José Mourinho på väg tillbaka till Premier League?

0
497

Den frispråkiga portugisen José Mourinho har varit utan jobb sedan han fick sparken av Manchester United i december 2018. Nu säger han själv att han är redo för en ny utmaning och att återvända till management – och väntar bara på rätt erbjudande.

56-årige Mourinho har ett maffigt CV och även om det gick bättre i början av hans karriär är han fortfarande ansedd som en av de stora. Hans smeknamn ’The Special One’ har tappat en aning i glans de senaste åren och det har under det senaste året inte funnits någon självklar väg tillbaka för honom till toppen av fotbollshierarkin. Inte för att det saknats intressenter eller konkreta bud, utan snarare då Mourinho troligen själv är medveten om att hans nästa tränarjobb är av yttersta vikt att det blir rätt – för att inte skada hans rykte eller anseende mer än vad som nu är fallet. I alla fall om han ser sig själv fortsätta vara manager i den absoluta toppen de kommande 10-15 åren. För säga vad man vill om hans sejour i United eller för den delen Chelsea (den andra), som bägge avslutades med en bitter eftersmak, Mourinho är en manager som skapar rubriker och ser sig själv som en av världens bästa. Ett nytt misslyckande skulle nagga på det självförtroendet och är det någon Mourinho lever på så är det just det – styrka inifrån och en övertygelse om att han har rätt. Så vad väntar härnäst?

Mourinho själv har bekräftat att han redan tackat nej till både Benfica och ett oerhört saftigt ekonomiskt erbjudande från kinesiska Guangzhou Evergrande, som båda ligger inom det han själv uttalat sig om tidigare; att han inte är ute efter pengarna eller en klubb som är ’mindre än han själv’ liksom att han inte har någon brådska att lämna sin rolls om tv-expert för att återigen vara manager:

”I have to be patient and wait for the right opportunity and the right opportunity is one that is at the same size and the same level that I am as a manager. I have to wait for the exact right one.”

I dagarna blev det också officiellt att han även nobbat franska storklubben Lyon som i måndags sparkade sin manager Sylvinho, vilket bekräftas av Lyons president Jean Michel Aulas som hävdar att Mourinho redan bestämt sig för vilken klubb han ska ta över:

”We had some fairly flattering exchanges over SMS. It was nice for everyone. He did not accept our proposal to meet because he has already chosen another club.”

Vad betyder då detta? Att bara de allra största klubbarna är av intresse för Mourinho och att det troligen rör sig om en klubb som spelar i Champions League. Klubbar från Ligue 1 (möjligen bortsett PSG), Portugal och Spanien (möjligen bortsett Barcelona eller Real Madrid) är således inte troliga destinationer för Mourinho. Däremot kan Bundesliga vara ett alternativ då det både skulle representera en ny utmaning och en ny liga för honom själv men också då han, enligt egen utsago, tagit tyska lektioner. I så fall finns det två möjliga alternativ; Bayern München som inte verkar ta det där sista steget under Niko Kovac eller Bayer Leverkusen som spelar Champions League men ännu inte är på nivå med Dortmund och Bayern. Då ingen av dessa har lediga poster för tillfället, eller särskilt många andra toppklubbar för den delen, är det en kombination av Mourinhos vilja, klubbarnas vilja till förändring från det nuvarande samt kommande resultat som kan komma att påverka vilket alternativ som i slutändan blir bäst för alla inblandade. Mourinhos chanser att ta över Barcelona, som har det kämpigt under Ernesto Valverde, och Real Madrid, som förvisso leder La Liga men är högst ojämnt under Zinedine Zidane, är således relativt små. Så vad är då det troligaste alternativet?

De flesta hävdar att en återkomst till Premier League är det allra troligaste. José Mourinho har fortfarande kvar sitt hus i London, har haft kontinuerlig kontakt med Premier League i form av tv-expert det senaste året samt det faktum att Tottenham och Mauricio Pocchettino verkar ha nått vägs ände. Det enda som egentligen talar emot en flytt till Tottenham, om nu Pocchettino lämnar, är ordförande Daniel Levys kontroll över klubbens olika delar så som spelarrekrytering osv – något som kan bli något Mourinho inte kan kompromissa om då hela hans spelidé bygger på att skapa ett kollektiv av spelare precis så som han vill ha det varken mer eller mindre. Det har således dykt upp ytterligare ett alternativ som är ungefär på samma nivå som Leverkusen i Bundesliga, som är högst möjligt om det inte vore för att också Everton är snäppet under eliten och således precis utanför Mourinhos bild av sig själv och klubben han tänker sig leda framöver. I Premier League finns dock helt andra ekonomiska incentiv än t ex Bundesliga och möjligheten att plocka in de spelare under två transferfönster han behöver för att pusha Everton att utmana de stora – något som skulle vara en rejäl utmaning för Mourinhos ego och, om han lyckas, cementera hans plats som an av de allra största liksom bädda för ’bättre’ jobberbjudanden längre fram när Barcelona knackar på. För om han tar jobbet som manager för Spurs, och misslyckas, hur ser hans chanser ut då om 3-4 år när Leo Messi lägger av och Barcelona behöver bygga en ny identitet, ett nytt lag?

England verkar alltså som det bästa, sett utifrån, alternativet för Mourinho även om både Real Madrid, Barcelona och Bayern München skulle kunna tänkas se över sina alternativ sett till deras utveckling de två senaste säsongerna. Mourinhos spelsätt är nog i nuläget dock inte vad Barcelona skulle vara ute efter om de nu Valverde skulle få gå, och då Zidane verkar ha fått någon slags ordning i kaoset i alla fall för tillfället ligger nog också Real en bit bort i planering av en möjlig ny ledning. För Bayerns del hänger det antagligen mest på huruvida Kovac har förtroendekapital att ta av liksom hur dialogen mellan honom, klubbledning (men även omklädningsrummet) går. Att följa upp 7-2 mot Tottenham med 1-2 hemma mot en av ligans formsvagaste lag före uppehållet kan knappast ha varit Kovac till gagn, vilket gör Bayern till en stark kandidat trots allt. En liten outsider i det hela ska också tilläggas och det är Valencia som redan efter tre omgångar sparkade omtyckte managern Marcelino och ersatte honom med ett oprövat kort i Albert Celades. Där om någonstans finns en klubb i behov av ordning och struktur, en klassisk klubb som dessutom spelar i Champions League i en liga som Mourinho känner till väl. Att föregående managern Marcelino fick gå för att han ’satte sig upp’ mot ledningen är dock något som talar emot Mourinho som dessutom kanske inte håller Valencia som en klubb på hans egen nivå.

Vad tror du? Är Mourunho på väg tillbaka till England och Premier League eller blir det en ny utmaning någon annanstans för ’The Special One’ där han återupprättar sitt rykte och bäddar för något större? Nedan listar vi sannolikheten för de alternativ som det verkar stå emellan:

Bayern München – 40%
Tottenham – 30%
Everton – 10%
Valencia – 10%
Leverkusen – 5%
Real Madrid – 5%

Dela