Årets sista landslagsuppehållet brukar betyda att ungefär en tredjedel av säsongen är spelad i de stora europeiska ligorna. För dem som inte lyckats infria förväntningarna under säsongsupptakten ges här en möjlighet att göra en förändring för att vända en negativ trend med en stor del av säsongen kvar att nyttja. När kvaluppehållet nu går mot sitt slut är det dags att summera vad som hänt i Premier League och The Championship på tränarfronten.

Conte och Gerrard tillbaka i Premier League

Watford, som är sin egen tränarkarusell, må ha varit först ut att byta manager när Claudio Ranieri valde att komma tillbaka till Premier League redan i början av oktober. Tottenham var dock först ut agera av de större bjässarna när oktober övergått i november då de insåg sitt misstag att anställa Nuno Espírito Santo för att efterträda José Mourinho inför säsongen. Laget lyfte aldrig och mörkret var mer eller mindre totalt på alla fronter under september och oktober varpå det inte fanns något alternativ för Daniel Levy än att krypa till korset och ge Antonio Conte en blank check för att ta sig an klubben på ett 18-månaderskontrakt. Samma Conte som under sommaren tackat nej till Spurs varpå man ju såklart blir nyfiken på detaljerna i det där kontraktet, inte minst med tanke på att Conte själv alltid sagt att han inte vill ta en klubb mitt i säsong.

Conte må vara det största namnet i höstens tränarkarusell men att Eddie Howe, som det varit oväntat tyst om sedan han lämnade Bournemouth, är tillbaka och nu som efterträdare åt Steve Bruce i Newcastle går inte obemärkt förbi. Mest hausse och rubriker verkar dock Aston Villa stå för då man valde att gå skilda vägar med Dean Smith och istället plocka in Liverpool-ikonen Steven Gerrard från Rangers. En chansning enligt många sätt till hans ringa erfarenhet på den här nivån, en garanti för en hög lägstanivå enligt andra. Spelarmaterialet i Aston Villa är i alla fall på pappret betydligt bättre än vad resultaten visat under Dean Smith där förhoppningen nu är att Gerrard kan få laget att bli lite mer cyniska, lite mer hårdföra och mentalt tuffa till sig.

Och på tal om Dean Smith, det dröjde inte många dagar innan han presenterades som ny manager för Premier League-jumbon Norwich. Ett Norwich som valde att låta Daniel Farke gå precis efter att The Canaries plockat första segern för säsongen men nog har Norwich kommit så långt man kan komma under Farkes ledning – något som understryks av lagets Premier League-facit under honom de tre senaste säsongerna. Det återstår dock att se om Dean Smith kan få bättre utväxling på Norwich med tanke på hur hans Aston Villa sett ut när Jack Grealish inte längre bar dem på sina axlar, och sejouren i nedflyttningskandidaten kan mycket väl spela en stor roll för hans rykte som Premier League-manager.

Chris Wilder börjar om i Championship

Efter att ha rönt stora framgångar med Sheffield United och lyft dem till Premier League, med en alldeles enastående debutsäsong dessutom, är Chris Wilder nu tillbaka i The Championship. Han efterträder Neil Warnock i Middlesbrough. Förhoppningen är att han kan göra något liknande med Boro och med tanke på spelarmaterialet som finns tillgängligt bör klubben i alla fall kunna klättra uppåt mot playoff-platserna innan säsongen är över. Kanske också att de kan få samma positiva nystart som Steve Cooper fått med Nottingham Forest som sedan han tog över tagit tredje flest poäng efter ostoppbara Fulham och Bournemouth. Wilder är i en liknande sits som Dean Smith ovan där detta jobb kan få stor inverkan på deras möjligheter att återigen träna en Premier League-klubb igen de kommande 4-5 åren.

Den direkt positiva effekten av en ny tränare vid rodret är väl såväl Barnsley som Cardiff i desperat behov av då dem smickrande nog under samma tidsperiod som Cooper lyft Nottingham tagit minst poäng i hela ligan. Tre respektive fyra poäng av 27 möjliga med -10 och -16 i målskillnad är nedflyttningsform varpå det inte är konstigt att man från ledningshåll valt att försöka få till ett trendbrott. Än så länge är det inte klart vem som tar över efter Markus Schopp eller Mick McCarthy men då båda lagen flörtar med nedflyttningsstrecket är val av manager ett oerhört viktigt beslut som ska fattas.

Vem tror du får bäst effekt framöver; Dean Smith i Norwich eller Chris Wilder i Middlesbroug? Kan Antonio Conte ta Tottenham tillbaka till Champions League eller är Spurs ett hopplöst fall till evig förlorar-klubb? Är Steven Gerrard verkligen redo för en klubb i Premier League och vad händer med ’planen’ att han ska ta över Liverpool inom en snar framtid om han misslyckas här?

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!