35-årige John Terry har fått större delen av den här säsongen störd av skador men med ett utgående kontrakt och en manager som föredrar 3-4-3, finns det någon framtid för lagkaptenen John Terry i Chelsea? Och om inte, vad väntar i så fall härnäst?

Med unge Kurt Zouma långtidsskadad och Branislav Ivanovic långt utanför startelvan pga fjolårsformen såg det ut som att John Terry skulle få en hel del speltid säsongen 2016-2017. Men skador har även satt stopp för hans medverkan i Chelseas fina säsongsinledning som med Antonio Contes nya 3-4-3 system kanske inte ens har plats för en allt äldre och långsammare John Terry, inte med tanke på hur inspelad Cesar Azpilicueta, Gary Cahill och David Luiz blivit tillsammans med sina wingbacks Marcos Alonso och Victor Moses – som tillsammans släppt in minst mål av alla i ligan (11) efter 15 omgångar.

4 matcher från start och ett inhopp, 366 minuter sammanlagt, har det blivit för lagkaptenen och klubbikonen John Terry som likt Frank Lampard kan tänkas lämna för MLS efter säsongen. USA har både ekonomin och tillräcklig dragningskraft för att locka över spelare från framförallt Premier League något år eller två innan karriären är över, och det är väl inte helt otroligt att Terry även han går samma väg som exempelvis Steven Gerrard – som tagit över ett av Liverpools U-lag. Men nog har han en säsong kvar, i alla fall en vårsäsong?

Cesar Azpilicueta är ingen naturlig central försvarare även om han är en kompetet sådan som en av de yttre i en trebackslinje, och David Luiz visade bl a mot West Bromwich (1-0) i omgång 15 att han fortfarande har en del misstag i sig. Gary Cahill hade precis som hela Chelsea ett tufft 2015-2016 och även inledningsvis den här säsongen men engelsmannen, som för bara två säsonger sen när Chelsea vann titeln, har verkligen lyft sig och är det givnaste kortet för Contes backlinje. Man ska samtidigt komma ihåg att Terry och Cahill bildade ligans säkraste mittbackspar för bara två år sedan och är en bra reservplan om exempelvis Kurt Zouma, The Blues nya backgigant, behöver vila eller vore ur form om Conte ens kommer överge 3-4-3. Kanske kan det tänkas att Conte värderar Terrys ledaregenskaper vid sidan av planen och i omklädningsrummet lika mycket eller kanske mer än vad han kan bidra med på planen?

Captain. Leader. Legend. Det är vad banderollerna på Stamford Bridge läser och det är svårt att argumentera emot. Men även den här resan har sitt slut och frågan är kanske inte om det finns plats för Terry utan hur han själv ser på sin roll och hur mycket han själv känner att han kan erbjuda det här laget? Steven Gerrard var inte nöjd över att inte garanteras tillräckligt med speltid och valde att lämna Liverpool, Frank Lampard lämnade Chelsea under liknande former även om det också låg någon kontraktsdispyt i bakgrunden medan exempelvis Francesco Totti i Roma valt att stanna kvar ”no matter what” pga hans kärlek till Rom och AS Roma. Samtidigt är kraven högre i Premier League och då främst vad gäller snabbhet och kvalitén på motståndarna som överlag är på en jämnare och högre nivå än t ex Serie A.

Fler spelare utöver John Terry vars kontrakt går ut efter säsongen och är fria att skriva på för andra klubbar redan i januari nu kan du läsa mer om här. Var tror du John Terry tar vägen? Vad är nästa steg i hans karriär? MLS eller kvar i Chelsea? Kanske Kina? Eller lägger han av efter säsongen och tar upp en coach-utbildning? Diskutera gärna på vår facebook-sida!

//Ohlsson @Fotbollsportalen

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!