Tack vare den dragningskraft och ekonomiska förutsättningar som finns i Premier League har Manchester City, Liverpool, Chelsea, Leicester och Manchester United alla kunnat sätta ihop trupper slagkraftiga nog att utmana på alla fronter den här säsongen. Med 38 omgångar på sig kommer en av dessa att ta hem Premier League-titeln för 2021-2022 i vad som ser ut att bli det jämnaste titelracet på många år – kanske någonsin till och med.

Utmanarna redo att sikta högt

Liverpool och Manchester City har varit ensamt ansvariga för titelstriden både på förhand och i de flesta fallen också under säsongen de senaste säsongerna. Ingen av övriga toppkonkurrenter som vanligen återfinns i tabelltoppen, eller för den delen vanligen benämns som ’The Big Six’, har haft förutsättningar eller förmåga att på allvar utmana Pep Guardiolas eller Jürgen Klopps lagbyggen. Förrän nu möjligen. Arsenal, Tottenham och Everton lär fortfarande få vänta ett par år innan dem är tillbaka i hetluften på allvar men såväl Leicester som Chelsea och Manchester United visade alla under fjolåret att de siktar högt. Så även under sommarens transferfönster där Leicester än så länge gjort bäst affärer medan övriga i sedvanlig stil stått för rubrikerna och de stora namnen. Leicesters FA-cupseger och dubbla femteplaceringar de två senaste säsongerna har gjort dem till realistiska utmanare under Brendan Rodgers styre och som verkligen kan hålla jämna steg mot de större lagen under en lång säsong. Inget lag har spenderat mer tid i topp-4 sedan säsongsstarten 2019 som Leicester exempelvis och med värvningarna som gjorts blir dem hyperintressant. Likaså har Chelsea, som tog hem Champions League i våras, lyckats förstärka en på många sätt redan komplett trupp och lär återigen ha kvalitén att utmana på samtliga fronter under taktikern Thomas Tuchel. Sist men inte minst har Manchester United, som tog sig till finalen i Europa League, nått två raka topp-4 placeringar för första gången sedan Sir Alex Ferguson lämnade. Med förnyat kontrakt åt Edinson Cavani liksom värvningarna av Jadon Sancho och Raphael Varane har United också adresserat de svagheter som existerade ifjol – och kan mycket väl få de sista pusselbitarna på plats tack vare det.

Liverpool och Man City fortfarande lagen att slå

Oavsett vad övriga konkurrenter i Premier League-toppen hittar på kommer såväl Liverpool som Manchester få finna sig i att bli de största favoriterna till ligatiteln. Liverpool må ha haft en svag säsong i fjol med deras mått mätt men ledde ändå ligan framåt jul. Att de sedan inte orkade hela vägen eller att de hade denna mellansäsong finns flertalet förklaringar till men de två främsta faktorerna kan inte sägas vara andra än mental trötthet liksom defensiva skador. Men med det nu bakom sig och en rejäl defensiv förstärkning i hett eftertraktade Ibrahima Konaté från RB Leipzig kommer Liverpool med nya krafter redo att ta sig an säsongen. Räkna således med en stark start från Liverpool som ändå får sägas ha en poäng att göra av det titellösa fjolåret på många sätt symboliserade av det hypade nyförvärvet Thiago Alcantaras anonyma säsong. Vad gäller de regerande mästarna Manchester City återstår det att se vilken växel de inleder säsongen med. Fjolåret såg en något långsam start kantade av defensiva bekymmer men med det ett minne blott är det nu snarare en fråga när Pep Guardiola får tillgång till sin bästa elva för första gången efter en lång och intensiv säsong. Mot Leicester i Community Shield vilket inleder den engelska fotbollssäsongen var endast ett fåtal spelare namngivna i startelva som mer eller mindre kan sägas var ordinarie ifjol, vilket också märktes rent spelmässigt även om matchen såklart betydde mer för Leicester än för City. Med flera spelare fortsatt på semester eller med skadebekymmer från mästerskapssommaren, fortsatta frågetecken över om en anfallare ska värvas och om det i så fall blir Harry Kane samt bekräftade fall av spelare som vill lämna exempelvis Bernardo Silva finns det finns det alltjämt lösa trådar i Man City att spinna vidare på. Men City är alltid City och har ofrånkomligen den bredaste truppen sett till faktisk kvalitet som sånär tog hem kvadrupeln ifjol trots en långsam start vilket man inte ska glömma.

En bra start av största vikt

Utöver såklart resultaten mot övriga toppkonkurrenter ser en stark start ut att kunna spela en stor roll för titelstriden. Sett till de fem lagen som nämns och som i ärlighetens namn är de enda realistiska kandidaterna till ligatiteln kommer ingen av dem att förlora särskilt många matcher mot övriga 15 lag under säsongens gång. Hamnar man då efter redan inledningsvis de första 5-10 omgångarna kan det bli alltför svårt att ta igen i slutändan varpå en fokuserad start nog är ett måste. Mästarna Man City har det på pappret svåraste spelschemat under säsongsinledningen med Chelsea tätt därefter, medan Leicester och Liverpool har goda chanser till en stark poängskörd fram till omgång 7 och det internationella uppehållet i oktober. Manchester United har dock det på förhand lättaste schemat men är samtidigt mest utelämnat om det går sämre till en början. I omgång 9 i slutet av oktober till omgång 15 i början av december väntar först Liverpool och sedan Tottenham, Man City, Chelsea och Arsenal bl a. Att komma till den matchserien med momentum och spelare i form är nog avgörande för Uniteds chanser att ha med titeln att göra då alla poängtapp kommer kosta. Manager Ole-Gunnar Solskjaer, som fick ett nytt 3-årskontrakt efter fjolåret, är väl medveten om svårigheten att navigera tabelltoppen och gör vad han kan för att sätta press på favorittippade Liverpool och Man City:

”This season coming up is one of the strongest Premier League seasons. ”Of course it’s been City and Liverpool fighting it out for a few years but I feel us and Chelsea have spent well and worked well and we should look at ourselves as potential challengers – but it’s potential. You notice that there’s big money being spent somewhere else and you have to keep up with the challenges. Anyone who ends up above last year’s champions will be champions.”

Vad tror du om titelstriden i Premier League kommande säsong? Står det återigen mellan Liverpool och Manchester City eller är det dags för Chelsea att axla tronen? Vad har Manchester United och Leicester att säga till om när vi börjar titta på spelschemat som avslutar säsongen i vår? Är detta månntro första gången sedan säsongen 2013-2014 som minst tre lag står på samma tiotal vad gäller antal poäng efter 38 omgångar då Chelsea, Man City och Liverpool alla slutade på mellan 82-86 poäng?

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!