Den ena klubben kryssade i premiären och har sin största stjärna på väg bort, den andra klubben har under sommaren tappat två av sina nyckelspelare. Nu ställs klubbarna mot varandra om en viktig plats i höstens Champions League spel. 

Det har minst sagt blåst en hel del kring Liverpool den senaste tiden. Inte nog med att Coutinho lämnade in en transfer request dagen innan seriepremiär utan man fick bara 3-3 borta mot Watford efter två insläppta mål på fasta situationer. Något som var klubbens stora akilleshäl förra säsongen. Där fanns dock även ljusglimtar. Nyförvärvet Mohamed Salah glänste med ett mål och en fixad straff och hans partner Mané stod för ett klassmål. Liverpools offensiv är bättre än någonsin men defensiven känns återigen instabil. Sammantaget så blåser det ett mindre kaos kring Liverpool just nu och det är mycket som är oklart. Kommer Coutinho stanna? Hinner man köpa en ersättare om han säljs? Kommer man köpa in en mittback? Mitt i alla dessa frågor så reser Jürgen Klopp och hans mannar ner till Tyskland för ett Champions League kval mot en av förra årets överraskningar i Bundesliga. Med ett kraftigt favorittryck behöver Liverpool komma från Tyskland med ett godkänt resultat för att återigen hitta en positiv känsla att ta med in i säsongen. En annan aspekt i det hela är att Roberto Firmino återvänder till Hoffenheim där han spela innan flytten till Liverpool. Hur kommer han tas emot?

På andra sidan står Hoffenheim. Överraskade stort förra säsongen och det dröjde hela 17 omgångar innan man förlorade sin första match. Med en karismatisk och bara 30 år gammal tränare i Nagelsmann så har Hoffenheim blivit ett svårt lag att möta. Men det finns frågetecken även där. Förra året spelade mittbacken Süle och innermittfältaren Rudy nyckelroller i Nagelsmanns framgångar. Båda har (inte så överraskande) lämnat för Bayern München och ersättarna känns inte helt klockrena. Därför ska det bli intressant att se styrkan i Hoffenheim den här säsongen. Dock finns det ett nyförvärv som kan göra skillnad. Den forne Arsenal talangen Gnabry har lånats in från Bayern München och med sin speed och rörelse så kan han skapa stora sår i motståndarnas backlinje. Det är även en perfekt spelare för Hoffenheim att använda sig av ifall man vill ligga lite djupare och kontra. Hoffenheim genrepade genom att slå Erfrut i cupen med 1-0 på bortaplan.

Det är svårt att förutse hur de båda tränarna kommer tackla matchen. Rent logiskt så skulle Liverpool kunna spela mer försiktigt och försöka komma hem med ett bra resultat till bortamatchen. Samtidigt är det inte riktigt Klopps melodi. Han är ingen tränare som åker till en bortamatch och försvarar sig till 0-0 utan det är ofta allt eller inget som gäller. Det som mycket väl kan hända dock är att Liverpool sjunker djupare, låter Hoffenheim föra spelet för att sedan kontra med Mané och Salah i spetsen. Men då är frågan, kommer Nagelsmann och Hoffenheim tillåta det? Nagelsmann är smart och en tränare som ofta utnyttjar svagheterna hos motståndarna. Därför tror jag inte att Hoffenheim kommer falla in i fällan utan snarare försöka ta sig runt på kanterna för att mata in bollar i boxen och sätta Liverpools försvarsspel på prov. Hoffenheim var även duktiga på fasta situationer förra året och det kommer också bli ett farligt anfallsvapen.

Hur kommer matchen sluta då? Jag är nyfiken på att se hur Nagelsmann har tacklat förlusten av Süle och Rudy och jag är nyfiken på att se hur Liverpool tacklar prestationen från helgen. Jag tror det kommer bli en match med högt tempo där båda lagen kommer gå för det men på olika sätt. Liverpool med sin speed och Hoffenheim med tyngd i boxen. Liverpool kommer försöka få det svängigt och Hoffenheim kommer vilja stabilisera matchbilden. Känslan är att Liverpool är ett nummer för stora och Hoffenheim kommer få det tufft. Känslan är att tyskarnas spelarförluster väger tungt och dom går mot en jobbig säsong. Men värre skrällar har hänt i fotbollshistorien.

Nycklar för Liverpool:
Få till en svängig matchbild. Kunna anfalla rakt och med speed mot ett oorganiserat försvar. Mané och Salah blir viktiga.

Nycklar för Hoffenheim:
En kontrollerad matchbild. Komma runt på kanterna och hota med fysik i boxen. Utnyttja fasta situationer. Wagner blir viktig i boxen och Kaderabek blir viktig med sina inlägg.

Vad tror du?

Dela
Passionerad sportälskare som ser sport som en källa till hopp och underhållning. Tippar fotboll regelbundet och arbetar med sportanalys.