Inför Real Madrid – Atlético Madrid: 4 nyckelfaktorer för Atléti

0
121

Champions League är inne i sitt absoluta slutskede och det återstår bara två matcher innan vi har finallagen klara. Den första av de två semifinalerna går av stapeln under tisdagskvällen och det är inte vilket möte som helst då det vankas stadsderby mellan titelhållarna Real Madrid och de senaste säsongernas uppstickare Atlético Madrid, med första matchen på Santiago Bernabéu innan returen på Vicente Calderon om en vecka. Matchstart är som sedvanligt 20.45 och här nedan går vi igenom fyra nyckelfaktorer för att Atletico ska få med sig ett bra utgångsläge inför returen, och således utkräva revansch för deras tre senaste uttåg ur turneringen.

Back to basics

Den här säsongens upplaga av Atlético Madrid har sett manager Diego Simeone många gånger gå ifrån det som varit så framgångsrikt tidigare år för ett mer offensivt upplägg, och en del positionsbyten på mittfältet. 4-4-2 är såklart fortfarande det system som används men ska det bli något avancemang och ett bra utgångsläge gäller det för Simeone att han implementerar samma typ av kollektiva ansvar och målmedvetenhet, med utgångspunkt i det intensiva försvarsspelet som tidigare säsonger, för att på bästa sätt störa Reals avslut. Att hemmalaget kommer ha mycket boll råder det inget tvivel om och det är inte heller det som kommer vinna Real matchen, så länge gästerna håller sig till in matchplan att krympa ytorna centralt och tvinga ut bollen på kanterna, varpå det gäller för Atlético att hålla hemmalagets målchanser till ett absolut minimum. Real är inte alltid effektiva och har inte heller tidigare haft särskilt lätt att få hål på Atlético om man ser till lagens tidigare möten där fem av sex sett under 2,5 mål och Real hållts till max ett mål – vilket även gäller för lagens sex senaste möten på Bernabéu där Real bara vunnit en men kryssat tre. Ser man till både hemma och borta har Atlético bara förlorat två av lagens 15 senaste inbördes möten (90 minuter) vilket statistiskt, och mentalt, ger dem ett övertag om de får med sig ett bra resultat här. I Atléticos senaste ligamatch var Koke tillbaka ute till vänster och Saúl Ñíguez spelade centralt vilket är något som Simeone möjligen kommer prova även här då det är där framförallt Koke varit som bäst de två senaste säsongerna, som en inverterad ytter nästintill central mittfältare – allt för att överbelasta zon 14 (som du kan läsa mer om här hos Coach+ som i höstas analyserade just detta för Atleticos räkning). Vi kan också säkerligen räkna med en mer tillbakadragen roll hos Antoine Griezmann mot ett system mer likt 4-4-1-1, allt för att behålla lagets form och behålla det kompakt.

Bortamål

Real kommer ha en stor del av bollinnehavet. Om Atlético spelar på den nivå de kan i sitt press-spel och i sitt försvarsspel kommer Real ha mycket boll i backlinjen på Atlétis planhalva och längs med båda kanterna mot ett lågt och samlat bortaförsvar. Detta öppnar för gästernas Kévin Gameiro, som gjorde två mål i helgens ligamöte med Las Palmas (5-0), som med sin snabbhet kommer kunna bli ett giftigt vapen i omställningarna. I skadade Yannick Carrascos frånvaro kan Nicolás Gaitán, som också gjorde en bra match mot Las Palmas, få förtroendet från start vilket ger ytterligare speed – allt för att Atlético ska kunna få med sig ett så viktigt bortamål. Lyckas man med det räcker det med oavgjort i hemmamötet och det lär Los Rojiblancos kunna känna sig ganska självsäkra inför då de, bortsett det senaste mötet som innebar förlust med 0-3, inte förlorat på sex raka hemmamatcher mot Real dessförinnan. Atlético är La Ligas tredje bästa bortalag den här säsongen med raden 9-6-3 och 29-12 i målskillnad och de har samtidigt nätat i 14 av sina 15 senaste bortamatcher totalt sett. Då de hållt nollan i 18 av sina 21 senaste hemmamatcher i Champions League kan ett bortamål räcka riktigt långt här! Atléti har vunnit tio och kryssat sex av sina 22 senaste bortamatcher i Champions League där samtliga sex förluster endast kommit med ett måls marginal, något som i mina ögon bäddar för dem här.

