Att FIFA fortsätter göra förändringar för att globalisera toppfotbollen och senast i raden att reformeras är VM för klubblag, Club World Cup vars nya format kommer spelas i Kina 2021 med en utökning från 7 till 24 lag.

Historiskt är det måhända inte den mest prioriterade av titlar för de europeiska klubblagen som tagit sig dit via seger i Champions League, och det nya formatet kommer inte garantera att det blir en större satsning framöver heller. Men, det kommer bli större konkurrens och något för tv-tittare och fans att följa under en period av säsongen som annars är skral på klubblagsfotboll och fotbollsunderhållning – med förhoppningen att öka kvalitén på lagen från övriga kontinenter vars Champions League-vinnare (och motsvarigheter) fortsatt kommer delta. Nya Club World Cup, som kommer ha med 24 lag varav åtta från Europa, ska spelas i juni och juli vart fjärde år vilket är fantastiska nyheter för vissa – men inte alla. Det har pratats en del om de korta semestrar vissa spelare får vissa säsonger som när det är VM-år och att allt större krav ställs på spelare att ställa upp för sina nationer. 2021 kommer den här turneringen gå samtidigt som finalspelet av europeiska Nations League och även överlappa med Afrikanska Mästerskapen. Detta kommer bl a att skapa en intressekonflikt för, om de fortfarande är kvar i klubben, Sadio Mané och Mohammed Salah vars Liverpool redan är kvalificerade i och med vårens seger i Champions League. Även Chelsea, vinnarna av Europa League i våras, har en plats redan.

De nya reglerna för kvalificering gäller som följer vilket möjliggör en utökning från det nuvarande formatet, med sju lag bestående av kontinenternas Champions League-vinnare samt ett lag från värdlandet, till 24 lag där 14 kommer från de två största kontinentalförbunden; europeiska UEFA och sydamerikanska CONMEBOL. Utöver UEFA:s Champions League-vinnare kommer även Europa League-vinnarna 2018-2021 få en plats liksom CONMEBOL:s Copa Libertadores-mästare och Copa Sudamericana-mästare (hur övriga två ska utses är ännu inte bestämt). Afrika (CAF), Asien (AFC) samt Nord- och Centralamerika (CONCACAF) kommer få tre platser vardera medan en klubb från värdlandet kommer spela om den sista platsen med en klubb från Oceanien (OFC). Värt att nämna att om samma lag vinner den inhemska Champions League- eller Europa League-titeln (eller motsvarande) fler än en gång under denna period som leder fram till turneringen, som likt fotbolls-VM alltså kommer hållas vart fjärde år, kommer platserna att fyllas upp av ett av de andra lagen som tog sig till final (hur den rankingen ska göras är inte heller bestämd).

För de europeiska klubbarnas perspektiv, där några redan aviserat sitt missnöje och hotat med bojkott enligt ECA (European Club Association) själva, återstår att se vad man tycker om detta när det närmar sig och även hur man väljer att agera. Blir det en förskönad försäsongsturné, ett decimerat försök till att ta en titel eller mest bara ett gäng vänskapsmatcher som ersätter den annars planenliga Asien-turnén?

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!