Tre matcher in på säsongen och det första uppehållet förbi. Till helgen återvänder Premier League och således också Fantasy Premier League där Fredrik Norrstroms ”The Anfielders” och Mikael Åkerbergs ”Stek FC” ska jagas ikapp i toppen av vår liga Fotbollsportalen FPL. Kanske är det läge att spela sitt Wildcard? Dags att byta in Coutinho eller något av de många nyförvärven nu när transferfönstret stängt? Var finns värdet för försvarsnollor? Vi lusläser de kommande omgångarna och undersöker var de bästa dragen finns!

Först, låt oss ta en titt på de olika trenderna i Premier League som vi sett hittills. Visst, det är ännu ett tidigt skede och dessa trender kommer såklart att variera över säsongen men några av dem kommer allra troligast också bestå. De kommande fyra omgångarna till nästa kvaluppehåll är antagligen avgörande för att se om din första valda strategi håller långsiktigt eller om det behövs en ordentlig rannsakan av både strategi och valda spelare i ditt lag. Eller är du en av dem som redan spelat ditt Wildcard? Beroende på hur övriga spelat, vilket du kan se om du går in på varje lag för sig, kan det vara läge att hålla lite på dina ”Chips” för att utnyttja dem när läget är som allra bäst och gynnsammast – i mina ögon är detta läge först efter nästa uppehåll då topplagen i ligan också inlett sina gruppspel i Champions League och Europa League. Nåja, trenderna var det och är mina egna dragna slutsatser såhär långt:

Fasta situationer spelar roll
Att varken Arsenal eller Liverpool är särskilt bra på att försvara fasta situationer är inte bara förödande för alla dem som har försvarare från dessa två i sitt lag, det är även en faktor som man inte alltid tänker på när man väljer försvarare. Det har dock, som exemplifierades exemplariskt ifjol av West Brom, sina fördelar och just The Baggies nye Ahmed Hegazi har stigit i värde avsevärt efter tre omgångar. Craig Dawson, eller för den delen Gareth McAuley, har ännu inte gjort något mål men det känns bara som en tidsfråga då de redan visat sig farliga från fasta situationer. Leicester och Man United är annars de som gjort flest mål via fasta situationer (3) hittills medan Leicester, tillsammans med The Gunners och Liverpool, släppt in flest med tre respektive två. Kanske att Riyhad Mahrez (8.5), som blev klar i Leicester och tar hörnor, bidra med ytterligare poäng till sin nuvarande poängskörd (18, nionde bäst totalt) även om The Foxes har både Chelsea och Liverpool hemma samt Bournemouth och Huddersfield borta innan nästa uppehåll?

Ett snabbt och direkt spel att dra nytta av
Ingen kan väl ha undgått hur snabbt det ibland går för både Man United och Liverpool. Att Romelu Lukaku skulle vara ett bra val inledningsvis med tanke på Uniteds spelschema har de flesta kapitaliserat på (inte jag dock) men även billiga Mkhitaryan (28 poäng, 8.3), Pogba (26 poäng, 8.2) och Martial (19 poäng, 8.0) har varit vassa hittills – och lär fortsätta vara det. Uniteds 10-0 i målskillnad har såklart också gett många defensiva poäng men det är helt klart störst värde i deras offensiv där även Rashford (13 poäng, 7.5) erbjuder värde. Lukakus prislapp är i värsta laget och för oss som valt att istället förlita till Harry Kane (med sina missade frilägen och ramträffar) får kanske bita oss i fingret lite till. Vad gäller Liverpool har nye Salah (23 poäng, 9.0) och Mané (22 poäng, 9.6) varit populära val hittills och det är inte svårt att förstå. Högstanivån finns där precis som i segermatchen mot Arsenal (4-0) och tillsammans med Firmino (26 poäng, 8.6) erbjuder dem tillsammans med Coutinho ligans kanske mest flexibla offensiv – som med City, Burnley, Leicester och Newcastle troligen kommer producera rätt duktigt med poäng även om det kan vara lite upp och ner (som vanligt). Då är det kanske mer värde att hålla i med United som har Stoke, Everton, Southampton och Crystal Palace framöver?

Framgång att spela på ”sitt” sätt
Det är kanske inte det mest iögonfallande och säkerligen inget för den neutrale, om man inte älskar underdogs och nykomlingar som spelar ”över sin förmåga” såklart, men helt klart är att både Huddersfield och även Leicester överraskat. Huddersfield eftersom de är obesegrade och ännu inte släppt in mål och Leicester eftersom de varit ruggigt effektiva både mot Arsenal (3-4) och Brighton, men som inte hade tillräckligt att sätta emot till slut mot Man United. Craig Shakespeare har dock fått laget att spela bra trots allt även om de bara har tre poäng av nio att visa upp för det, men mot ligans sämre lag kommer The Foxes vara att räkna med både defensivt men också offensivt. Tyvärr finns det inte jättemycket värde i exempelvis Jamie Vardy, som dock gjorde två i premiären, eller Mahrez med tanke på prislappen men kanske är det ändå värt att hålla koll på Shinji Okazaki som nu verkar få starta i matcherna? Japanen har två mål på tre matcher och kan vara ett vettigt budgetalternativ framåt i ditt lag. Ett litet minus för epitetet ”att spela på sitt sätt” får då Tottenham eftersom de hittills varit väldigt ineffektiva men som har ett gynnsamt schema framöver med Swansea, West Ham, Huddersfield och Bournemouth där det kan släppa rejält!

