Ligorna får klartecken att införa den nya hands-regeln

0
731

IFAB, institutionen ansvarig för regelverket inom fotbollen, säger att det är fritt fram att använda den nya modiferade hands-regeln när ligorna väl återupptas på grund av Covid-19.

All idrott är som bekant satt i vänteläge medan Coronoaviruset fortsätter sin globala påverkan. Huruvida säsongen 2019-2020 kommer kunna spelas klart är högst osäkert även om det alltjämt är, från alla håll, det man helst vill. FIFA släppte i dagarna nya regler specialanpassade för att möta konsekvenserna av pandemin som främst rör kontrakt och spelartransfers vars brytpunkt vanligen är 1 juni när säsongen är avslutad. Nu har också IFAB, The International Football Association Board, tillkännagivit att man ger ligorna tillåtelse att införa den nya hands-regeln när och om säsongen återupptas istället för att invänta kommande säsong.

Den nya regeln som annars skulle trätt i kraft den 1 juli innebär ett ytterligare förtydligande över vad som anses vara hands och i så fall utdömas straff, frispark och/eller gult kort. Man kommer från och med nu gå efter var t-shirtärmen slutar för att avgöra om det är hands eller inte, då axeln och den del som täcks av ärmen inte anses kunna göra kroppen större. Denna ”förlängning” av axeln kommer således göra det enklare för domarteamet att se om det är en förseelse eller inte. Ländernas förbund kommer nu gå igenom riktlinjerna med ligorna själva som sedan har fritt spelrum att välja att använda den eller inte om eller när innevarande säsong återupptas. IFAB själva säger såhär:

”Competitions which have been suspended because of Covid-19 have the option of completing the competition using the Laws of the Game 2019-20 or adopting the Laws of the Game 2020-21.

Friendly/practice/warm-up matches in preparation for the restart of the competition are permitted to use the version of the Laws that will be used when the competition restarts.”

Hands-regeln är en av de mest debatterade bland experter och fans och blev således den mest uppmärksammade av de nya reglerna som gäller för nästa säsong. Man hoppas att detta kommer göra bedömningen kring hands betydligt enklare och mer rättvis då den väl kompletterar den tidigare förändringen om att hands endast kan bestraffas om armen förlänger kroppen mer än en naturlig silhuett. Tack vare de många reprisbilderna som VAR-rummet har att tillgå bör antalet felbeslut minska dramatiskt i och med denna regelförändring liksom göra det hela mer rättvist och inte så ”petigt” – något som exempelvis hade påverkat Champions League-finalen 2019 mellan Liverpool och Tottenham där Liverpools straffmål kom till genom en sådan situation som enligt den nya regeln inte hade utdömts straff.

Dela