Coronapandemin med inställda matcher, matcher med tomma läktare och transfers som aldrig blev är numera ett minne blott. Efter att världen fått kontroll över händelserna har fotbollen nu kunnat återgå till det nya normala. Med det också köpkraften i Premier League som redan bevisat att säsongen 2022-2023 har potential att bli den mest spännande på länge.

Liverpool och City alltjämt favoriter

Med tanke på Liverpools och Manchester Citys dominans de senaste åren, var klubbarna fortfarande befinner sig i näringskedjan och såklart att även dem varit aktiva inför den nya säsongen innebär ett fortsatt starkt favoritskap om ligatiteln. Erling Håland till Manchester City kittlar givetvis men efter att Liverpool missat titeln och Champions League på målsnöret förra säsongen ska inte deras hunger och revanschlusta underskattas. Nye Darwin Nuñez är en spännande spelare och med Sadio Mané borta finns det gott om möjligheter till speltid – liksom utrymme att plocka in ytterligare något namn till offensiven.

Även Manchester City har utrymme i truppen att förstärka ytterligare efter att såväl Gabriel Jesus som Raheem Sterling sålts av och Fernandinho lämnat. Det återstår att se dock huruvida Pep Guardiola vill fortsätta ha en så pass bred trupp som tidigare eller om han hellre spetsar till den och roterar mindre denna säsong. Klart är i alla fall att City kommer behöva spela ett lite annat typ av spel för att ta tillvara på Hålands styrkor och spetsegenskaper. Det kan ta ett tag att få till den omställningen och frågan är då hur många poäng som City tappar på vägen?

Konkurrensen hårdnar

Bakom toppduon som alltså får ses som de givna favoriterna till titeln även säsongen 2022-2023 har Chelsea något verkligen spännande på gång. Raheem Sterling har handplockats för att förstärka offensiven på det sätt som Thomas Tuchel behöver medan Romelu Lukaku redan lämnat och Hakim Ziyech är på väg bort. Allt talar för att Chelsea inte är färdiga med de offensiva pusselbitarna och troligen inte heller i andra änden heller trots att Kalidou Koulibaly anlänt för att ersätta Antonio Rüdiger i första hand.

Utöver Chelsea, som ännu inte är klara med sitt fönster, har också Arsenal och Tottenham varit aktiva både vad gäller in- och utförsäljningar. Det är också London-duon som är de främsta utmanarna om topp-4 och Champions League-platserna då varken Manchester United trots nytt ledarskap, West Ham eller Leicester gjort tillräckligt än så länge för att hinta om att dem är redo att ta upp kampen. Något som öppnar för hårdsatsande Newcastle och Aston Villa liksom unga och hungriga Crystal Palace att utmana om resterande platser till det europeiska cupspelet.

Bara halvvägs ännu

Många klubbar har som synes redan gjort en eller ett par vassa värvningar och flertalet har även passat på att rensa i leden. Såväl bland reserver som mer meriterade a-lagsspelare som kanske gjort någon säsong för mycket i klubben antingen av ålders- eller rent av sportsliga skäl. Manchester United, nykomlingen Fulham och Everton är bland dem som rensat flitigast medan nykomlingen Nottingham Forest tillhör dem som varit allra mest aktiva tillsammans med Tottenham, Leeds och Aston Villa.

Men tro inte att det är klart på långa vägar ännu för majoriteten av de 20 klubbarna i Premier League. 35 värvningar har hittills gjort som kostat minst 10 miljoner pund varav 25 av dessa har gått över 15 och en klar majoritet över 20. Liverpool, Tottenham och Manchester City är måhända bara ute efter någon enstaka sista pusselbit för att vara helt nöjda inför den nya säsongen men Arsenal, West Ham och kanske framförallt Leicester som ännu inte gjort några förvärv fortsätter att jobba på i det tysta.

Manchester Uniteds ombyggnation är såklart inte heller klar på långa vägar, Newcastles pengar är knappast slut och Brighton, Crystal Palace och nykomlingen Bournemouth kommer säkerligen försöka sig på ett par affärer till innan fönstret stänger – om inte rena köp så åtminstone på lån. Huruvida Everton kommer försöka sig på en ny satsning för att nå Europa återstår att se men räkna inte med några större rubriker från den blå sidan av Merseyside.

Stjärnstatus

Precis som tidigare är det i och runt Premier League det mesta händer bortsett Barcelona möjligen just den här transfersommaren. Med de ekonomiska muskler de engelska klubbarna har är det dock inte konstigt och då Real Madrid och PSG redan är nöjda med sina respektive trupper finns det inte många andra självklara alternativ för de bästa klubbarna. Bayern värvar kvalitet före kvantitet och enligt en tydlig strategi medan de italienska klubbarna har sämre förhandlingsvillkor jämfört med de flesta andra rent lönemässigt.

Att hett eftertraktade spelare som Diego Carlos (Sevilla), Kalidou Koulibaly (Napoli), Sven Botman (Lille), Luis Sinesterra (Feyenoord), Taiwo Awoniyi (Union Berlin) Brenden Aaronsen (RB Salzburg) och Boubacar Kamara (Marseille) valde Premier League bidrar till att bibehålla dragningskraften och stjärnstatusen – också tydligt då det för första gången på länge gjorts flera tunga förvärv mellan klubbar i Premier League däribland Gabriel Jesus, Raheem Sterling, Yves Bissouma, Christian Eriksen, Richarlison, Kalvin Phillips, Nick Pope och Dean Henderson.

Då flera stora namn fortfarande står som free agents och det fortsatt återstår över en månad av transferfönstret är det sista ordet inte sagt ännu. Räkna således med ytterligare aktivitet och tunga nyförvärv till Premier League, några som i skrivande stund görs klart och strax presenteras officiellt, vilket bara kommer öka trycket inför att säsongen väl drar igång med ligapremiären den 5 augusti. Se till att också följa samtliga transfers in och ut i Premier League 2022-2023 för att inte gå miste om något inför att den nya spännande Premier League-säsongen börjar!

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!