Fantasy Premier League

Har du hört talas om Fantasy Premier League? Vill du öka spänningen under helgerna ännu mer och göra halvtrista matcher mellan bottenlagen intressanta? Utmana dina kompisar och visa dina fotbollskunskaper för kunglig prestige och ära – och krydda säsongen lite extra. Det bästa av allt? Det är gratis.

Vare sig man håller på med betting eller bara älskar att titta på högklassig fotboll kittlar det lite extra att utmana sig själv och sina kompisar i fotbollskunskap under säsongens gång. Vi är många som spelat klassiska fotbollsspel som FIFA och Football Manager och även olika managerspel under fotbolls-VM och EM (som arrangerats via Aftonbladet.se). Under de senaste åren har det även varit möjligt att spela en mer utförlig variant med engelska Premier League i fokus, ett managerspel kallat Fantasy Premier League som engagerar miljoner fotbollsfans världen över.

 

Säsongen 2016-2017 var den första för oss som driver Fotbollsportalen och det gick tämligen bra vilket du kan läsa mer om i vår artikel där vi summerar Fantasysäsongen och även Team of the Year enligt spelets egna statistik. Här kan du även få tips och idéer om vilka spelare från engelsk fotboll som kan vara värda att hålla ett extra öga på inför kommande säsong 2017-2018. Behöver du mer dagsfärska nyheter och lite hjälp att komma igång, eller bara vill hitta några riktiga fynd är det säkrast att hålla koll på The Scout som du hittar här.

Hur man spelar Fantasy Premier League:

Välj din trupp bestående av 15 spelare från Premier League inom din budget på £100m (100 miljoner pund) där du maximalt får välja tre spelare från ett och samma lag. Två målvakter, fem försvarare, fem mittfältare och tre anfallare måste din trupp bestå av. Du väljer sedan vilka 11 som ska ingå i din startelva varje vecka och omgång, så kallad gameweek (GW). Spelarna får sedan poäng till ditt lag efter hur de presterar i verkligheten under den 38 matcher långa säsongen av Fantasy PL, precis som man kanske är van vid från andra spel där mål, assist och så vidare ger ditt lag poäng. Du kan inför varje omgång byta en spelare gratis, men obegränsat mot en kostnad av dina insamlade poäng. En av dina spelare utses också som kapten och får dubbla sina poäng varje omgång. Kommer inte den spelaren till spel har du en vice-kapten som back-up som då får poängen istället Övriga spelare som inte kommer till spel byts automatiskt mot en av dem du har på bänken. När du plockat ihop ditt lag, gå med i en liga med dina kompisar eller med andra som har samma favoritlag som du – eller varför inte gå med i vår liga här på Fotbollsportalen och var med och tävla om fina priser? Mer info om detta kommer i ett separat inlägg som vi såklart också kommer pusha för i våra sociala medier. Du följer väl oss? Om du ändå inte hittar det länkar vi dig vidare här för information om ligakod och annan information för att delta.

Alltså:

  • Registrera ett konto gratis
  • Välj lagnamn för ditt lag
  • Plocka ut ditt lag för max £100m
  • Välj din startelva och formation
  • Utse din kapten och vice-kapten
  • Gå med i en eller flera ligor med ditt lag
  • Säg till dina kompisar och utmana dem

Du kan även under säsongen använda dig av tre specialfunktioner varav en är ny för säsongen 2017-2018. Sedan tidigare finns funktionerna Triple Captain vilket ger din kapten tredubbla poäng den omgången liksom Bench Boost som innebär att du även får poäng för dina spelare du har satt på bänken. Den nya funktionen kallas Free Hit och går ut på att du under en omgång, och endast en omgång eftersom din ”vanliga” trupp sedan återställs, kan byta samtliga spelare i truppen om ditt lag t ex har många spelare skadade, avstängda eller inte spelar. Ett så kallat tillfälligt wildcard. För att läsa mer om denna nya funktion, detta nya ”chip”, kan du klicka här. Gemensamt för dessa är att du endast kan spela dem en gång vardera. Du får dessutom vid två tillfällen, ett under hösten och ett på våren, chansen att utan kostnad byta ut hela truppen om du vill genom ett wildcard. Dessa två är permanenta byten.

Vill du veta mer? Surfa in till den officiella hemsidan för FPL. Där finns all information om regler och tävlingsvillkor liksom statistik, nyheter och vilka spelare man bör hålla extra koll på. Lycka till!