Vikten av nyckelspelare som presterar
Det kanske mest talande är Harry Kane i Tottenham som på egen hand kunnat spela in nio poäng på tre matcher åt Spurs. Swansea har blivit av med sina två bästa poängplockare från ifjol och i alla fall jag tänker avvakta ett par omgångar till innan jag plockar några offensiva spelare därifrån. Likaså är Arsenal det lag tillsammans med Crystal Palace och West Ham, de två senare mer väntat såklart, som underpresterat mest och har längst uppförsbacke – med stort ansvar på sina nyckelspelare och poängplockare om det ska gå. För varken Palace eller West Ham går det att tala om något gynnsamt schema oavsett vilka de möter och säkrast är att avvakta innan ”krisen” är över och det råder säkerhet kring manager-frågan, varpå Arsenal borde kunna vända på steken mot Bournemouth, West Brom och Brighton hemma och förhoppningsvis stå upp bättre än de gjorde mot Liverpool när de gästar Chelsea däremellan.

Organisation kommer man långt på
Tony Pulis är vida berömd för sitt sätt att organisera sina lag och West Brom har således varit ett stabilt inslag i Fantasy Premier League vad gäller hållda nollor. Även Southampton, med två hittills och likt West Brom en hel del ifjol, erbjuder ofta defensivt värde. Med det i åtanke är det också läge att slå ett slag för Marco Silvas Watford som ser bättre och bättre ut för varje match (håll koll på Richarlison med 18 poäng för 6.0), Burnley som med lite flyt bygger vidare på sin stabilitet från ifjol och pigga Huddersfield som många kommer få problem att bryta ner. Lite mer att jobba på har Everton, Bournemouth och Newcastle som har gott om potential men ännu inte riktigt fått det att stämma framförallt offensivt. Störst minus hittills är det dock för Slaven Bilics West Ham vars försvarsspel och disciplin varit under all kritik och laget ligger parkerat i botten på noll poäng och 2-10 i målskillnad – utan tecken på att det vänder inom någon snar framtid.

Vårdslöst spel lönar sig sällan
Vi har redan sett ett par klumpiga röda kort samtidigt som det är fint att se att de flesta domare håller en ganska hög och konsekvent nivå (bortsett Mike Dean) där sträckt ben och öppen sula renderar rött kort. Att domarteamet hittade och vågade visa ut både Jonjo Shelvey (mot Tottenham) och Marko Arnautovic (mot Southampton) var snyggt samtidigt som det var helt rätt att ta ut både Gary Cahill i premiären mot Burnley som Miguel Britos senast mot Brighton – vilket borde generera flera matchers avstängning i efterhand. Spelare som dessa är en vana trogen för förseelser och kort vilket är säkrast att hålla sig undan från liksom kanske Chelseas defensiv överlag då de orsakar flest fouls (i snitt per match) och hittills har värst disciplin med åtta gula och två röda. West Hams anskrämliga försvarsspel med två orsakade straffar bl a och ett rött kort mot Southampton är ingen höjdare heller och följande kan också vara läge att hålla utanför laget: Kompany (City, två gula), Puncheon (Palace, tre gula), Arter och Cook (Bournemouth, två gula) och Ritchie (Newcastle, två gula).

Annat som är värt att notera efter VM-kvalet är såklart att Harry Kane är målskytt igen, ironiskt nog så fort augusti övergick till september. Även Coutinho och Eden Hazard gjorde comeback efter skada med mål och är redo att ta sig in bland den stenhårda konkurrensen i Fantasy Premier League. Bägge var populära val ifjol och med all rätt, och deras tillgänglighet gör alternativen fler och allas lag lite mer olika. Tottenham har i och med värvningen av Serge Aurier fått en lämplig ersättare till Kyle Walker även om Kieran Trippier, som varit skadebenägen hittills, annars är ett fullgott alternativ – men som ger Spurs ytterligare dimensioner framåt. Prislappen på nye Aurier (6.0) avskräcker dock och det kanske är bäst att avvakta, alternativt hålla kvar Trippier, en tid. På tal om ytterbackar är det säkrast att hålla noga koll på Benjamin Mendy i Man City då han var en frisk fläkt i sin debut för klubben, och ett vettigt val både vad gäller mål- och assist som hålld nolla (kanske bäst värde av alla i City-försvaret).

Från landslagsuppehållet kan vi dessutom notera att Citys David Silva (8.1) och Gabriel Jesus (10.4) haft två mycket bra matcher liksom Spurs Christian Eriksen (9.6) och Arsenals Mezut Özil (9.5). Chelseas Cesc Fabregas (6.9) och Alvaro Morata (10.1) var också högst delaktiga i Spaniens segrar mot Italien (3-0) och Liechtenstein (8-0) men Chelseas schema framöver med Leicester, Arsenal, Stoke och Man City är inte optimalt så det kanske inte är så mycket värde i Chelsea-spanjorerna trots allt?

Lycka till kommande omgångar till nästa uppehåll då vi tar ett nytt avstamp. Och kom ihåg, må bäste manager vinna!

/Olle @ Fotbollsportalen

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!