar men i och med att fotbollen växte och proffsklubbarna blev flera tog FA-cupen ett stort kliv 1885 då lag från både norr och söder av olika nivå deltog – vilket fick ett stort genomslag. Även om endast klubbar från det engelska ligasystemet tillåts delta har det genom historien även hänt att klubbar från övriga Storbritannien deltagit. Cardiff är hittills det enda laget utanför England som vunnit turneringen och gjorde så 1927. Den första tv-sända finalen gick av stapeln 1938 och nuvarande titelhållare är Arsenal som besegrade Chelsea 2016-2017 med 2-1 vilket innebar två nytt rekord för tävlingen; Arsenals sammanlagda 13 titlar och deras manager Arséne Wengers rekord om sju titlar under sin tid i The Gunners.

Skrällarnas turnering väl värd sitt namn

Varje säsong får mindre lag från de lägre divisionerna en chans att visa upp sig och mäta sig mot ett på pappret bättre motstånd. Att lag utanför de fyra högsta divisionerna får möjligheten att spela för ett fullsatt Stamford Bridge eller uppleva Old Trafford i ett Manchesterderby är en charm i sig men kan även säkerställa en klubbs ekonomiska existens för ett antal år framöver. Dock hägrar såklart det ultimata priset för lagen utanför den absoluta toppen då vinnaren av denna inhemska turnering, likt i andra länders motsvarighet, ges en plats i det europeiska cupspelet i det här fallet Europa League. Med ett så pass stort pris i potten är det inte konstigt att lagen under den absoluta toppen verkligen ser detta som något stort och en tung titel att bärga, något Wigan fick erfara säsongen 2012-2013 som för deras del slutade med nedflyttning till Championship. Att det är av stor ekonomisk vinning att gå långt eller att möta avsevärt bättre rankade lag spelar såklart också in, inte minst med tanke på att det vid oavgjort innebär ett returmöte och ytterligare chanser till intäkter. Från och med säsongen 2016-2017 har dock omspelen skrotats från kvartsfinalen och framåt men fram tills dess, i de tidigare omgångarna, kan alltså lag från de lägre divisionerna få till ett dubbelmöte med chans på avancemang mot lag från både Premier League och Championship. Detta fick non-league laget Lincoln City erfara då de ställdes mot Arsenal i kvartsfinalen 2016-2017 efter att ha slagit ut Burnley (Premier League), Ipswich (Championship) och Brighton (Championship) på vägen.

Ligacupen i skymundan men ändå en titel

Eftersom Ligacupen bara spelas mellan lag från de fyra högsta divisionerna finns inte samma gemenskap och familjära känsla över denna turnering som FA-cupen. Den har dessutom inte funnits lika länge då den spelades för första gången 1960-1961. Det har också blivit kultur av lag på så gott som samtliga nivåer att i modern tid lägga mindre fokus på matcher i Ligacupen, trots att vinnaren ges en plats i Europa League, och ge värdefull speltid åt bänkspelare, reserver och ungdomar. Detta ger såklart också möjligheterna för en del skrällar och överraskningar vilket kunde ses i finalen både 2010-2011 där Birmingham, som samma säsong åkte ur Premier League, ställdes mot Arsenal men vann 2-1 och säsongen 2012-2013 då Swansea och Bradford gjorde upp om titeln med Swansea självklara segrare 5-0.

Turneringen spelas i sju omgångar inför finalen på Wembley där matcherna, som oftast går under veckodagar, spelas som singelmöten. Dubbelmöte hemma och borta gäller dock för semifinalen. Nuvarande titelhållare är Manchester United som besegrade Southampton med 3-2 säsongen 2016-2017 och flest titlar har Liverpool med 8. Precis som FA-cupen är även Ligacupen sponsrad. Skillnaden är att FA-cupen, som FA anordnar, inte gör några avkall på namnet på turneringen medan EFL (The English Football League) som ansvarar för Ligacupen, The League Cup eller EFL Cup, sedan 2012 officiellt hetat Capital One Cup. Även Carling Cup (2003-2012), Coca-Cola (1993-1998) och Worthington Cup (1998–2003) har använts. Från och med säsongen 2017-2018 kommer dock Ligacupen gå under namnet Carabao Cup. Precis som storebror FA-cupen går de högst rankade lagen in senare i turneringen som är den första titeln lagen från det engelska ligasystemet kan vinna, då finalen spelas redan i februari.

Intressant för både FA-cupen och Ligacupen är att om vinnaren redan är kvalificerad för Champions League eller Europa League av en annan anledning, t ex tabellplacering, går vinnarplatsen till Europa League till det högst rankade laget i Premier League. Dock får England bara skicka sju lag till det europeiska cupspelet pga deras UEFA-koefficient som maximalt tillåter sju lag att delta (det mesta som går). Detta betyder att Manchester United, som vann Europa League 2016-2017, och Arsenal, som slutade på 5:e plats i Premier League 2016-2017, varken kan eller får ge sina platser till Southampton som slutade på 8:e plats.