Fotbollsfansen har under juni och juli månad haft ett hektiskt schema att följa, som varit fullspäckat till bredden med spännande möten. Fotbolls EM har spelats över hela kontinenten och trots att vi befinner oss mitt i en pandemi, fick man till den stora folkfesten som man hade hoppats på. Supportrarna kanske inte fanns på plats rent fysiskt i den utsträckningen som de brukar, men engagemanget i tv-sofforna har istället varit enormt.

Det svenska landslaget gjorde ett starkt gruppspel där man efter 0-0 mot Spanien, samt segrar mot både Slovakien och Polen kunde inta topp-placeringen i grupp E. Att man skulle placera sig före stornationen Spanien var det nog inte så många som hade tippat, men när Viktor Claesson satte 3-2 på tilläggstid mot Polen föll pusselbitarna på plats. Avancemanget tog laget till det första EM-slutspelet sedan 2004 och en åttondelsfinal i Glasgow. Här fick man dessvärre se sig utslagna i efter en tung förlust mot Ukraina. Laget som slutligen fick lyfta pokalen blev Italien, som gjorde en fantastisk insats genom hela mästerskapet och kunde besegra hemmanationen England på straffar.

Parallellt med EM har Copa América, det sydamerikanska mästerskapet, avgjorts på andra sidan jordklotet. Här fick stjärnorna Messi och Neymar göra upp i finalen med sina respektive landslag. Till slut var det Argentina som var strået vassare och kunde ta hem sin femtonde titel.

Man skulle kunna tro att fotbolls-sommaren nu lider mot sitt slut. Men så är det absolut inte. I nästa vecka drar de olympiska sommarspelen igång i Tokyo och här kommer det återigen att sparkas boll. 16 juniorlandslag på herrsidan samt 12 damlandslag befinner sig just nu i Japan och gör sig redo inför detta. Bland dessa finns det svenska damlandslaget som hoppas kunna nå nya framgångar efter silvret i Rio 2016.

Sommaren är långt ifrån över!

Dela
Passionerad sportälskare som ser sport som en källa till hopp och underhållning. Tippar fotboll regelbundet och arbetar med sportanalys.