Det hände en hel del i helgen i toppstriden. De stora vinnarna blev Liverpool och Tottenham som tog tre poäng samtidigt som Manchester City, Arsenal, Manchester United och Chelsea tappade värdefulla poäng, men hur kommer det hela egentligen sluta?

Chelsea
Chelsea leder serien ganska bekvämt, precis som dom gjort stora delar av säsongen. Dock skapade deras förlust i helgen mot Crystal Palace en ny strimma hopp för de jagande lagen. I Chelseas sex kommande matcher möter man Manchester United, Manchester City, Tottenham, Everton och Southampton och nu är det verkligen dags att bekänna färg. Plockar man tillräckligt med poäng i dessa matcher så ska inte något lag kunna hota om titeln, men skulle det bli en förlust i veckan mot Manchester City så kan det bli nervöst.

Tottenham
När Kane gick av skadad i cupen för några veckor sen så var det många (inklusive mig) som tänkte att Tottenham skulle få problem. Istället har det blivit två raka segrar i ligan och dom ser starkare ut än någonsin. Har nu på riktigt försökt skapa liv i titelstriden igen och ligger efter helgen ”bara” sju poäng efter Chelsea. Föll ganska snöpligt förra året mot Leicester och frågan är vad man har lärt sig sen dess?

Liverpool
Det är svårt att veta var man egentligen har Liverpool. Efter en fantastisk höst så kändes det som att man i januari och februari kastade bort alla möjligheter till titeln och eventuellt till CL-spel. Nu har man återigen rest sig och radat upp fina resultat mot svårt motstånd. Ett ”enkelt” spelprogram återstår men för Liverpool är det svårt. Den här säsongen har man varit som bäst mot de bättre lagen och svaga mot de enklare motstånden. Liksom Chelsea blir det att bekänna färg och visa att man kan hantera alla typer av motstånd i jakten på en viktig CL-plats.

Manchester City
Det blev bara ett kryss mot Arsenal. Jag skriver ”bara” för att det kändes verkligen som Manchester Citys match och sanningen är att det är många gånger den här säsongen som det har känts som att Pep Guardiolas Manchester City slänger bort något som känts som en given seger. Med en tuff match på onsdag mot Chelsea så krävs det hög koncentration för att få med sig poäng. Poäng som skulle vara otroligt viktiga inför slutstriden. Det var nog inte många fans som inför säsongen trodde att Manchester City skulle få kämpa med näbbar och klor för att ta en CL-plats.

Manchester United
Ligan eller Europa League? José Mourinho har talat mycket den senaste tiden om att truppen är sliten och att United har ett sämre utgångsläge än övriga konkurrenter då dom är det enda laget kvar i en Europaturnering. Samtidigt så har man spenderat stora summor för att stärka laget och att den truppen inte ska hantera matcher mot Rostov och St Etienne samtidigt som ligaspelet känns inte riktigt hållbart. Dock vet vi hur José Mourinho fungerar och oftast har han en dold agenda med sina utspel. Manchester United har två möjligheter att nå CL och frågan är vilken väg man väljer. Satsar man hårdare på ligan eller Europa League eller har man en tillräckligt stark trupp (trots Mourinhos invändningar) för att gå fullt ut på båda fronterna?

Arsenal
Vad händer egentligen med Arsenal? Förutom två segrar med sämre motstånd i de inhemska cuperna så har klubben fem raka tävlingsmatcher utan förlust. Poäng igår mot Manchester City var nödvändigt men frågan är om det räcker? Vi vet sen innan att Arsenal brukar lösa minst en fjärdeplats när säsongen summeras men nu har man satt sig i en ytterst svår situation. Poäng måste samlas in och det är snart för att det här ska gå vägen.

Hur slutar det?
Det känns precis lika ovisst som det har gjort hela säsongen. Chelsea bjöd in framförallt Tottenham till toppstriden men jag tror att dom kommer hålla undan och vinna titeln. Angående CL-platserna så känns det som att Liverpool och Manchester City kommer lösa det tillslut samtidigt som Manchester United mycket väl kan nå dit genom att vinna Europa League. Arsenal känns som att dom är i en djup svacka och att dom har ett tufft spelschema vilket gör att dom riskerar att bli omsprungna av Everton.

Fotbollsportalen tippar tabellen
1. Chelsea 90p
2. Tottenham 87p
3. Liverpool 79p
4. Manchester City 79p
5. Manchester United 71p
6. Everton 68p
7. Arsenal 67p

Dela
Passionerad sportälskare som ser sport som en källa till hopp och underhållning. Tippar fotboll regelbundet och arbetar med sportanalys.