Gothia Cup

Gothia Fotbollscup

“Det hade varit en tuff match. En match där vi skapade stora möjligheter men som också hade slitit på oss. I förlängningen hade flera spelare fått krampkänningar och när straffarna närmade sig så var det både trötta ben och huvuden ute på planen. Vi var bra då. Precis innan vi åkte ner mot Göteborg hade vi lyckats ta poäng mot John Guidettis Brommapojkarna i pojkallsvenskan. Ett poängtapp som skulle bli Brommapojkarnas enda den säsongen. Vi hade kört över lagen i gruppspelet och gick in med självförtroende i slutspelet”

Möjligheternas turnering

Året var 2007 och Jag minns hur viktig Gothia Cup kändes den sommaren. Vi var 15 år gamla och alla hade fortfarande drömmar om att gå långt inom fotbollen och Gothia Cup kändes som skyltfönstret för att lyckas. Inget konstigt med det heller. Världens och framförallt Sveriges blickar var riktade mot Göteborg den tiden på sommaren. Alla letade efter talanger. Alla ville hitta guldkorn. Året innan var det VM i Tyskland och där spelade Xabi Alonso, Adebayor, Andrea Pirlo, Ze Roberto och José Montiel. Alla med ett förflutet från Gothia Cup spel. Men framförallt kändes det som ett ypperligt tillfälle att som spelare i en mindre förening bli sedd och uppmärksammad av större klubbar. Vårt A-lag spelade på den tiden i division 4 samtidigt som vi i juniorlaget spelade jämt mot klubbar som AIK och Brommapojkarna.

Om vi istället tittar på ungdomar från andra delar av världen så är det många spelare som har, genom turneringen, fått chansen att provspela och skriva kontrakt med svenska klubbar och därmed ta sitt första steg mot en professionell fotbollskarriär. Utländska klubbar har också skördat stora framgångar i turneringen. Bolivianska Tahuichi ligger på andra plats i antal titlar samtidigt som brasilianska Pequeninos de Jockey ligger på en fjärde plats. På topp 33 listan över flest titlar i Gothia Cup så hittar vi hela 18 klubbar från andra länder och 16 olika nationer. Brommapojkarna är för övrigt den klubben som vunnit överlägset flest gånger och nästa svenska klubb på listan är GAIS.

Så det var inte direkt konstigt att vi kände som vi gjorde den sommaren. Hela staden andades fotboll och många stora klubbar från Sverige men också utlandet var representerade. Drömmar och hopp skapas i och med turneringens storlek och i och med den inramningen turneringen innebär. Att få höra stora spelare som en gång sprungit in på de gröna planerna i Göteborg hjälper självklart till. Det var lätt att känna sig som stjärna när det gick bra. Ryktet om vår framgång i gruppspelet spred sig som en löpeld på skolan där vi bodde på och jag vill minnas att man började sväva iväg en aning. Som om ingenting var omöjligt. Plötsligt kunde man börja fantisera om vilka klubbar som skulle vara intresserade och vilken klubb man skulle välja.  Det var en stämning som var svår att ta på och svår att beskriva. Förhoppningar som föddes och dog. Ögonblick som etsades sig fast i minnet.

Framtidens fotbollsstjärnor

Dock finns det, som alltid med till synes fantastiska saker även en lite mörkare baksida. Det är någonting som inte alltid känns rätt med att turneringen är ett gigantisk skyltfönster och sportjournalisten Erik Niva från Sportbladet beskrev turneringen som ”världens största legala människohandel”.  Det är en hetsig jakt från agenter att hitta oslipade diamanter, helst från andra delar av världen, unga spelare utan en trygg vardag som är desperata efter en möjlighet till trygghet. En desperation som utnyttjas för att tjäna pengar. Unga spelare som lockas av västvärldens löften och ju mer pengar som kommer in i sporten desto hetsigare blir agenterna och klubbarna. Vi börjar se en utveckling där övergångar kryper ner i åldrarna och att det inte känns konstigt när en 12-åring kan skriva kontrakt med en större klubb. I en turnering där spelare i åldrarna mellan 11-19 befinner sig så kommer alla vara en potentiell måltavla för en agent eller en scout. Alla kan vara den oslipade diamanten som just får deras plånböcker och anseende att växa. Men till vilket pris? När så många unga människor möts på samma ställe och utsätts för den här typen av belysning så krävs det att vi även tar ett ansvar för dom. Ett ansvar som skyddar dom mot verkligheten. Det finns skräckberättelser om hur unga talanger flyttas över till europeiska länder och bor på varandra i lägenheter utan att någon egentligen tar ansvar för dom. Drömmarna och möjligheterna om att bli upptäckt och erbjuden ett kontrakt måste fortsätta att finnas men på ett mindre hänsynslöst sätt. Den stora frågan är dock, hur kommer det se ut i framtiden på Gothia Cup?

