Trots seger i tisdags hemma mot Ipswich och Birmingham på 7:e plats i tabellen har klubbens nya ägare valt att göra sig av med managern Gary Rowett. Den 42-årige engelsmannen som varit ansvarig sedan 2014 ryktas nu ersättas av först och främst Gianfranco Zola.  

Det var i måndags som klubbens nya kinesiska ägare Trillion Trophy Asia Limited anställde tre nya styrelseledamöter och det är tack vare det som en ny riktning tagits för The Blues, som står med en fem man stark styrelse där bl a Wenqing Zhao, Chun Kong Yiu and Zhu Kai plockats in från Hong Kong-baserade Birmingham International Holdings.

Rowetts situation har mötts med starka reaktioner från fotbollsengland, både från experter och tidigare spelare samt supportrar. Tabellsjuan Birmingham har med små medel till sitt förfogande ändå slutat på den övre halvan under Rowetts två säsonger och var nära playoff-platserna i våras. Att det bara skiljer en placering och målskillnad till en topp-sex placering, och bara tre poäng till trean Reading, med ett januarifönster och vårsäsong kvar gör detta till ett ytterst märkligt beslut vilket också skapat en kritikerstorm på sociala medier. Någon bättre officiell förklaring till beslutet har ännu inte dykt upp, men frågan är hur länge det håller. Birminghams nya ägare har tidigare ansetts förespråka stabilitet och kontinuitet varpå detta kom som en smärre chock även om Gary Rowett, som hyllas som en av Englands unga moderna managers med stor potential, knappast lär vara utan intressenter och mycket väl kan byta upp sig – exempelvis med ett jobb i Premier League.

Nuvarande styrelsedirektören Panos Pavlakis säger såhär om Gary Rowetts avsked vilket innebär att 15 av Championships 24 nuvarande klubbar bytt manager under kalenderåret 2016:

Such a parting of the ways is always difficult. Particularly so on a personal level. I have worked very closely with Gary and have got to know him well. Our relationship was very strong but in football you can never stand still. I would ask that our supporters trust our judgement and look forward to and embrace the future as we begin to implement the exciting vision of Trillion Trophy Asia Limited.

Med pengar att spendera för den nye managern som ska utses omgående har Birmingham valt att gå en annan väg en den som gett stabilitet och kontinuitet, vilket kan visa sig vara ett genidrag men allra troligast får ingen till väldigt liten effekt. Att det också kan gå helt snett är också en potentiell risk som klubben uppenbarligen är villiga att ta för att flytta fram sina positioner i Championship, trots alla tidigare utländska försök till att skapa ett nytt Manchester City, PSG eller Chelsea. Kan det verkligen gå vägen? Och hur mycket pengar kan och vill de nya ägarna pumpa in? Vad är oddsen på Sven-Göran Eriksson att ta över som ny manager?

//Ohlsson @Fotbollsportalen 

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!