Med EM färdigspelat är det semestertider för vissa och dags att steppa upp förberedelserna för andra och med bara en dryg månad inför den nya säsongen finns det fortfarande pusselbitar att fylla. Då en hel del spelare står såväl utan kontrakt som uttalat sig vilja byta klubb, utöver dem som kanske måste det av ekonomiska skäl i nuvarande klubb, ser det ut att bli en händelserik sommar innan transferfönstret stänger.

Free agents sommaren 2021

Bara för att en spelare står utan kontrakt betyder inte det per automatik att det är en billig värvning. En saftig sign-on bonus och en högre lön än vanligt kan redan det första kontraktsåret närma sig övergångssumman som gällde i vintras eller förra sommaren och nuvarande marknadsvärde på spelaren. Med det sagt kan dessa spelare också vara väl värda sin investering och även om de flesta av de riktigt etablerade namnen redan skrivit på för PSG och Barcelona finns det alltjämt en drös intressanta spelare kvar på listan som står utan kontrakt. Leo Messi är såklart i en egen kategori med både högst marknadsvärde och störst stjärnglans, där det kanske egentligen endast är Manchester City som är aktuellt om han inte förnyar sitt avtal med Barcelona. Bakom honom finns dock flertalet som har erfarenhet av såväl landslagsspel, Champions League och säsonger i La Liga, Serie A eller Premier League vilka kan erbjuda rätt klubb en kvalitetshöjning eller kvalitativ bredd. Transfermarkt listar samtliga spelare utan kontrakt för tillfället, och håller även koll på dem vars avtal löper ut nästa sommar och kan värvas gratis i vinter, där man kan se ett axplock av spelare som fortfarande går att värva (förutsatt att de inte hunnit göra klart med en ny klubb innan sidan uppdateras):

Elseid Hysaj
Nikola Maksimovic
Paulinho
Jérôme Boateng
Patrick Van Aanholt
Alex Teixeira
Diego Costa
Nicolas N’Koulou
Stevan Jovetic
David Luiz
Clément Grenier
André Ayew
Mehdi Benatia
Alan Dzagoev
Eliaquim Mangala
Jack Wilshere
Daniel Sturridge
Ramires

Femstjärnigt på väg

Efter Jadon Sanchos flytt till Manchester United stod det klart att den här sommaren kommer saker och ting hända i de allra största klubbarna. Att Sancho lämnat kanske stänger dörren just detta transferfönster för Erling Braut Haaland men tillräckligt mycket pengar kommer även se honom byta klubbadress. Just Haaland lär bli en av de mest utdragna övergångshistorierna men det snackas nästan lika mycket om Paul Pogba, Harry Kane, Jack Grealish, Kylian Mbappé och Raphael Varane. Just Mbappé har sitt kontrakt på utgående och verkar inte skriva på ett nytt avtal vilket öppnar för en flytt och Varane har redan kopplats ihop med bl a Manchester United (som missade Sergio Ramos). Pogba är främst via sin agent förtjust i en återkomst till Serie A medan Harry Kane idogt ryktas till endera sidan i Manchester. Aston Villa-kaptenen Jack Grealish är också på Man Citys radar och även om det för samtliga dessa krävs riktigt stora övergångssummor för att locka dem till sig, och ens öppna dialogen med deras nuvarande klubb, är det ändå högst troligt att merparten av dem byter klubb i sommar. PSG är säkerligen inte färdigvärvade ännu, Man City och Liverpool har varit tysta hittills medan Real Madrid genomgår en form av intern omstrukturering som ingen riktigt vet var den slutar. Räkna inte heller bort Bayern München som eventuellt tappar Robert Lewandowski, som möjligen är sugen på en ny utmaning, eller Chelsea som kommer göra en rejäl push för att utmana om Premier League-titeln kommande säsong. För de övergångar som redan bekräftats kan du kika på Transfermarkt som listar samtliga övergångar hittills under 2021.

Ekonomin avgör

Att det finns pengar att värva för är såklart en viktig faktor när det gäller att förstärka truppen. Men likaså har tillåtet löneutrymme och en hållbar ekonomi stora delar i om en övergång ska bli av eller inte. Real Madrid och Barcelona är exempel på klubbar vars ekonomiska situation fortsatt är tungrodd och med det gällande lönetaket i La Liga är det ett pussel för Barcelona att få ihop sin trupp och sina nyförvärv – om man vill lyckas behålla Leo Messi. Beroende på hur situationen löser sig där kommer intressanta följdeffekter att utkristalliseras och utöver dem finns flera klubbar runt om i Europa som kan tvingas sälja av någon eller några av sina bästa spelare av ekonomiska skäl snarare än sportsliga. Klubbar som har det gott ställt och med en ekonomi i balans kan således göra en hel del fynd den här sommaren och då inte bara de största klubbarna. Arsenal exempelvis missade spel i Europa nästa säsong men kan dra nytta av nuvarande ekonomiska läge som följd av Covid-19, vilket också innebar 50% lägre transferaktivitet i januari i år totalt sett världen över, och deras första något blygsamma värvning av Nuno Taveres från Benfica lär inte vara den sista detta transferfönster. Likaså ska man inte glömma bort alla klubbar som sedan tidigare har en smart värvningsstrategi som funkar där man kontinuerligt hittar guldkorn som snabbt växer. Där är exempelvis Leicester i framkant vilket vi skrev om nyligen men även Dortmund, Sevilla, Atalanta och Monaco ska nämnas i dessa sammanhang.

Vilka spelare tror du rör på sig i sommar? Vem vill du att just din klubb ska värva?

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!