Gothia Cup från hela världen

Samtidigt så är Gothia Cup inte bara en mötesplats för fotboll utan en unik mötesplats för hela världen. Under några veckor mitt i den svenska sommaren så kommer klubbar från alla världens till Göteborg. Under några veckor fylls staden av skratt, glädje, drömmar, besvikelse men framförallt gemenskap. Det är en turnering där barn och ungdomar träffas, där kulturer möts och där talanger kan få sina drömmar uppfyllda. Något som inte alltid är en självklarhet och bara blir viktigare och viktigare idag. På Gothia Cups egna hemsida går följande att läsa ”Det är lagen och deltagarna från världens alla hörn som gör turneringen unik. En mötesplats för världens ungdomar, oavsett religion, hudfärg eller nationalitet, med fotbollen som gemensam nämnare.” Det är en aspekt av turneringen som absolut inte får underskattas.

Världens största ungdomsturnering i fotboll

Gothia cup startade 1975 och är idag en av världens största turneringar för spelare i åldrarna 11-19 år. Häcken och GAIS var klubbarna som var med från början och bildade turneringen men den senare valde att dra sig ur då lönsamheten var för dålig. Varje år deltar ca 1700 lag från 80 nationer och det spelas ungefär 4500 matcher på 110 planer. Under turneringen 2016 var det 40’200 deltagare från 80 nationer och sammanlagt sen turneringen startades så har över 143 nationer varit med. Imponerande siffror.

Vi åkte ut i 32-delsfinal mot ett lag från Kazakhstan på straffar och lämnade turneringen med en stor besvikelse sportsmässigt. Hade vi vunnit hade vi fått möta mexikanska Chivas Guadalajara på Hedén inför fulla läktare. Drömmen om att bli upptäckt under turneringen dog i och med den förlusten och vi åkte hem för att under hösten fortsätta spela pojkallsvenskan och träna med klubbens A-lag i division 4. Det var några magiska veckor där vi fick drömma tillsammans med tusentals andra. För även om fotbollsskorna nu, nästan 10 år senare, ligger på hyllan så kan jag fortfarande tänka tillbaka med glädje på den sommaren. Det kommer ingen kunna ta ifrån mig.

Vinnare av Gothia Cup

NAMN KLUBB UNDER GOTHIA
Alan Shearer Wellington Juniors 1985
Xabi Alonso Antiguoko 1995
Andrea Pirlo US Voluntas 1990
Erwin Sanchez Tahuichi 1984,1985
Sheyi Adebayor Les Eperviers 1999
Christian Zaccardo FC Spilamberto 1999
Ze Roberto Pequeninos De Jockey 1993, 1994
Alan McInally Ayr United 1979, 1980
Kieron Dyer BH Soccer Ac. 1988
Julio Baptista Pequeninos De Jockey 1993
Jose Montiel FC Asuncion 2003
Pinilla CD San Gabriel 1987
Eugine Corini US Voluntas 1983
Gabor Gyepes Kölcey Gimn 1998
Edgare Chesnaski Zalgiris 1999
Juan Pena Tahuichi 1996, 1997
Kim Källström Partille IF 1993
Reimond Manco AD Cantolao 2002
Kevin Phillips BH Soccer Ac. 1988
Therese Sjögran Veberöds AIF
Nilla Fischer Vittsjö GIK
Hanna Ljungberg Mariehem SK
Frida Östberg Hägglunds IoFK
Caroline Seger Rydebäcks IF
Hedvig Lindahl Tunafors SK
Malin Moström Hägglunds IoFK
Kosovare Asllani Vimmerby IF
Susanna Lehtinen FC Espoo 1998
Jessica Julin FF Jaro 1993

 

KLUBB NATION ANTAL TITLAR
IF Brommapojkarna Sverige 27
Tahuichi Bolivia 10
GAIS Sverige 10
Pequeninos De Jockey Brasilien 8
Hammarby Sverige 8
AIK Sverige 8
AD Cantolo Italien 7
BK Häcken Sverige 6
Västra Frölunda Sverige 6
Hutchinson Vale Skottland 6
Kampala Kids Uganda 6
US Voluntas Italien 6
Främmestad Sverige 5
CD San Gabriel Spanien 5
Elfsborg Sverige 5
Chivas Guadalajara Mexiko 4
Dallas Texas USA 4
HJK Helsinki Finland 4
Ayr United Skottland 4
I-ning Girls Taiwan 4
Teutonia 1919 Weiden FC Tyskland 4
Boo FF Sverige 3
Kärra IF Sverige 3
Lundbt IF Sverige 3

 

//Fredrik Seldén @Fotbollsportalen.com