Undvika förlust

Genom att inte förlora, vilket de som beskrivet ovan sällan gör mot Real nu för tiden, har Atlético allt i egna händer framför hemmafansen i returen. Real har bara vunnit två av sina sju senaste semifinaler på bortaplan de senaste säsongerna i Champions League så de vill såklart göra det mesta av sin hemmaplansfördel, med vetskapen att det nog behövs två hemmamål men gärna tre mål för att utgångsläget inför returen ska vara fördelaktigt för dem. Los Blancos lär således spela med fart och intensitet för att så mycket det går dominera Atlético, med hemmafansen i ryggen. Att få med sig oavgjort, även om bortamålet uteblir, vore ett riktigt bra resultat av gästerna och såklart för alla lag mot en motståndare som Real Madrid – som i ärlighetens namn har haft en hel del flyt genom att komma såhär långt. Deras insatser överlag dock och den taktiskt förbättrade biten under Zinedine Zidane den här säsongen kan man inte riktigt se förbi varpå det gäller för Atlético att verkligen vara på topp här.

Isco, Ramos och Marcelo – före Ronaldo

Att Cristiano Ronaldo är en bra fotbollsspelare kan ingen argumentera emot, men den här säsongen och även i god mån den föregående har sett portugisen gå mer och mer mot att vara en målskytt – i stort sett endast en målskytt. Hans målsnitt är fenomenalt och talar såklart för sig självt, liksom hans tre mål i kvartsfinalen mot Bayern München, men det är inte honom som Atlético först och främst måste hålla koll på. Den matchbild som förväntas kommer såklart ge Ronaldo lägen och chanser till avslut men då han inte bidrar lika mycket till spelet i övrigt kan det också bli relativt bekvämt att markera honom. Den senaste tiden är det således andra spelare i Real som dragit blickarna till sig och som varit klart mer avgörande på det stora hela än Ronaldo. Marcelo var i en klass för sig mot Bayern till exempel och från sin kantposition, och med sin genombrottskraft, har han möjligheten att återigen vara Reals största hot framåt. Men även Isco, som i Gareth Bales frånvaro är given startspelare, har visat fin form och stått för flera avgörande prestationer. Hans spelstil lämpar sig väl för den här typen av matcher där hans tekniska kvalitet kan lysa igenom, liksom hans rörelsemönster och passningssäkerhet. Med Marcelo och Isco på varsin kant kan Zidane se till att Karim Benzema och Ronaldo håller sig i eller omkring boxen för att hugga på varje målchans som dyker upp. Med ett kompakt och smalt spelande Atlético lär det behövas folk i boxen men även om det inte går ”den vägen” för Real finns alltid de fasta situationerna – där lagkaptenen Sergio Ramos kommer in i bilden. Mittbacken, som blev utvisad i Reals förlust i El Clasico förra helgen, har gjort flera avgörande mål i matchernas slutskede de senaste säsongerna vilket Atlético är smärtsamt medvetna om, och med honom har Real ett extra hot och dimension i spelet.

Slutligen, precis som i El Clasico och lagens tidigare möten de senaste åren lär vi ha en fantastisk tillställning och inramning framför oss med alla möjligheter till en uppvisning av det bästa av det bästa inom både spansk fotboll men även av hög internationell klass – i en match som har alla ingredienser för att bli en klassisk Champions Leauge-historia vilken du gör bäst i att inte missa!

//Olle @ Fotbollsportalen

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!