Harry Kane på väg att lämna Tottenham?

0
314

Ett färskt uttalande av Harry Kane kring hans framtid i Tottenham har fått de europeiska storklubbarna att vakna till – och de egna fansen att våndas.

Det hör såklart till vanligheterna att en spelare av Harry Kanes kvalitet och klass, i en klubb som Tottenham strax under de största i Europa, frågas ut om sin framtid. Lagkaptenen för Tottenham och klubbens bäste målskytt genom tiderna har blivit en publikfavorit och fansen vill såklart behålla sin storstjärna. Fram tills nu har det även varit mer eller mindre otänkbart att Harry Kane, som noterats för 136 ligamål hittills, varit på väg någon annanstans till något större. Att vara med i toppen av Premier League och ta sig till Champions League-finalen ifjol har varit ett fint bevis på att Tottenham tagit de kliv som krävs för att både locka till sig men även behålla spelare som Kane i klubben, men formen och besluten som tagits de senaste 18 månaderna har dock öppnat upp för något annat.

Mauricio Pochettino har lämnat liksom Christian Eriksen. Ligaformen, inte minst på bortaplan, har dalat ordentligt och det ser inte ut som att Spurs kommer nå Champions League nästa säsong sett till nuvarande tabellposition och sett till vilka konkurrenterna är. Truppen är överlag tunn och ordförande Daniel Levy är knappast känd för att värva friskt eller spendera stora summor. Med en konservativ manager i José Mourinho är det inte heller någon garanti för att man ska lyckas locka till sig rätt spelare för att ta Spurs framåt, eller för att kunna samla ihop sig till ett slagkraftigt lag som utmanar om troféer. Detta har varit en oroväckande trend sedan Mourinhos första veckor som ansvarig vilket säkerligen lett fram till att Harry Kane, som inte verkar vara ett fan av portugisens taktiska upplägg, uttalat sig som han gjort kring sin framtid i klubben:

“I love Spurs, I’d always love Spurs, but it’s one of them things, I’ve always said if I don’t feel progression in the team or it’s going the right direction then I’m not someone to just stay there for the sake of it.

I’m an ambitious player, I want to improve, I want to get better. I want to become one of the top top players. It all depends what happens with the team and how we progress as a team. So it’s not a definite I’m going to stay there forever but it’s not a no either.”

Han säger dessutom att han självklart skulle välja en Premier Leauge-medalj före en skytteligatitel både i Premier League men även i Europa då kollektiva insatser slår högre än individuella. Och med lag som Juventus, Bayern München, Manchester City, Real Madrid, Chelsea och Manchester United möjliga alternativ dom kommande 1-2 åren är det inte svårt att se att han skulle kunna nå både individuella utmärkelser, utmana sig själv och utvecklas än mer samt vinna titlar i alla dessa klubbar. Klubbar som erbjuder något mer än vad Tottenham gör, inte minst ekonomiskt. Kane fortsätter:

“I’ve done some individual records, I’ve had some great success individually but I play this sport to win trophies as a team so I don’t think you can take that moment away as working as a team, coming together at the end and being champions. I’m sure that’d feel a lot better than breaking a record.”

Går han till någon av dessa klubbar, som spelar betydligt mer offensiv fotboll och har ett bättre spelarmaterial i truppen, kommer också antal målchanser att bli fler. En målskytt som Kane drivs av att göra mål och hjälpa sitt lag till segrar vilket talar för en flytt till något av de större lagen i Europa som spelar med en striker vars främsta uppgift är att göra mål – vilket samtidigt talar emot att exempelvis Liverpool skulle vara intresserade då Kane förmodligen skulle kosta en hel del pengar dessutom.

För den fotboll som José Mourinho representerar liksom vad vi sett från Spurs det senaste året; är det i Harry Kanes intresse att stanna i Tottenham? Eller ska 26-åringen, som har potential att slå Alan Shearers all-time målrekord i Premier League, ta klivet till en större klubb och ta det sista klivet till världsstjärnestatus? Var tror du Kane tar vägen och var skulle han passa in bäst?

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!