20.45 ikväll spelar Leeds-Derby. En otroligt viktig match i toppen om vilket lag som ska försöka slå sig in på allvar för en playoff plats. Ungefär halva säsongen är avklarad i Championship, men hur kommer det egentligen sluta?

Toppen
Brighton 54p, Newcastle 52p, Reading 46p, Huddersfield 46p, Leeds 45p, Sheffield W 42p

I toppen så ser Brighton otroligt starka ut och det är även dom som jag tror kommer dra det längsta strået när vi summerar säsongen. Att man inte har förlorat i ligan sen den 10:e september visar vilken fin form dom är i. Bakom Brighton finns en drös spännande lag. Det har hackat en aning i maskineriet för Newcastle den senaste tiden och frågan är om de räcker hela vägen. Personligen tror jag att ett spännande Leeds mycket väl kan sno åt sig en direktplats till Premier League på Newcastles bekostnad.

Reading har gjort en intressant värvning i Tiago Ilori som kommer bli spännande att följa. Huddersfield har varit konstiga i år. De började säsongen strålande, för att sedan ramla ner i en mörk formsvacka för att nu, återigen, hittat spelet. För båda lagen tror jag det kommer räcka hela vägen till playoff. Huddersfield har även lånat in anfallaren Izzy Brown från Chelsea. Sheffield W däremot kan få det tufft. Det finns många bra lag bakom och klubben kommer verkligen få bekänna färg i vår.

Utmanarna
Derby 40p, Barnsley 38p, Norwich 37p, Fulham 36p, Preston 36p, Aston Villa 35p

Här har vi en blandning av bra lag och överraskningar. Derby, som började katastrofalt, har efter tränarbytet verkligen hittat formen och avancerar kraftigt i tabellen. Där finns det så mycket kunnande att jag tror att dom kommer nå playoff. Har även gjort klart med anfallaren Dave Nugent från Middlesbrough. Barnsley och Preston har gjort det bra, men känslan är att lagen överpresterar och att det inte håller hela vägen.

Aston Villa, Norwich och Fulham är en lurig trio. Klubbar som har ett bra spelarmaterial och som absolut kan bli livsfarliga om dom når playoff. Känslan är att ju längre säsongen går, desto bättre kommer Aston Villa att bli, och frågan är hur långt det räcker.

Undre halvan
Birmingham 35p, Brentford 33p, Q.P.R 32p, Ipswich 31p, Wolves 29p, Bristol City 27p

En del klassiska lag hittas på den nedre delen av mittskiktet. Klubbar som tyvärr inte har något med toppen att göra den här säsongen. Istället får man nog titta över axeln. Birmingham, Brentford och Q.P.R tror jag kommer hamna i mitten någonstans och inte behöva oroa sig för nedflyttning, men för de övriga tre lagen kan våren bli svettig.

Ipswich, Wolves och Bristol City har inte så pass många poäng över strecket så att dom kan känna sig säkra. Dock så har Wolves verkligen spelat upp sig på sistone och Ipswich känns för stabila för att åka ut. Av dessa lag blir det nog Bristol City som kommer få det tuffast. Mycket hänger på anfallaren Tammy Abraham och hans fortsatta målproduktion. Det ska tilläggas att Bristol har plockat in Jens Hegeler från Hertha Berlin och anfallaren Milan Djuric från Cesena som kan ge en injektion.

Bottenstriden
Cardiff 27p, Nottingham 26p, Burton 25p, Blackburn 24p, Wigan 19p, Rotherham 13p

Rotherham ligger ohjälpligt sist och ingenting talar för att dom ska kunna klättra. Wigan har det jobbigt och trots stundtals fint spel så är sannolikheten stor att det blir en ny sejour i League One nästa säsong.

Annars kommer det bli oerhört jämnt under våren. Även om Blackburn tappat många av sina viktigaste spelare de senaste säsongerna så är dom för bra att åka ut, men tittar man på trupperna så borde även Cardiff och Nottingham vara det. Burton däremot känns svagare och saknar den rutinen som krävs. Risken är stor att dom trillar ner nedanför strecken när säsongen summeras i maj.

Vilka går upp direkt? Brighton och Leeds
Vilka kvalar? Newcastle, Reading, Huddersfield, Derby
Vilka åker ut? Rotherham, Wigan, Burton
Vilka kommer topp tre i skytteligan? Dwight Gayle (Newcastle), Tammy Abraham (Bristol City), Glenn Murray (Brighton)

Dela
Passionerad sportälskare som ser sport som en källa till hopp och underhållning. Tippar fotboll regelbundet och arbetar med sportanalys.