Transferfönstret har inte varit öppet särskilt länge och rubrikerna hittills har främst handlat om Manchester Uniteds förvärv av Jadon Sancho liksom Evertons managerjakt som slutligen landade i Liverpool-ikonen Rafa Benitez. Men under radarn fortsätter Premier League-femman Leicester att göra smarta affärer för att ta det sista klivet och bli en Champions League-klubb återigen.

Tredje gången gillt för Leicester?

Sett till de två senaste säsongerna har inget lag spenderat mer tid på plats 1-4 som Leicester har. Ändå har The Foxes missat Champions League-spel två gånger om efter att ha landat två raka femteplatser. Visserligen en framgång i sig eftersom det efter den överraskande Premier League-segern 2015-2016 endast blev en svag 12:e plats och saker och ting kunde mycket väl ha fortsatt i nedåtgående spiral. Brendan Rodgers ska dock ha mycket cred för att ha lyckats etablera Leicester i toppskiktet i Premier League och nordirländaren guidade också klubben till en mycket fin FA-cuptitel i våras. Med det färskt i minnet och en nyfunnen hunger ska Leicester ta sig an en ny spännande ligasäsong där det återigen vankas kontinentalfotboll, om än inte i den allra främsta turneringen. Ska det räcka längre än första utslagsrundan efter gruppspelet den här gången vill det till att truppen både breddas och förstärks, framförallt om man vill bryta sig in i topp-4 vilket uppenbarligen är betydligt svårare än det ser ut. Leicester spenderade totalt sett 567 dagar på plats 1-4 de två senaste säsongerna att jämföra med exempelvis Manchester United, som slutade 2:a respektive 3:a, som spenderat minst tid av toppklubbarna med sina 178. Två raka svaga säsongsavslutningar där Leicester inte riktigt orkat vare sig mentalt eller fysiskt har ändå gett en direkt avgörande sista omgång för att säkra en Champions League-plats. Båda gångerna har det inneburit förlust, men kanske att det ändå är tredje gången gillt nu för ett bättre och mer erfaret Leicester.

Leicester inte färdigt ännu

Åldersmässigt råder det ingen panik för Brendan Rodgers och Leicester att föryngra truppen då både Kasper Schmeichels och Jamie Vardys 34 år knappast är 34 gamla år. Däremot behövs fler spelare att rotera med som håller samma kvalitet som förstaelvan liksom understöd för att klara skador stora som små. Exempelvis blev det svårt när James Justin och även Harvey Barnes, mitt i sina livs form, tvingades avsluta säsongen i förtid redan under senvintern. Viktige James Maddison missade mycket av säsongsinledningen och ytterbacken Ricardo Pereiras svåra knäskada från säsongen före satt alltjämt i vilken en klubb som Leicester alltid kommer ha svårt att hantera – om man inte växer och bygger ut kostymen som en topp-6 klubb på allvar där man år efter år spelar ute i Europa. Av det som vi sett hittills från klubbens sida är det just det som händer och det är inte heller vilka som helst som plockats in utan det är smart, spännande och helt i linje med vad klubben behöver och vill jobba efter i sin filosofi. De två senaste säsongerna har bl a James Justin, Ayoze Pérez, Youri Tielemans, Wesley Fofana och Timothy Castagne hämtats in som alla varit en stark bidragande orsak till framgångarna och etableringen i tabelltoppen. De har alla också gemensamt att de flugit lite under radarn och inte kostat den förmögenhet som exempelvis Chelsea, Man City eller Arsenal hade behövt betala. De har också lyckats locka spelarna av denna kaliber till sig trots intresse från andra större klubbar vilket är ett oerhört gott friskhetstecken i sig. Trion som nu i skrivande stund plockats in följer den här linjen men mer är att vänta, om det nu blir rena värvningar eller lån med eller utan köpoption liksom möjligt ytterligare gratisvärvningar.

En plats att växa på

Något som sticker ut med Leicester jämfört med andra klubbar i Premier League som rör sig i gråzonen kring Europaplatserna är att projektet Leicester onekligen verkar vara en plats där karriärer går från att vara lovande till att faktiskt blomstra. Youri Tielemans och Wesley Fofana är två praktexempel på spelare som haft uppenbar talang men inte prövats i den yttersta elitmiljön på regelbunden basis, men som klarat av den omställningen galant vilket också ökat deras marknadsvärde markant. Även unge James Justin har börjat blomma ut till något stort vilket gör det extra olyckligt att hans korsbandsskada håller honom från spel till efter vintern, och det får sägas vara osäkert kring huruvida han kan komma tillbaka till samma nivå som tidigare (och när i så fall). Det är då kanske inte så konstigt att RB Salzburgs senaste export, 21-åriga målfarliga stjärnskottet Patson Daka som varit på samtliga storklubbars radar, valde just Leicester som nästa klubbadress. Inte heller är det konstigt att högt eftertraktade mittfältsmotorn Boubakary Soumaré, överraskande Ligue 1-vinnare med Lille den gångna säsongen, valde The Foxes i East Midlands kommande säsong. Fransmannen är en ypperlig box-till-box mittfältare vilket är en kvalitet som Leicester saknar och som blir en viktig pusselbit tillsammans med såväl Tielemans och Wilfred Ndidi som var en av lagets bästa spelare ifjol. Värvningen gör att Rodgers kan fortsätta med sitt fina 3-5-2 och nu ha täckning på samtliga positioner då även landslagsmeriterade Ryan Bertrand anslutit på fri transfer. Lagbygget börjar således bli klart men än finns det utrymme och ekonomi till ytterligare förstärkningar. Med det spelarmaterial som redan finns och den dragningskraft klubben har rent strategiskt och organisatoriskt verkar de inte ha problem att locka till sig kvalitetsspelare vilket fransmannen Soumaré bekräftar:

“I’m really proud to come to the Premier League and a big club like Leicester. It’s going to really help me to develop my game and progress as a player, so I feel it is the right step for me. Leicester is a very ambitious club. When they spoke to me about their plans and what they wanted from me, I knew straight away I wanted to come.

I spoke to Wesley [Fofana] about the club, the environment and everything around it, and he only had good things to say. He’s already achieved so much with the club in a short space of time, and it’s massive. It’s encouraging to see another young French player doing so well after making the move.”

Skulle Leicester vara sugna på ytterligare gratisvärvningar finns en drös spelare utan kontrakt för närvarande. Leo Messi må vara utom räckhåll men vill man täcka upp ytterligare offensivt sett finns både Ghanas 10:a Andre Ayew, Swanseas bästa målskytt två säsonger i rad i The Championship, Premier League-bekante Daniel Sturridge som har hög höjd i sig liksom bolltrollaren Hatem Ben Arfa. Mittfältsmässigt finns det absolut utrymme att chansa på exempelvis Jack Wilshere eller någon ur brassetrion Alex Teixeira, Paulinho och Giuiliano medan det inte vore dumt kanske att försvarsmässigt addera Eliaquim Mangala med ligaerfarenhet från Man City eller Serie A-duon Nikola Maksimovic och Nicolas N’Kolou. Oavsett vem Leicester än väljer, om det så är någon av dessa eller någon helt annan, är det i varje fall både välscoutat och ekonomiskt försvarbart sett till risk-reward. Vem tror du blir nästa att skriva på för Leicester? Går de på någon av dessa eller någon annan som står utan kontrakt sedan 1 juli?

Dela
Följer Premier League och Serie A mestadels men missar aldrig en Champions League-midweek. Föll för fotbollens charm och passion snarare än ett specifikt lag och bygger livet och vardagen efter lördagstraditionen!