Det var i matchen mellan Aston Villa och Sheffield United i Premier League som det historiska inträffade efter över 9.000 matcher av korrekta domslut. Ingen av Hawk-Eyes kameror kunde till 100% se att bollen var över linjen och skickade således aldrig någon signal till domare Michael Oliver att döma mål.

Det dittills hundraprocentiga kamerasystemet, som har sju kameror i olika vinklar för att kunna se om hela bollen är över hela linjen, var alltså i någon form skymda av antingen målvakten, försvararen eller stolpen vid den aktuella händelsen. Hawk-Eye missade således att bollen var över linjen och signalerade aldrig till domarens klocka trots att reprisbilderna tydligt visar på motsatsen med ett par centimeters marginal.

Hade det varit ett tekniskt fel med antingen domarens klocka eller signalen dit hade VAR kunnat gå in och via andra reprisbilder dömt mål. Men organet som styr över domarna i Premier League, The Professional Game Match Officials Limited (PGMOL) sa att de inte gjorde eller kunde det då domaren inte fick någon signal till sin klocka samtidigt som systemet var fullt fungerande – lite av ett moment 22 såhär i efterhand.

Upprörda känslor i Sheffield United såklart som blev rånade på ett mål, ett ledningsmål dessutom, som kan få avgörande effekter i deras jakt på spel i Europa nästa säsong – liksom för Aston Villas chanser att hänga kvar i botten av tabellen efter att matchen slutat 0-0. Hawk-Eye själva och domare Oliver bekräftade att systemet fungerade både inför och under matchen och utesluter således att det var ett tekniskt fel som inträffat.

Hawk-Eye gav en officiell ursäkt efter matchen där de beklagande klargjorde att systemet felat och att bollen var över linjen – och borde dömts mål för Sheffield – men att det aldrig tidigare inträffat något liknande på över 9.000 matcher. Efter flertalet och återkommande diskussioner om Video Assistant Referee, VAR, kommer detta som en oväntat twist i sammanhanget. Sheffield Uniteds manager Chris Wilder var knappast nöjd efter slutsignalen:

”Seven cameras haven’t picked it up – the most technical league in the world – everything we see at every angle and it hasn’t seen a goal.

We went to Tottenham last year, John Lundstram’s big toe was offside and I was hanging around in the pouring rain for 10 minutes waiting for a decision. I don’t understand why I can’t wait 10 minutes in Birmingham. The statement has come out and it is unprecedented, unbelievable.”

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!