I veckan spelades de sista matcherna i kvalet och gruppspelen lottades i Champions League och Europa League. Fotbollsportalen tittar närmare på de engelska lagen och hur stora chanser de har i årets upplaga.

Manchester United
Benfica, Basel, CSKA Moskva
På pappret ser det ut som en ganska bekväm grupp men det gäller att inte slappna av för Mourinhos del för motståndet kan vara lurigt. Benfica vet vi är ett bra lag, dock har dom tappat många viktiga spelare under sommaren och känns inte riktigt lika heta i år. Basel har stökat till det för engelska klubbar förut och brukar ha en respektlös spelstil i Champions League som ibland kan överraska. Dock tycker jag att Basel också (precis som Benfica) känns aningen svagare i år rent truppmässigt. CSKA Moskva vet man aldrig var man har. Tuff bortamatch men ryska lag brukar ha problem i Champions League. Kan Akinfeev hålla emot trycket det kommer bli mot honom? Oavsett så känns det som en grupp som Manchester United borde kunna kvalificera sig från och till och med vinna.

Chelsea
Atletico Madrid, Roma, Qarabag
Om United fick en bekväm grupp på pappret så fick Chelsea raka motsatsen. Även om Atletico Madrid har transferban och inte kunnat förstärka sin trupp så kan den spanska klubben luta sig tillbaka på ett grundspel som sitter perfekt. I den här typen av matcher spelar man kontrollerat och disciplinerat och frågan är om inte mötena mellan Chelsea-Atletico Madrid riskerar att sluta 0-0? Roma är istället lite mer frejdiga och även om man tappat Salah till Liverpool och Rüdiger till just Chelsea så har man en stark trupp. Qarabag är starten på Azerbadjan stora fotbollssatsning och även om många knappt har hört talas om klubben så har dom en spännande trupp och ett spännande spelsätt. Det kommer inte räcka till att gå vidare men jag tror inte Qarabag blir nollade i gruppen. Chelsea borde kvalificera sig men jag håller ändå upp varningens finger. Det kan bli mycket tuffare än vad många kanske tror.

Liverpool
Sevilla, Spartak Moskva, Maribor
En drömlottning. Även om vi vet att Liverpool ibland kan ha svårt att möta sämre lag som backar hem så är det trots allt en drömlottning. Sevilla ser långt ifrån lika bra ut som de gjort tidigare år. Återigen känns det som klubben bygger om och känslan är att Sevilla har en tuff säsong överlag som väntar. Spartak Moskva har legat ganska lugnt på marknaden den här sommaren och namnet som sticker ut är lånet från Chelsea Mario Pasalic. Annars är truppen ganska intakt och sånt är alltid lurigt. Bortamatchen i Ryssland kommer bli svår. Maribor har ett spännande anfallspar i unge Luka Zahovic (son till Zlatko Zahovic) och den äldre Marco Tavares. Zahovic stod för 15 ligamål igår och Tavares gjorde 4 mål på 6 kvalmatcher i Champions League i år. Annars känns Maribor ganska tunna och borde bli slagpåse i gruppen. Liverpool bör gå vidare och bör även ha en bra chans att vinna gruppen.

Manchester City
S. Donetsk, Napoli, Feyenoord
Det kan bli mycket roliga matcher mellan Manchester City och Napoli under det här gruppspelet. Napoli har fått behålla sina stjärnor och samtidigt kunnat fylla på med några spännande namn. Anfallaren Milik har fått en hel försäsong efter skadan och överlag känns Napoli riktigt bra i år. Donetsk från Ukraina är alltid svårtippade. En salig blandning av inhemska och sydamerikanska spelare och frågan är hur bra årets upplaga är. Feyenoord som gjorde klart med svenske Sam Larsson nyligen kommer bli intressanta att följa. De spelade bra fotboll i fjol och har en stark trupp. Nu är det dock ytterligare ett steg som måste tas och här känns det inte riktigt som att klubben räcker till. Det här är en grupp som Manchester City borde vinna där Napoli kommer bli största hotet.

Tottenham
Real Madrid, Dortmund, Apoel
Ajdå Tottenham, nu är det verkligen dags att bekänna färg. En riktigt tuff grupp där man måste spela på topp varje match för att ha chans att ta sig vidare. Real Madrid är Real Madrid såklart men dom ser, om möjligt, ännu starkare ut i år med en stark blandning av rutin och ungdomlig hunger. Dortmund tappade visserligen Dembele till Barcelona efter en utdragen process och frågan är om dom hinner få in någon ny på den positionen eller inte. Annars fortsätter man värva på det sättet klubben gjort tidigare och plockat in Phillip och Dahoud från den inhemska ligan som imponerade stort förra året. Apoel gjorde det bra i kvalet men det är svårt att sätta fingret på hur bra dom är. Stabila med en klar spelidé som har tagit dom långt tidigare. Risken finns att gå på en mina i Cypern och det har ingen av klubbarna råd med. Jag tror att Tottenham får det extremt tufft. Real Madrid och Dortmund går vidare med Tottenham som trea. Men trots att jag redan berömt Real Madrid ordentligt så är det även en svår situation för dom. Jag skulle faktiskt inte bli förvånad om det slutar med att Dortmund och Tottenham tillslut krånglar sig vidare. Lurig grupp!

Everton
Lyon, Atalanta, Apollon
Det här var ingen rolig grupp för Everton. Lyon är som alltid ett bra lag samtidigt som Atalanta gjorde det väldigt bra i fjol. Dock har både Lyon och Atalanta tappat viktiga spelare och det återstår att se om man lyckats ersätta dom. Apollon ska jag ärligt erkänna att jag har mindre koll på. Ibland kan man ifrågasätta engelska lags vilja i EL men efter att Liverpool var nära för två år sen och Manchester United vann förra året så tror jag en klubb som Everton ser en bra möjlighet att nå Champions League via turneringen. Everton och Lyon krånglar sig vidare härifrån.

Arsenal
BATE, Köln, Röda Stjärnan
En ganska bekväm grupp för Arsenal. Borde inte vara några problem att ta sig vidare. Bortamatcher mot BATE och Röda Stjärnan kan givetvis bli tuffa men vill Arsenal gå långt så måste man vinna den typ av matcher. Köln är stabila men inte tillräckligt bra för att kunna störa. Känslan är samma som med Everton. Detta är en bra chans för Arsenal att nå Champions League och den tänker man inte kasta bort för tidigt. Arsenal och Köln går vidare.

Dela
Passionerad sportälskare som ser sport som en källa till hopp och underhållning. Tippar fotboll regelbundet och arbetar med sportanalys.