Gruppspelsfasen i Champions League är bara två matchdagar in men det finns redan slutsatser att dra, rekord som satts och fler att vänta därtill när klubblagssäsongen återvänder efter kvaluppehållet. Hur ska det gå för Malmö FF, kan moldaviska mästarna Sheriff Tiraspol verkligen avancera till åttondelen och när kommer egentligen Cristiano Ronaldo och Leo Messi göra sitt sista Champions League-mål?

Moldavien före Sverige

Det var såklart långsökt att svenska mästarna Malmö FF, trots deras inhemska dominans i Skandinavien det senaste decenniet, skulle räcka till så pass att vara med och utmana om en 3:e plats i en mycket tuff Champions League-grupp. Zenit, med spelare som kostat över 100 miljoner styck, och Juventus och Chelsea har eller kommer visa att det fortfarande är en bra bit kvar till den europeiska standarden från Allsvenskan sett. Utöver Barcelonas 0-6 och två raka förluster är det således Sheriff Tiraspol som stått för den stora överraskningen när de följde upp 2-0 mot Champions League-erfarna ukrainska dominanten Shakhtar Donetsk med att åka till Santiago Bernabéu och rättmätigt plocka poäng via 2-1 mot själva Real Madrid – de mesta mästarna. Någon skräll eller överraskning brukar alltid finnas med när det vankas gruppspel men redan nu står det nog klart att Sheriff från Moldavien sticker ut något alldeles extra. Med sex poäng redan har de fem poängs försprång mot italienska mästarna Inter som har ett dubbelmöte att vänta härnäst med moldaverna – som kan sätta rejäl press om de tar poäng i någon av matcherna. En mer väntad skräll, om det nu finns en sådan, är ju annars Club Brügge som ska navigera en på pappret i princip omöjligt svår grupp med PSG och Manchester City bl a. Visst, de har varit med förut på ett sätt som inte Sheriff har och står trots allt på 4 pinnar såhär långt men mycket kommer troligen att hända där resterande fyra omgångar. Oavsett vad som händer skulle Brügge alltid ha större potential att överraska i den gruppen än Malmö eller Sheriff i sina respektive grupper, samtidigt som schweiziska Young Boys nog får det tufft att bärga ytterligare poäng när Villareal, Manchester United och Atalanta tvingas växla upp.

Ronaldo ohotad än så länge

Karim Benzema blev med sitt tröstmål mot Sheriff fjärde bästa målskytt genom tiderna i Champions League. Hans 72:a mål i turneringen tangerar den förre Real-ikonen Raúl men är alltjämt fem fullträffar bakom Robert Lewandowski. Bayern Münchens anfallsess är precis som fransmannen i riktigt fin form även den här säsongen även om just Benzema nästan ser pånyttfödd ut med en poängskörd bättre än någonsin förr – och även bäst i La Liga under de inledande sex omgångarna. Med tanke på vad Leo Messi och Cristiano Ronaldo, som såklart ligger före Lewanwowski och Benzema med drygt 50 baljor i Champions League’s målstatistik, uträttat i Spanien är det såklart imponerande av Real Madrid-kaptenen som tillägnar formen till hans comeback i landslaget. Klart ohotad i toppen är dock Cristiano Ronaldo som satte sitt 136:e mål i turneringen när han satte det avgörande målet mot Villareal, i en match där han dessutom passade på att bli den som gjort flest framträdanden i turneringen med sina 178 – ett rekord som tidigare lagkamraten målvakten Iker Casillas tidigare hade. Målet, passande nog på tilläggstid, var Ronaldos 41:a avgörande mål i Champions League-historien vilket såklart är flest av alla (med Leo Messi som skuggar på 38). Sent mål som det var också i och med att matchklockan stod på 90 minuter innebär att 12 av hans 136 mål kommit i den 90:e matchminuten eller senare vilket också är ett rekord i sig (där Messi skuggar på sex sena avgöranden). Med argentinaren 15 mål bakom i totalen på 121 Champions League-mål är dock frågan hur länge Ronaldo får ha sina rekord ifred, sett till att PSG troligen kommer spela fler matcher i Champions League härnäst än Manchester United och att Messi nu också satt sitt första viktiga mål för den franska storklubben.

På tal om Lewandowski

Ytterligare anmärkningsvärd statistik från matchdag 2 veckan före landslagsuppehållet var att Robert Lewandowski, tredje bäste målskytten i turneringen någonsin, har gjort 119 mål på sina 100 senaste matcher för Bayern München. Räknat under 2021 har ingen gjort fler mål än honom totalt sett i Europas fem största ligor där hans 41 mål är sex fler än närmast jagande. I och med Bayerns 5-0 seger över Dynamo Kiev där han såklart gjorde mål blev den polske anfallsstjärnan också den spelare som stått på den segrande sidan flest antal gånger i rad då han vunnit sina 18 senaste matcher i Champions League. Detta eftersom han missade dubbelmötet med PSG i fjolårets kvartsfinal, ett dubbelmöte som mycket troligen hade slutat annorlunda än att PSG tog sig vidare på bortamål efter totalt 3-3. Mästarna från säsongen före ser dock riktigt starka ut även den här säsongen och lär onekligen vara kvar till minst en kvartsfinal men säkerligen med siktet inställt på en ny final. Ska Bayern nå dit vill det nog till att Lewandowski fortsätter vara deras centralpunkt i anfallslinjen då hans målsinne håller allra högsta snitt – uppenbarligen bäst av alla under det nya årtiondet.

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!