Ingen annan uppflyttning är värd så mycket som den mellan engelska Championship och Premier League, med över 1 miljard i garanterade intäkter även om det bara blir en säsong i högsta serien för de tre lag som tar klivet upp. Men kan inte Championship utforma ett eget avtal för att minska glappet serierna emellan utöver fallskärmsavtalen från Premier League och på det viset locka till sig bättre spelare för att höja kvalitén på ”produkten”?

Att det finns enormt mycket pengar i Premier League beror till största delen på det lukrativa tv-avtalet ligan upprättat med Sky Sports och BT Sports vad gäller sändningsrättigheterna för ligans 38 omgångar – något de betalar hiskeliga 5,1 miljarder pund för allt som allt från och med säsongen 2016-2017 vilket är en 70% höjning från det tidigare avtalet. För svenska tittare märks det tydligast på Viasat, som äger rättigheterna till och med 2019, och deras prishöjningar de senaste åren vilket såklart tillsammans med all världens tv-bolag hjälper till att finansiera Premier League, med allt högre transfersummor, agentavgifter och löner till följd då klubbarna i och med allt detta garanteras en kaka på dryga 8,5 miljarder pund att dela på.

Championship på framfart

Så hur kommer det sig att Championship, världens åttonde rikaste liga allt som allt och den största”andraligan” i världen, inte har utformat sitt egna tv-avtal precis som Premier League ännu? Lugn, det kommer nog inte dröja särskilt länge till innan det blir verklighet. Då allt fler klubbar köps upp och marknadsförs hårt i Asien som förstår vilken lukrativ marknad engelsk fotboll är, och hur mycket mindre det kostar att köpa en klubb i Championship jämfört med en i Premier League, kommer således också intresset från supportrars håll bli allt större. Det räcker att titta på våra egna lördagar i Sverige då stryktipskupongen allt som oftast domineras av matcher från Championship för att inte tala om de många fans som finns till klubbar som var framgångsrika på 70- 80-talet som numera återfinns i de lägre divisionerna (Leeds, som peakade runt millenieskiftet är en av dem bl a). Med ett allt större intresse kommer allt större incitament och möjlighet att tjäna pengar och med tanke på den dragningskraft som Championship har i nuläget, och dess status kontra övriga ligor strax under toppen, är det heller inte särskilt konstigt att ligan växer så pass markant som den gör. Ju mer pengar som finns i omlopp desto bättre spelare kommer ligan kunna dra till sig, både vad gäller att betala ut löner och transfersummor till de säljande klubbarna (som får klart bättre betalt, men också kräver mer betalt, av engelska klubbar till följd av detta) liksom spelarnas möjligheter att ta sig in i Premier League och ta nästa steg.

Vad krävs för att tv-avtalet ska bli ett faktum?

Även om det säkerligen kommer inom en inte alltför lång framtid att bli verklighet är det samtidigt ingen panik för varken klubbarna själva eller ligans styre. Fallskärmsbetalningarna för de lagen som åkt ur Premier League men efter ett par år ännu inte tagit sig tillbaka gör att de ekonomiska skillnaderna varje säsong minskar lagen emellan. Säsongen 2016-2017 ansågs knappa hälften av lagen ha en liten och stram budget, därav de tre uppflyttade lagen från League One, men den siffran lär minska framöver då lag som Nottingham Forest exempelvis köpts upp och nu slipper ekonomiska restriktioner samt att tidigare års nykomlingar Preston, Burton och Brentford bl a har lyckats hålla sig kvar. Det ska också tilläggas att även om intresset för Championship, och att visa matcher därifrån, är högt är inte de många tv-bolagen lika intresserade av att spendera stora summor på att säkra tv-rättigheterna. Intresset för gemene man är fortfarande för lågt och kvalitén överlag alltjämt långt under Premier League generellt sett vilket innebär att det kommer ta tid innan det kan närma sig nivåerna för Premier League och andra toppligor i Europa. Men utvecklingen går framåt och den går fort så bli inte överraskade om allt större och mer häpnadsväckande affärer blir av de kommande säsongerna, likt Newcastles upprustning inför säsongen 2016-2017 då de satsade stenhårt för att ta sig tillbaka till Premier League och bl a lyckades locka Bournemouths Matt Ritchie att ta ett kliv ner – liksom att behålla de spelare de värvade i januari och under sommaren året innan.

Vad som kan göras som är ett viktigt och samtidigt stort steg, och väldigt smart, är att göra vad Wolves gjorde 2016-2017. Klubben ägs av ett kinesiskt bolag vilket möjliggjordes av superagenten Jorge Mendes vilket fått två direkta konsekvenser:

  • kopplingen till Asien finns där och klubben offentliggjorde sin plan att sända 10 av klubbens ligamatcher till till ett kinesiskt pay-per-view bolag. Således har de utformat sitt eget tv-avtal för just sin klubb för att stärka klubbens position på den asiatiska marknaden, och ”känna av” intresset inför kommande säsonger vilket är helt inom lagens rätt att göra bortom ligans kollektiva avtal. Nottingham Forest, som nyligen köpts upp av Evangelos Marinakis som också äger storklubben Olympiakos, kan tänkas göra något liknande framöver vilket även kan, och lär, sprida sig. Fler biljonärer kommer ta sig in i Premier League och Championship och fram tills att ligan har ett större kollektiv avtal är detta en väntad utveckling.
  • Wolves har också kopplingar till Portugal vilket kan underlätta för dem att hämta in bra importer och sälja vidare med vinst. Till säsongen 2017-2018 ryktas exempelvis Portos unge lagkapten Ruben Neves för dryga 15 miljoner pund, en summa som inom ett par år kan stiga det tredubbla om allt går vägen (dvs att Wolves lyckas få in honom och att han lyckas göra avtryck). Att locka till sig spelare av denna kaliber är ytterligare ett steg för att höja kvalitéen men också dragningskraften till ligan, och kan klubbar som Wolves och Nottingham t ex fortsätta ”gå före” mittenklubbar i Bundesliga, Serie A och La Liga om de bästa talangerna och spelarna under den absoluta toppen kommer det bli väldigt intressant de kommande åren.

Framtiden tycks alltså vara, utöver nya rika ägare utanför Storbritannien, att stärka respektive klubbs status och position i andra länder. Det som kommer sprida sig fortast är såklart att sälja tv-rättigheter men också att signa upp sponsorer och knyta kopplingar för att värva in spelare som kanske ibland har ”högre” status än klubben (se Wolves och Ruben Neves). Det är ingen slump att fler och fler lag från England åker på försäsongsturnéer i Asien eller att de spelar uppvisningsmatcher i USA innan säsongen drar igång, allt i marknadsföringssyfte. Det har dessutom blivit allt vanligare att klubbarna har officiella partners från alla möjliga branscher för att utöka intäkterna så mycket de kan, vilket för de mindre klubbarna i Championship såklart inte är lika lätt som de stora jättarna från Premier League men alltjämt en inkomstkälla som inte går att bortse ifrån.

//Olle @ Fotbollsportalen

 

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!